Teminat garantisi nedir?

Teminat mektubuna faiz işler mi?

Teminat mektubu verilmesi durumunda bankalardan bir nakit çıkışı olmamakta, ancak riskin doğması halinde muhataba mektup tutarının ödenmesi söz konusu olmaktadır. Bu nedenle bankalar düzenledikleri teminat mektubu karşılığında müşterilerden faiz yerine yaptıkları hizmet karşılığında komisyon alırlar.

Teminat mektubuna tedbir konulabilir mi?

Bankaların ilk yazılı talepte muhatabın beyanını yeterli görerek ödeme yapmaları teamülü bazen teminat mektuplarının haksız olarak tazminine yol açmaktadır. Mahkeme kararıyla konulan ihtiyati tedbir bankanın teminat mektubu bedelini muhataba ödemesini durduracak tek hukuki imkândır.

Teminat ve garanti mektupları nedir?

Teminat mektupları; bankaların yurt içinde ya da yurt dışında bulunan müşterileri lehine bir malın teslimi, bir işin yapılması veya bir borcun ödenmesi gibi konularda muhatap kuruluşlara veya kişilere hitaben verdikleri garanti sözleşmesi niteliğindeki belgelerdir.

Banka teminat mektubunun verilmesine ilişkin banka güvencesi sağlayan ve yurtdışından garanti verilebilen uluslararası bankacılık uygulamasına ne denir?

Kontrgarantiler, bir garanti veya banka teminat mektubunun verilmesine ilişkin banka güvencesi sağlayan taahhütlerdir. Kontrgaranti ile yurdışında direkt olarak Türkiye’ nin riskini almak istemeyen veya alamayan müşterilere yurtdışından garanti verilmesi mümkündür.

Teminat mektubunun haczi mümkün mü?

Teminat mektuplarının kıymetli evrak niteliği bulunmamaktadır. Banka ile muhatap arasında garanti sözleşmesi niteliğinde olan teminat mektubunda lehtar, akit durumda değildir. Yani, teminat mektubu ile doğmuş ve doğacak bir hak bulunmadığından, lehdarın borcu için teminat mektubunun haczedilmesine yasal imkan yoktur.

Kesin teminatın iadesi nasıl yapılır?

Kesin teminat mektubu ise; taahhüdün sözleşme ve şartname hükümlerine uygun biçimde yerine getirildiği ve yüklenicinin bu işten dolayı idareye herhangi bir borcunun olmadığı tespit edildikten sonra, Sosyal Sigortalar Kurumu’ndan ilişiksiz belgesinin getirilmesi halinde yükleniciye iade edilmektedir.

Alacaklı teminat mektubunun paraya çevrilmesini talep edebilir mi?

Alacaklının talebi dürüstlük kuralına aykırılık teşkil ediyorsa banka ödeme yapmaktan kaçınmalıdır. Örneğin, borçlunun borcunu ödediği açıkça kanıtlanmışsa, alacaklı teminat mektubunun paraya çevrilmesini istese de bu talep reddedilmelidir. Aksi takdirde banka, borçluya rücu edemez.

Teminat mektubu türü nedir?

Teminat mektubu, bankaların gerçek ya da tüzel kişi olmak üzere müşterilerine verdiği güvence belgesidir. Bu belge yüklenilen işin belirlenen şartlarda yapılacağını ya da alınan borcun belirlenen sürede ödeneceğini teminatı kapsamında güvence altına alınmasını sağlar.

Banka teminat mektuplarının hukuki niteliği nedir?

Banka teminat mektupları, genellikle herhangi bir mahkeme ka- rarına veya borçlunun rızasının alınmasına gerek olmaksızın, garanti alan muhatabın ilk yazılı talebinde derhal ve gecikmeksizin ödenme taahhüdünü içerdiklerinden, masrafsız ve hızlı bir şekilde paraya çev- rilme imkânı verecektir.

Teminat mektubu nerede saklanır?

Başkanlığımızca kesin ihale kararı verildikten sonra banka teminat mektubu şeklinde sunulan teklif sahiplerine ait Geçici Teminat Mektupları ihale dosyasında muhafaza edilir. Geçici Teminatların iadesi için ihale kararı onaylanmış olmalıdır.

Banka teminat mektubu kimlere verilir?

Teminat mektupları bankalar tarafından gerçek veya tüzel kişilere verilir. Bu mektup herkes tarafından güvence belgesi olarak adlandırılıyor. Bu belge herhangi bir işin belirlenmiş olan şartlarda yapılacağını ve alınan bu borçların belirlenen sürelerde ödeneceğini gösterir.

Teminat haczi mümkün mü?

4734 Sayılı Kamu İhale Kanunun 34/son maddesine göre, her ne suretle olursa olsun, idarece alınan teminatlar haczedilemez ve üzerine ihtiyati tedbir konulamaz.

Teminat mektubu icra dairesine nasıl sunulur?

Buradaki teminat, icra dosyasının konusu olan mevcut borç ile bu borcun 3 aylık faizi tutarına karşılık gelecek şekilde belirlenir. Teminat işlemi bankaya nakdi olarak yatırarak veya teminat mektubu vererek yapılabilir. Teminatın yatırılmasının üzerine borçluya icra müdürlüğü tarafından mehil vesikası verilir.

Teminatın iadesi şartları nelerdir?

Teminatın iadesine ilişkin düzenleme, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 392. maddesinin 2. fıkrasında yer almaktadır. Bu düzenlemeye göre, teminat, asıl davaya ilişkin hükmün kesinleşmesinden veya ihtiyati tedbir kararının kalkmasından itibaren bir ay içinde tazminat davasının açılmaması üzerine iade edilir.

Kesin teminat iade edilir mi?

Kesin teminatları ise ihale konusu işle ilgili olarak Kuruma (SGK) borçlarının bulunmadığının tespit edilmesinden sonra iade edilir.