Tevriye Nedir diğer adı?

Tevriye nedir ve örnekleri?

İki gerçek anlam kullanılarak, uzak anlam ile anlatılmak istenilen anlatılır. Tevriye sanatına örnek olarak verilecek cümleler şu şekilde açıklanmıştır: – Sarımsak da acı; ama evde lazım bir dişi. Bu cümlede geçen dişi sözcüğü ile tevriye sanatı yapılmıştır.

Telmih tevriye ne demek?

Yani çeşitli çağrışımlarla sözcüğün anlamları hatırlatılır ama tevriye telmih sanatının bir ayrımı vardır: Tevriye sanatında sözcüğün anlamı söz konusudur telmih sanatında ise bir olayı hatırlatma ve beyiti o hatırlatılan hikaye ile anlama vardır.

Tevriye ve tenasüp nedir?

kurularak tenasüp yapılmıştır. Bir sözcüğün bir beyitte, bir cümlede, birden çok gerçek anlamı sezdirecek biçimde ve yakın anlamdan çok uzak anlamı kastedilerek kullanılmasıdır. Bir başka deyişle sesteş sözcüklerin birden çok anlamıyla kullanılmasına “tevriye” denir.

Gül gülse daim ağlasa bülbül aceb değil hangi söz sanatı?

Anlama ayrı bir incelik katmak amacıyla birden fazla anlamı olan herhangi bir sözcüğü iki anlama gelecek şekilde kullanmaya “Tevriye” sanatı denir.

Leff ü neşr nedir örnek?

Yağmurlar damlalardan oluştuğu için “yağmur-damla” arasında da ilgi vardır. “İçimde kar donar, buzlar çözülür Yağan ateş midir, kat mıdır bilmem.” Birinci dizede verilen “kor – buzlar” sözcükleri ile ilgili “ateş – kar” sözcükleri verilerek leffü neşr yapılmıştır. Burada üç sözcükle yapılmış bir leff ü neşr vardır.

Seci nedir örnekler?

Seci, nesirde kullanılan uyak olarak da tanımlanabilir. Özellikle Divan nesrinde secili anlatım bir amaç sayılmıştır. Düz yazıda cümle içinde yapılan uyağa denir. – İlahi, kabul senden, ret senden; şifa senden, dert senden İlahi, iman verdin, daim eyle; ihsan verdin,kaim eyle.

Telmih ne demek ve örnekleri?

Telmih: İfade içinde belirtmeden herhangi bir kıssaya, geçmişteki bir olaya, meşhur hikâyelere, efsanelere, ünlü bir şahsa, çeşitli inanışlara, âyetlere veya bir hadise ya da yaygın bir atasözüne işaret etmek sanatıdır.

Telmih nedir ve örnek?

Yani, kısaca bir iki sözcükle ifade edilmektedir. Telmihte, anlatılan duygular ile işaret edilen olaylar arasında gizli bir benzetme ilişkisi söz konusudur. “İnsanız, en şerefli mahlukuz; Deyip de pek fazla övünmemiz haksız!

Tenasüp ne demek ve örnek?

Tenasüb (Uygunluk): Anlamca birbiriyle ilgili sözcüklerin bir arada kullanılması sanatıdır. Karşıt anlamlı sözcüklerin bir arada kullanılması tenasüp değildir. Divan şairleri, tenasüp sanatında, türlü bilim terimlerini, mitoloji, tarih ve mesnevi kahramanlarını, hayvan , bitki ve çiçek adlarını bol bol kullanmışlardır.

Konuşturma söz sanatı nedir?

İntak (Konuşturma) Söz Sanatı İntak: İnsan dışındaki canlı ve cansız varlıkları konuşturma sanatıdır. Konuşturma, kişileştirmeden sonra gelir. Varlık önce kişileştirilir, gerekirse konuşturulur.

Irsal i mesel nedir ve örnekleri?

İrsalmesel, atasözlerini kullanarak yapılan bir söz sanatıdır. İrsal, göndermek, mesel ise atasözü manasına gelir. Şiirde anlamı pekiştirmek, anlaşılır kılmak için yazıya konuyla ilgili atasözü koyarak yapılır. ÖRN: Meseldir, gülşen-i âlemde bir gülle bahar olmaz.

Leffüneşir ne demek?

Birkaç adı bir sözün başında söyledikten sonra bunların sıfat veya fiillerini daha aşağıda sıralama.

Leff ü neşr ne anlama gelir?

Leff ü Neşr, söz simetrisi. Genellikle bir beyit içinde birinci dizede en az iki şeyi söyleyip ikinci dizede bunlarla ilgili benzerlik ve karşılıkları verme sanatıdır.

Istikak nedir ve örnekleri?

İştikak yani türetme, ortak kökten gelen sözcükleri aynı beyitte kullanmaya dayalı söz sanatıdır. Örneğin; Dünyada sevilmiş ve seven nafile bekler, Bilmez ki giden sevgililer dönmeyecekler.

Akis sanatı ne demek?

Bir cümlede, bir dizede iki sözcüğün ya da sözcük topluluklarının yerleri değiştirilerek yapılan söz sanatına akis veya aks denir.