Teşebbüs ne demek TDK?

Teşebbüs etmek ne demek TDK?

Türk Dil Kurumuna Göre Teşebbüs Kelimesinin Sözlük Anlamı Nedir? Türk Dil kurumuna göre teşebbüs kelimesi bir işe girişim yapmak ve girişmek anlamına gelmektedir.

Teşebbüs etmek nasıl yazılır?

Pek çok kişi imla kuralları arasında bu soruyu araştırıyor. Türk Dil Kurumu (TDK) sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin, teşebbüs şeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Bunun dışında kullanılan yazımlar ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu’na göre kelimenin doğru yazımıteşebbüs“tür.

Özel teşebbüs ne demek?

(Private enterprise) Gerçek kişilerin veya özel kişilerin kurduğu, yürüttüğü ve detimi altında bulundurduğu ekonomik faaliyetler. Özel teşebbüs kavramı özel kişilerce yürütülen faaliyetleri kamuya ait olanlardan ayırdetmek için kullanılır.

Sınaî ne demek?

Sınai kelimesi Arapça kökenli olan bir kelime türüdür. Sınai sözcüğü TDK’ya göre, sanayi ile ilgili anlamına sahiptir. Endüstriyel anlamıyla da tercih edilen bir kelime türüdür.

Teşebbüs etmek ne demek?

Girişim, girişme. Girişim. Bir işe girişmek. Bir işi ilk olarak teklif etmek.

Teşebbüs kelimesi ne demek?

TDK sözlüğüne göre dilimizdeki anlamı “Girişim, girişme” olan teşebbüs, Arapça kökenlidir.

Neşretmek etmek ne demek?

Neşretmek sözcüğü TDK’ya göre, dağıtmak ve saçmak anlamındadır.

Özel teşebbüs yatırımı ne demek?

Kamu kesimi dışındaki gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılan girişim.

Özel teşebbüs hürriyeti nedir?

Anayasanın 48. maddesinde, özel teşebbüsler kurmanın serbest olduğu belirtilmiştir. Özel teşebbüs kurma özgürlüğü, bireysel veya ortaklık biçiminde işletmeler kurma özgürlüğünü ifade eder[40]. Gerçekte özel teşebbüs kurma özgür- lüğü, mülkiyet hakkının bir uzantısı niteliğinde kabul edilmektedir[41].

Tüzel ne demek TDK?

Tüzel TDK kelime anlamı hakkında detaylar. Sıfat olarak kullanılan tüzel kelimesi TDK açısından, ‘Hukukla ilgili, hukuki ya da hukuksal’ biçiminde ifade edilmektedir. Diğer taraftan hükümle ilgili ya da hükmi şeklinde de değerlendirildiğini söylemek mümkün.

Sınai haklar ne demek?

Sanayide ve tarımdaki buluşların, yeniliklerin, ilk uygulayıcıları adına; ürün veya hizmetin üretilen ve satılan malların üzerlerindeki üreticisinin veya satıcısının ayırt edilmesini sağlayan işaretlerin sahipleri adına kayıt edilmesini sağlayan haklar Sinai Haklar olarak ifade edilir.

Teşebbüs nedir TCK?

Ceza hukukunda suça teşebbüs, işlenmesi amaçlanan bir suçun kanunda yazılı icra hareketlerine başladıktan sonra failin iradesi dışındaki sebeplerle suçun tamamlanamamasıdır (TCK md.35).

Ceza hukukunda teşebbüs nedir?

Ceza hukukunda teşebbüs bir failin suç işlemek üzere harekete kalkışması ancak elinde olmayan nedenlerle sonucu elde edememiş olması halini ifade eder. Kısacası, ceza hukuku anlamında teşebbüs, öznel anlamda tamamlanmış, ancak nesnel anlamda tamamlanmamış bir fiildir.

Neşret nedir?

NEŞR: Neşretmek, yaymak, bir haberi fâşetmek, herkese duyurmak, şâyi kılmak.

Neşretmek nedir TDK?

Neşretmek kelimesi TDK‘da, saçmak ve yaymak anlamına sahiptir. Saçmak anlamı dışında yayımlamak anlamında da kullanılıyor.