Tezkireler bugünkü tiyatro yerini tutar mı?
Tezkireler hangi eserlerin yerini tutar?
Tezkireler bugünkü edebiyat tarihlerinin ve şiir antolojilerin yerini tutmaktadır. Türk edebiyatında tezkire yazma geleneğinin temeli Ali Şir Nevaî’nin Mecâlisü’n-Nefâis adlı eserine dayanır. Türk edebiyatının ilk tezkiresi budur.
Tezkiretü ş Şuara Kimin hakkında bilgi verir?
Şuarâ Tezkiresi, Klasik Türk edebiyatında şairlerin biyografilerini, eserlerini ve edebi kişiliklerini anlatan eserlerdir. Ancak bunlarda, günümüzde ayrıntılı biyografi anlayışı bulmak mümkün değildir. 16. yüzyılda yaşamış olan Latîfî’nin şair Haffî hakkında yazdığı Tezkiretü’ş–Şuara, bu nesir türüne örnektir.
Herat ekolü ne demek?
Bahâristan, Herat ekolü olarak isimlendirilen bu üç eserin kronolojik olarak ilkidir. 1478 yılında yazılmış Farsça bir eser olup müstakil bir tezkire olmamakla birlikte sadece yedinci tabakasında şair biyografilerine yer verilmiştir. Devletşâh Tezkiresi ise 1478 yılında Farsça yazılmış müstakil bir tezkiredir.
Tezkirenin bugünkü karşılığı nedir?
Tezkirenin günümüzdeki karşılığı biyografi olarak kullanılmaktadır. Tezkireler aynı zamanda edebi eserlerdir. Yazılışlarında edebi eser nitelikleri bulunduğu gibi bir de araştırma niteliği de taşımaktadır.
Gülşen üş Şuara kimin eseri?
Ahdî’nin en önemli eseri olan Gülşen-i Şuarâ (y. 971/1564-1002/1593) Şehzade Sultan Selîm adına yazılmıştır.
Riyazü ş Şuara kimin eseri?
Riyâzî’nin Mahmûd, Abdüllatîf ve Nasûhî isimli 3 oğlu vardır. Abdüllatîf Efendi, Lutfî mahlasıyla şiirler yazmış bir şairdir. 16.yy. şairlerinden Hayâlî Abdülvehhâb Çelebi’nin Riyâzî’nin anne tarafından akrabası olduğu Riyâzü’ş-Şu’arâ’da Riyâzî tarafından ifade edilmiştir.
Teşrifatü ş Şuara kimin eseri?
güfti tezkiresi olarak da bilinir. 17. yüzyıl şairlerinden güfti’nin kaleme aldığı tezkiredir. türk edebiyatında nazımla yazılan ilk tezkire olması bakımından çok önemli bir yere sahiptir.
Herat anlamı nedir?
Herat (Farsça: هرات, Eski Türkçe: Heri), Afganistan’ın batısında Herat Vilayeti’nin merkezi olan kent. 2013 Tahminine göre 1.436.300 kişi nüfusu ile Herat Afganistan’ın nüfus itibarıyla ikinci büyük şehridir. Münbit Herey Nehri vadisinde konumlanmıştır.
Herat üslubu nedir?
Manzaralarda ise kayaların ve tepelerin resmedilişinde Timurlu Herat üslûbunun etkileri görülür. Genellikle bu manzaraların en göze çarpan motifi iri bir çınar ağacıdır. Günümüze ulaşan el yazmaları, bu üslûbun 1560-1570 arasında Meşhed ve Şiraz da da uygulanmış olduğu göstermektedir.
Osmanlıda tezkire nedir?
Tezkire,(Arapça: تذكرة ) Osmanlı Devleti’nde aynı şehirde bulunan resmi daireler arasında yapılan yazışmalara denir. Tezkireyi, tahrirattan ayıran başlıca husus tezkirelerin mühürsüz oluşu, imza ile bitirilmesidir. Sadaret tezkirelerine, arz tezkiresi de denir.
Meşairü ş Şuara kimin eseri?
Meşâirü’ş–şuarâ (Osmanlıca: مشاعر الشعراء), Âşık Paşa’nın önde gelen Türk edebiyatçıları üzerine yazdığı tezkire. 1568 yılında telif edilen eser nüshalar arasındaki farklılıklara göre 360 ila 424 arasında şairin biyografisini içermektedir.
Gülşen’i Şuara türü nedir?
Tezkire, klasik türk edebiyatı şair ve yazarların şiirlerini ve hayatlarını kapsayan edebiyat antolojisi görevi gören bir kitaptır. Anadolu sahasında ilk tezkire Sehi Bey’e ait olup Heşt Behişt (sekiz cennet) ismini taşımaktadır. Bunun dışında Latifi tezkiresi, Ahdi’nin Gülşen-üş Şuara isimli tezkireleri de ünlüdür.
Gülşeni Şuara ne zaman yazıldı?
750 s. VII ÖZET Gülşen-i Şu’arâ, 16. yüzyılda Anadolu sahasında Bağdatlı şâir ve yazar Ahdî tarafından yazılmış üçüncü şuarâ tezkiresidir. 381 şâiri ihtiva eden bu eserin önemi, içinde yer alan 147 şâirin devletin doğu kesiminden hattâ bazılarının Anadolu dışından olması ve bu şâirler için ilk ve tek kaynak olmasıdır.
Tezkireler tiyatro eseri midir?
Divan edebiyatındaki tezkire, günümüz edebiyatında biyografinin karşılığıdır. Bu eserler mensur yazılmakla birlikte içinde manzum kısımların yer aldığı tezkireler de vardır. Tezkireler bugünkü edebiyat tarihlerinin ve şiir antolojilerinin yerini tutmaktadır. Tezkireler, çağının bir edebiyat ve kültür ürünüdür.
Herat ne demek?
Herat (Farsça: هرات, Eski Türkçe: Heri), Afganistan’ın batısında Herat Vilayeti’nin merkezi olan kent. 2013 Tahminine göre 1.436.300 kişi nüfusu ile Herat Afganistan’ın nüfus itibarıyla ikinci büyük şehridir.