Tekke edebiyatı türleri nelerdir?
Tekke edebiyatı nelerdir?
Dinî-Tasavvufî Türk edebiyatına Tekke edebiyatı da denir. Dinî-Tasavvufî Türk edebiyatında asıl olan sanat yapmak değil, dinî-tasavvufi düşünceyi yaymaktır. Tekke şairlerinin çoğu tarikatlarda yetişmiş şeyh ve dervişlerdir. Tekke şiiri, halk şiirinden de divan şiirinden de nazım şekilleri almıştır.
Halk edebiyatı nedir ve kaça ayrılır?
Halk edebiyatı, ortaya konan ürünlerin gösterdiği biçim ve içerik özelliklerine göre üç bölüme ayrılır:
- Anonim (Ortak) Halk edebiyatı
- Âşık Edebiyatı
- Tekke (Tasavvuf) Edebiyatı
Tekke edebiyatı nazım biçimleri nelerdir?
İlahi, nefes, nutuk, devriye, şathiye, deme gibi nazım türleri kullanılmıştır.
Tekke edebiyatının en çok kullanılan şiir türü nedir?
Dini-tasavvufi halk edebiyatında en çok kullanılan şiir türleri şunlardır: ilahi, nefes, devriye, nutuk ve şathiye.
Tekke edebiyatı deme nedir?
Deme: Alevi tarikatından olan tasavvuf şairlerinin tarikatlarını ve hareketleriyle ilgili temaları işleyen, sorunlarını konu edinen şiirlerine “deme” adı verilir. Genellikle 8’li hece ölçüsüyle yazılan demeler saz eşliğinde kendine özgü bir makamla söylenir.
Tasavvuf önderleri kimlerdir?
Abdal Musa, Beyazid Bistâmî, Bişri Hafî, Celâleddîn Rûmî, Cüneyd Bağdadi, Fudayl bin İyâz, Hacı Bektaş, Hâris el-Muhasibî, İbrahim Edhem, İmâm-ı Gazâlî, Muhyiddîn İbn Arabî, Şâh-ı Nakşibendî, Yunus Emre, diğer büyük sufiler arasında sayılabilir.
Aşık tarzı halk edebiyatı geleneklerinden midir?
Türk milletinin çok büyük bir çoğunluğuna hitap eden Halk Edebiyatının Anonim, Âşık ve Tekke gibi geleneklerinde oluşturulan ürünlerde yaratıldıkları devrin ve çevrenin yaygın Türkçesi kullanılmıştır.
Halk edebiyatı şiir kaça ayrılır?
Halk edebiyatında yer alan halk şiirleri coşku ve heyecana bağlı olarak belli unsurlar doğrultusunda ayrılır. Özellikle ürünlerin sahibi, işlenen konular ve coşku ile heyecan üzerinden üç gruba ayrılmaktadır. Her biri farklı konular üzerinden ele alınmış ve dile getirilmiş şiirlerdir.
Nazım birimleri nelerdir?
Şiiri meydana getiren dize kümelerine “nazım birimi” denir. Nazım birimi, nazım şekillerini belirleme husunda ölçü olarak kullanılmaktadır. Şiirde bulunan en küçük nazım birimine “mısra (dize)” adı verilmektedir. “Dize”nin yanında ise “beyit, dörtlük, bent” gibi nazım birimleri bulunmaktadır.
Dini tasavvufi halk edebiyatı nazım şekilleri nelerdir?
Dinî–Tasavvufî Halk Şiirinde kaside, gazel, kıt’a, musammat, murabba, terkîb-i bend, tercî-i bend, rubâî, tuyuğ, mesnevî gibi divan şiirinde de karşımıza çıkan bazı nazım şekilleri kullanılmıştır.
Nutuk şiir nedir?
Nutuk: Tekke – Tasavvuf Edebiyatı Nazım Türü Nutuk, tarikata yeni giren dervişlere, tarikat derecelerini, tarikat adâbını öğretmek için söylenmiş şiirlerdir. Türkmen Alevi ve Bektaşilerinin, aşık tarzı halk edebiyatı nazım türü olan nefese verdiği isimdir. Türün en önemli temsilcisi Kaygusuz Abdal’dır.
Halk edebiyatı şiir geleneği nedir?
Mâni, koşma, türkü, semai gibi nazım biçimleri kullanılmış; şiirler temaları bakımından güzelleme, koçaklama, taşlama, nefes gibi adlar almıştır. 13. Halk şiirinde aşk, ayrılık, sevgiliye özlem, doğa güzelliği, toplumsal olaylar, ölüm, yiğitlik, din ve tasavvuf gibi temalar işlenmiştir.
Deme nedir örnek?
Alevi-Bektaşî halk ozanlarına ait, özel bir ezgi ile bağlama eşliğinde, genellikle semah törenleri sırasında söylenen şiirlerdir. Bu şiirler Alevî cemlerinde, cem törenleri sırasında sazla terennüm edilir. Hecenin 8’li ölçüsü kullanılır. En az 3 dörtlükten oluşur.
Deme nedir edebiyat örnekleri?
8’li hece ölçüsü kullanılarak yazılmakta olan şiirlerdir. Alevi tekkelerinde okunmakta olan ve Alevilerin kendi düşüncelerini ifade etmek için yazdıkları şiirler olduğu da söylenebilir. Demeler genel olarak törenlerde söylenmekte olan şiirlerdir. Kafiye düzeni olarak koşmalar ile büyük oranda benzerlik göstermektedir.
Mutasavvıf şairler kimlerdir?
“Mutasavvıf şairler” kategorisindeki sayfalar
- Aba-Puş Balı Sultan.
- Abdullah Bosnevi.
- Abdülahad Nûrî
- Âdem Dede.
- Ahmed Eflâkî
- Ahmed Yesevî