Tefecilik suçu nasıl ispat edilir?

Tefeci nasıl şikayet edilir?

Tefecilik suçlarına karşı yargı mercii asliye hukuk mahkemesi olarak belirlenmiştir. Tefecilik suçu şikâyete bağlı bir suç olmadığı için, savcılık tarafından kamu davası açılarak başlatılır. Kişinin şikâyetini geri çekmesi bu nedenle davanın kapanmasına neden olmaz.

Tefeciliğin cezası kaç sene?

Tefecilik Suçunun Cezası (TCK 241) Tefecilik suçunun cezası şu şekildedir: Kazanç elde etmek amacıyla başkasına ödünç para veren kişi, iki yıldan altı yıla kadar hapis ve beşyüz günden beşbin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır (TCK 241/1).

Tefecilik suçu şikayete tabi mi?

Tefecilik Suçunda Şikayet, Uzlaşma, Zamanaşımı ve Görevli Mahkeme. Tefecilik suçu takibi şikayete bağlı suçlar arasında değildir. Suç, savcılık tarafından resen soruşturularak kamu davası açılır. Şikayetten vazgeçme, ceza davasının düşmesi sonucunu doğurmaz.

Borç para vermek suç mu?

“…TCK m.241 de öngörülen tefecilik suçunun manevi unsuru kazanç sağlamak özel kastıdır. Bu nedenle örneğin bir kimseye yardım amacıyla borç ya da ödünç para verilmesi suç değildir.” (Av.Erhan GÜNAY, Yargıtay Kararları Eşliğinde Tefecilik Suçu, 2.Baskı, ANKARA 2014, s.50).

Tefecilik suçunda zamanaşımı ne zaman başlar?

Tefecilik suçu, davaya zarar gören olarak hazine katılabilmektedir. Tefecilik suçunda, zamanaşımı 8 yıldır. Suçun işlendiği tarihten itibaren 8 yıl içerisinde dava açılmamış veya dava açılmış ancak kanuni süre içerisinde sonuçlanmamış ise zamanaşımı süresinin geçmesi nedeniyle dava düşecektir.

Tefeciler kimlere para verir?

Belirli bir zamana kadar kişilere faizle borç para veren kişilere tefeci denir. Tefeci olarak adlandırılan kişiler herhangi bir kuruma bağlı çalışmazlar. Borç verdikleri kişilere yüksek faizli senetler imzalatırlar. Bazıları tamamen illegal çalıştıkları için senet gibi resmi belgelere de gereksinim duymaz.

Tefecilik neden günah?

Büyük tahribi ruhî ve ahlâkî değerler üzerinde olan faiz büyük bir haramdır. Çünkü faiz insanda bencillik, cimrilik, katı kalplilik, duygusuzluk, zaafları sömürme, ihtiras, maddeye tapma gibi en iğrenç duygu ve düşünceleri geliştiren; büyük bir sömürü aracıdır.

Türk Ceza Kanunun 53 maddesi nedir?

Belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılma, işlemiş olduğu suç nedeniyle toplumla güvene dayalı ilişkisi zedelenen kişinin belli bir süreyle bazı hakları kullanmasının yasaklanmasıdır (TCK m.53).

5 bin güne kadar adli para cezası nedir?

Mesela Nitelikli dolandırıcılık suçunun cezası 2 yıldan 7 yıla kadar hapis ve 5000 güne kadar adli para cezasıdır. Hakim bu durumda 730 günden üst bir adli para cezasına hükmedecektir.

Faizle para almak suç mu?

Faiz veya bir başka kazanç elde etmek amacı ile bir kişiye ödünç para verme fiili TCK 241 anlamında suç teşkil etmektedir. Buna tefecilik suçu denir. Yasal dayanağı TCK 241 düzenlemesidir. Türk Ceza Kanunu içerisinde ekonomik suçlar bölümünde düzenlenmiş bir suç tipidir.

Şirket borç para verebilir mi?

Buna göre ikrazatçılar dışında borç para verme işinin yapılması yasal olarak mümkün değildir. Bu nedenle şirketlerin çalışanlarına borç para vermesi 30.09.1983 tarih ve 90 nolu Ödünç Para Verme İşleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname gereğince yasak işlemdir.

Hangi suçlarda zaman aşımı yoktur?

Özellikle belirtelim ki, dava zamanaşımı hesaplanırken sadece suçun daha ağır cezayı gerektiren nitelikli halleri dikkate alınacaktır. Suçun daha az cezayı gerektiren yaş küçüklüğü, haksız tahrik, meşru müdafaa, suça teşebbüs, yardım etme vb. nitelikli halleri dava zamanaşımı süresi belirlenirken dikkate alınmaz.

Faizle para veren kişilere ne denir?

Belirli bir zamana kadar kişilere faizle borç para veren kişilere tefeci denir. Tefeci olarak adlandırılan kişiler herhangi bir kuruma bağlı çalışmazlar.

Para veren insana ne denir?

Belirli bir zamana kadar kişilere faizle borç para veren kişilere tefeci denir.

Tefeci faizi ne kadar?

Tefecilere başvurmanın çiftçiler arasında yaygın bir sorun olduğunu söyleyen Arslan, “Burada tefeciden borç almayan çiftçi kalmadı gibi. Gelir olmadığından bankalara olan borcumuzu ödeyemiyoruz. Banka yeni kredi vermeyince tefecilere gidiyoruz. Tefeciler yüzde 40, 50, 60 faiz uyguluyor.