Tefeciye borç ödenmezse ne olur?

Tefeciden borç para almak suç mu?

Tefecilik Yapma Suçu Nedir? (TCK 241) Tefecilik suçu, kazanç sağlamak maksadıyla bir kimseye “doğrudan ödünç para verme”, “senet kırdırma” veya “kredi kartıyla pos cihazından para çekme” yollarıyla ödünç para verilmesiyle oluşan ekonomik bir suçtur (TCK md.241).

Tefecilik yapanları nereye şikayet edebilirim?

Tefecilik suçlarına karşı yargı mercii asliye hukuk mahkemesi olarak belirlenmiştir. Tefecilik suçu şikâyete bağlı bir suç olmadığı için, savcılık tarafından kamu davası açılarak başlatılır. Kişinin şikâyetini geri çekmesi bu nedenle davanın kapanmasına neden olmaz.

Tefeci kaç yıl ceza alır?

Madde 241- (1) Kazanç elde etmek amacıyla başkasına ödünç para veren kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.

Tefecilik suçunda zamanaşımı ne zaman başlar?

Tefecilik suçu, davaya zarar gören olarak hazine katılabilmektedir. Tefecilik suçunda, zamanaşımı 8 yıldır. Suçun işlendiği tarihten itibaren 8 yıl içerisinde dava açılmamış veya dava açılmış ancak kanuni süre içerisinde sonuçlanmamış ise zamanaşımı süresinin geçmesi nedeniyle dava düşecektir.

Tefeciler kimlere para verir?

Belirli bir zamana kadar kişilere faizle borç para veren kişilere tefeci denir. Tefeci olarak adlandırılan kişiler herhangi bir kuruma bağlı çalışmazlar. Borç verdikleri kişilere yüksek faizli senetler imzalatırlar. Bazıları tamamen illegal çalıştıkları için senet gibi resmi belgelere de gereksinim duymaz.

Tefecilik suçu nasıl ispatlanır?

Yapılan araştırmalarda sanıklara ait isim ve ödeme tarihi yazan ajanda/defter/word belgesi vb. belgelerin ele geçirilmesi de tefecilik suçunun ispatında yararlı olmaktadır. Bununla birlikte ele geçirilen bu belgelerde adı yazan, senet borçlularının tanık olarak dinlenmesi de ispata yarayacaktır.

Tefeci faizi ne kadar?

Tefecilere başvurmanın çiftçiler arasında yaygın bir sorun olduğunu söyleyen Arslan, “Burada tefeciden borç almayan çiftçi kalmadı gibi. Gelir olmadığından bankalara olan borcumuzu ödeyemiyoruz. Banka yeni kredi vermeyince tefecilere gidiyoruz. Tefeciler yüzde 40, 50, 60 faiz uyguluyor.

Hangi suçlarda zaman aşımı yoktur?

Özellikle belirtelim ki, dava zamanaşımı hesaplanırken sadece suçun daha ağır cezayı gerektiren nitelikli halleri dikkate alınacaktır. Suçun daha az cezayı gerektiren yaş küçüklüğü, haksız tahrik, meşru müdafaa, suça teşebbüs, yardım etme vb. nitelikli halleri dava zamanaşımı süresi belirlenirken dikkate alınmaz.

Para veren insana ne denir?

Belirli bir zamana kadar kişilere faizle borç para veren kişilere tefeci denir.

Tefecilik neden günah?

Büyük tahribi ruhî ve ahlâkî değerler üzerinde olan faiz büyük bir haramdır. Çünkü faiz insanda bencillik, cimrilik, katı kalplilik, duygusuzluk, zaafları sömürme, ihtiras, maddeye tapma gibi en iğrenç duygu ve düşünceleri geliştiren; büyük bir sömürü aracıdır.

Tefeci neye gore para verir?

tefe tüfe oranından borç vermesi gerektiği halde yüksek faizle para kiralayan kimsedir.

Hangi suçlar zaman aşımına uğrar?

Zamanaşımı süresinin kesilmesi halinde, dava zamanaşımı süresi, ilgili suç için kanunda belirlenen sürenin en fazla yarısına kadar uzar (TCK md. 67/4). Örneğin, dava zamanaşımı süresi, şantaj suçu, tehdit suçu, basit dolandırıcılık suçu, basit kasten yaralama suçu gibi suçlarda 8 yıldır.

Zaman aşımı süresi ne zaman başlar?

Ceza zamanaşımı süreleri sanık hakkında verilen hükmün kesinleşmesiyle veya hükümlünün infazının kesintiye uğramasıyla işlemeye başlar. Sürenin hesaplanmasında ise kalan ceza süresi göz önünde bulundurulur. Ceza zamanaşımı süresinin hesabı gün, ay ve yıl şeklinde belirlenir.

Kuyumcular kredi verir mi?

Senetle Borç Para Veren Kuyumcular Bir işletmeniz ya da tanınır bir markanız varsa kuyumculara başvurarak senet karşılığı borç para alabilirsiniz. Eğer bu ikisine sahip değilseniz gideceğiniz herhangi bir kuyumcunun borç talebinizi geri çevirmesi yüksek olasılıktır.

Tefeci ismi ne demek?

Tefeci kelime anlamı 1. HALK AĞZINDAN dokuma tezgâhını kullanan kişi. 2. MEC. darda kalanlara çok yüksek faizle el altından ödünç para veren kimse.