Ters lale hangi bölgeye özgüdür?
Ters lale nin anlami nedir?
Ters lale büyük aşkların ve birbirine kavuşamayan sevdalıların çiçeği olarak anlamlandırılıyor. Anadolu’nun birçok yerinde ters lale ağlayan gelinlerin ve mutlu olamayan insanların çiçeği olarak tasvir ediliyor. Ters lalenin yapısı boynu bükük bir şekilde olduğu için ağlayan bir kişiye benzetiliyor.
Ters lale neden önemlidir?
Ters laleler, Hristiyanlık dinine göre kutsal bir çiçek olarak kabul edilir. Hz İsa’nın çarmığa gerilişinde Hz. Meryem’in gözyaşı olan bu çiçek oldukça önemlidir.
Ters lale nerede var?
Ters Lale Türkiye’de Nerede Yetişir ve Yetiştirilir? Genelde ters lale Hakkari iliyle özdeşleştirilmiş olsa da Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu Bölgesindeki birçok şehirde yetiştirilebilir.
Ters lale nedir Selimiye?
Ters Lale, Selimiye Camisi’nin müezzin mahfilini ayakta tutan direklerden birinin üzerine kazınmış serçe kadar bir motiftir. Günümüzde o kadar meşhur olmuştur ki, camiye gelenler, Sinan’ın bu eşsiz eserinin ihtişamını bırakıp, ters laleyi görmek istiyorlar. İnsan, Allah karşısında acizdir.
Ters lale neden yasaklandı?
Ters lale, bir dönem aşırı şekilde toplatılması ve yurt dışa çıkarılması nedeniyle 2013’te dönemin Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından toplanması ve naklinin yapılması yasaklandı. Doğu Anadolu Bölgesi’nin bin 500 ile 3 bin rakımlarda yetişebilen ters lale, birçok hikaye ve efsaneye de konu olmuş.
Ters lalenin hikayesi nedir?
Ters Lale Hikâyesi İsa’nın çarmıha gerildiğini gören ve şahit olan Hz. Meryem’in hüznü ile dökülen gözyaşlarının döküldüğü yerde ters lale bitmiştir yani çıkmıştır. Müslüman efsanelerine göre ise; Hz. Hasan ve Hüseyin’in Kerbela’da şehit olmasından dolayı çiçeğin boynu bükük ve rengi de kırmızıdır.
Ters lale hangi camide?
Çinilerinde 101 çeşit lale işlemesi bulunan Selimiye Cami‘nde bir de ters lale figürü bulunuyor.
Selimiye’deki ters lale nerede?
Edirne ve Selimiye Camii ile ilgili araştırmalarıyla tanınan gazeteci-yazar Halil Delice, ters lalenin sırrını şöyle anlattı: “Ters Lale, Selimiye Camisi’nin müezzin mahfilini ayakta tutan mermer direklerden biri üzerine kazınmış serçe büyüklüğünde bir lale motifidir.
Ters lale toplamak yasak mı?
Bu arada Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada, nesli tehlike altında olan ve nadir bulunan soğanlı bitki türlerinden biri olan ters lalenin toplanması, soğanlarının çıkarılması, taşınması ve satılmasının yasak olduğu belirtildi. 2872 sayılı …
Ters lale nerenin simgesi?
Ülkemizde yetiştiği bilinen ters lale çiçeği Hakkari ve Van ilçelerinde görülmektedir. Ayrıca Anadolu’da başka birçok yerde yetiştiği de bilinmektedir. Hakkari ve Van illeri dışında Adıyaman, Malatya, Elazığ, Bitlis, Elazığ ve Batman illerinde de yetişir ve bu bölgelerin simgesi olmuştur.