Temyizde ne incelenir?
Temyiz hangi mahkemedir?
Temyiz, istinaf mahkemelerinin (Bölge Adliye Mahkemelerinin ilgili Ceza Daire’lerinin) verdiği karara karşı bir üst mahkemeye taşınarak (Yargıtay Ceza Daire’lerinde) tekrardan incelenmesidir. Taraflar istinaf mahkemesine başvurarak Bölge Adliye Mahkemesinin verdiği kararın bozulması isteminde bulunurlar.
Temyiz dilekçesinde neler bulunur?
Temyiz dilekçesinde öncelikle tarafların varsa, kanunî temsilci ve vekillerinin adı, soyadı ve adresleri yazılacaktır. Bundan başka, temyiz edilen karar bölge adliye mahkemesi tarafından verilmişse, bölge adliye mahkemesinin hangi hukuk dairesinden verildiği ve kararın tarih ve sayısı belirtilecektir.
Temyiz incelemesi ne demek?
İstinaf mahkemesinin vermiş olduğu karara karşı olarak hükümlerinin yeniden incelenmesi için yapılan kanun yoluna temyiz denir. Bir nevi üst mahkemeye olayın taşınması olarak nitelendirilir.
Temyize hangi dosyalar gider?
Yargıtay’ın bozma kararı üzerine, dosya kendisine gönderilen bölge adliye mahkemesi (istinaf mahkemesi) veya ilk derece mahkemesi direnme kararı verdiğinde, direnme kararlarına karşı da doğrudan temyiz yoluna gidilir.
Temyiz mercii neresidir?
Bu yüzden temyiz mercii olarak Yargıtay, bu boşluğu doldurmak zorunda kalmıştır. Yıllardır olduğu gibi bugün de Yargıtay, temyiz olunan kararları hem bir istinaf mahkemesi hem de bir temyiz mahkemesi olarak incelemektedir.
Yargıtay Başkanlığı nereye bağlı?
Yargıtay (Türkiye)
Türkiye Cumhuriyeti Yargıtay Başkanlığı | |
---|---|
Yargı | Adli yargı |
Yer | Atatürk Bulvarı, No: 100 Bakanlıklar Çankaya, Ankara |
Koordinatlar | 39.916694°K 32.852926°D |
Oluşum türü | Yüksek mahkeme |
Temyiz dilekçesi yazarken nelere dikkat etmeli?
Temyiz Dilekçesi Nasıl Yazılır ?
- Temyiz eden ile karşı tarafın davadaki sıfatları, adı, soyadı, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası ve adresleri. …
- Temyiz edilen kararın hangi bölge adliye mahkemesi hukuk dairesinden verilmiş olduğu, tarihi ve sayısı. …
- İlamın temyiz edene tebliğ edildiği tarih.
- Kararın özeti.
Temyiz başvuru dilekçesi nedir?
Temyiz dilekçesi nedir ? Temyiz dilekçesi, Bölge Adliye Mahkemesi ilgili hukuk/ceza dairesince verilen kararın tebliğinden itibaren yasal süresi içerisinde Yargıtay’a gönderilmek üzere kararı veren makama sunulan temyiz talepli dilekçeyi ifade eder.
Kaç kere temyiz hakkı var?
Yargıtay’ın bir konuda karar verebilmesi için Temyiz gereklidir. O halde temyiz edilen ve temyiz konusu karar hakkında Yargıtay tarafından karar verilen hallerde, karar düzeltme her zaman istenebilir. (HUK. ‘daki Karar düzeltme koşullarına uymak kaydıyla) Bunun sınırlı bir sayısı yoktur.
Hangi kararlar temyiz edilemez?
Davanın düşmesine, ceza verilmesine yer olmadığına, güvenlik tedbirine ilişkin ilk derece mahkemesi kararları ile ilgili olarak bölge adliye mahkemesince verilen bu tür kararlar veya istinaf başvurusunun esastan reddine dair kararlar aleyhine temyiz kanun yoluna gidilemez (CMK md. 286/2-g).
Temyize giden dava nasıl takip edilir?
Yargıtay Dosya Sorgulama E- Devlet
- Öncelikli olarak Yargıtay’ın resmi internet adresine ya da e-devlet kapısına giriş yapmanız gerekmektedir.
- Daha sonra dava ve dosya hakkında doğru bilgileri girerek sorgulama yapabilirsiniz.
- Temyiz incelemeleri ve sonuçları için tüm kararlara bu alandan kolayca ulaşabilirsiniz.
Temyiz mercii ne demek?
Esasen temyiz, üst mahkemede açılan yeni bir tür davadır. Taraflar, temyiz başvurusu ile istinaf mahkemesi kararının değiştirilmesini veya bozulmasını talep ederler. İstinaf ceza dairelerinin kararlarının temyiz incelemesi bir üst mahkeme tarafından, yani bir temyiz mahkemesi olan Yargıtay tarafından yapılır.
Istinaftan sonra temyize gidilir mi?
İstinaftan Sonra Temyiz Hakkı Var Mı? İstinaftan sonra temyiz hakkı tabi ki vardır. Bu noktada temyiz hakkı için gerekli başvuruların yapılması adına 15 günlük bir süre verilmektedir. Kararın kesinleşmesinin sonrasında kararın tebliğ edilmesinden itibaren 15 günlük bir süre verilmektedir.
Yargıtay Başkanı kim tarafından seçilir?
Yargıtay Büyük Genel Kurulu; Birinci Başkanı, birinci başkanvekilleri ile daire başkanlarını kendi üyeleri arasından, üye tamsayısının salt çoğunluğu ile ve gizli oyla seçer. İlk üç oylamada sonuç alınamazsa, seçim, üçüncü oylamada en çok oy alan iki aday arasında yapılır.
Yargıtay Personel ve Eğitim Müdürlüğü nerede?
Asil olarak kazanan adaylar aşağıda yer alan belgeleri 07.12.2021 – 13.12.2021 tarihleri arasında mesai saatleri içerisinde Yargıtay Başkanlığı Personel ve Eğitim Müdürlüğü Ahlatlıbel Mahallesi Şehit Selim Mehmet Kiraz Bulvarı No:4/1 İncek/ Çankaya/ANKARA adresine şahsen teslim etmeleri gerekmektedir.