Tefenni ovası karstik mi?
Tefenni ovası tektonik mi?
Kireçtaşı (Kalker), Alçıtaşı (Jips), Dolomit ve Kayatuzu gibi kayaçlar karstik arazinin yapısını oluşturan kayaçlardır. Tefenni ovası, Acıpayam ovası, Kokuteli ovası, Muğla ovası, Kestel ovası ve Elmalı ovası Türkiye’de bulunan karstik ovalara örnek teşkil etmektedir.
Tefenni ovası nasıl oluşmuştur?
Ülkemizdeki ovalardan bazıları da suda kolay çözünen kayaçların meydana getirdiği çanaklarda oluşmuştur. Polye olarak da adlandırılan bu ovaların başlıcaları Muğla, Kestel, Korkuteli, Burdur, Tefenni, Elmalı ve Acıpayam’dır.
Tefenni ovası nerede?
Tefenni Ovası Akdeniz bölgesinde yer almakta olup, Burdur iline bağlıdır. Tefenni Ovası bağlı olduğu Burdur iline 54 kilometre mesafe uzaklıktadır.Tefenni Ovası haritası konumu 37.3333 enlem ve 29.9000 boylam olarak haritada gösterilmektedir.
Karstik ovalar nerelerde görülür?
Kalkerli toprakların erimesi sonucunda oluşan ve tamamı Akdeniz bölgesinde bulunan ovalara Karstik Ovalar denir.
Turkiyenin en buyuk ovası neresidir?
Kuzeyinde Toros Dağlarının bulunduğu Çukurova Delta Ovası, Türkiye’nin en büyük ovasıdır. Akarsuların yüksek seviyede alüvyon taşıması sonucu oluşmuştur. Üzerinde birçok sulama tesisi bulunan ova bölgedeki tarımsal faaliyetlerin merkezi konumundadır.
Ovaların isimleri nelerdir?
İç Anadolu Bölgesi: Konya Ovası, Çubuk Ovası, Kayseri Ovası. Güneydoğu Anadolu Bölgesi: Suruç Ovası, Harran Ovası. Doğu Anadolu Bölgesi: Elbistan Ovası, Yüksekova, Elazığ Ovası, Erzurum Ovası. Karadeniz Bölgesi: Erbaa Ovası, Turhal Ovası, Niksar Ovası, Merzifon Ovası.
Adapazarı ovası nasıl oluştu?
Adapazarı Ovası, Sakarya ilinin en büyük ovasıdır. Sakarya Irmağı’nın tektonik çöküntüyü alüvyonlarla doldurması ile oluşmuş tektonik bir ovadır.
Tefenni ovası hangi ilimizde?
Tefenni, Burdur ilinin bir ilçesidir.
Kestel karstik ovası nerede?
Kestel Ovası, Akdeniz Bölgesi’nin batı bölümünde Burdur ilinde bulunan bir ovadır. Doğu kenarından Antalya-Burdur yolu geçen ovanın deniz seviyesinden yüksekliği 790–800 m’dir.
Tektonik ovalar nerede bulunur?
Tektonik Ovalar
- Iğdır ovası
- Ağrı
- Pasinler.
- Niksar.
- Varto.
- Kahramanmaraş
- Erzincan.
- Malatya.
Türkiyenin ovaları nelerdir?
Türkiye’de tektonik yapılı ovalardan başlıcaları: İç Anadolu Bölgesi: Konya Ovası, Çubuk Ovası, Kayseri Ovası. Güneydoğu Anadolu Bölgesi: Suruç Ovası, Harran Ovası. Doğu Anadolu Bölgesi: Elbistan Ovası, Yüksekova, Elazığ Ovası, Erzurum Ovası. Karadeniz Bölgesi: Erbaa Ovası, Turhal Ovası, Niksar Ovası, Merzifon Ovası.
Türkiye’de en büyük delta ovası nerede?
Kızılırmak Deltası, diğer adıyla Bafra Ovası, Kızılırmak’ın Karadeniz’e döküldüğü yerde, taşıdığı alüvyonlarla oluşturduğu, delta ovası ve sulak alanlar kompleksidir. Samsun ilinde Ondokuzmayıs, Bafra ve Alaçam ilçeleri sınırlarındadır. 56.000 hektarlık alanıyla Türkiye‘nin en büyük deltalarındandır.
Ülkemizde hangi ovalar vardır?
Türkiye’de tektonik yapılı ovalardan başlıcaları: İç Anadolu Bölgesi: Konya Ovası, Çubuk Ovası, Kayseri Ovası. Güneydoğu Anadolu Bölgesi: Suruç Ovası, Harran Ovası. Doğu Anadolu Bölgesi: Elbistan Ovası, Yüksekova, Elazığ Ovası, Erzurum Ovası. Karadeniz Bölgesi: Erbaa Ovası, Turhal Ovası, Niksar Ovası, Merzifon Ovası.
Ova nedir çeşitleri nelerdir?
Ova: Vadilerle parçalanmamış çevrelerine göre alçakta olan geniş düzlüklere ova denir. Ülkemizde ovalar iki gruba ayrılır. Kıyılarda delta ovaları ve iç kesimlerdeki ovalar.
Sakarya Nehri neden delta ovası oluşturmaz?
Sakarya deltası aynı denize dökülen Kızılırmak ve Yeşilırmak gibi denize doğru bir çıkıntı yapmaz. … Denizin birden derinleşmesi ve güçlü akıntılar denizi doğru çıkıntıyı engellemiştir. Delta ekosistemi subasar (longoz) ormanlar, tatlı su gölleri, deniz kıyısı ve kıyı kumulları ekosistemleri barındırır.