TIG kaynak yöntemi nedir?
TIG kaynağı ne işe yarar?
TIG kaynağı, üzerinde kaynak yapılabilir tüm malzeme ve uygulamalar için kullanılabilen çok yönlü bir kaynak yöntemidir. Ana uygulama alanı paslanmaz çelik, alüminyum ve nikel alaşımlarıdır. Konsantre ve stabil ark, cüruf ve çapak olmaksızın yüksek kaliteli kaynatılmış metal temin eder.
TIG kaynağı nedir nasıl yapılır?
TIG kaynağında, bir tungsten elektrot kaynakladığınız metali ısıtır ve gaz (en yaygın olarak Argon) kaynak birikintisini havadan gelen kirleticilerden korur.
- TIG kaynağı sarf malzemesi olmayan tungsten kullanır.
- Gerektiğinde dolgu metali elle ekleyebilirsiniz.
- Koruyucu gaz kaynağı ve tungsteni korur.
TIG kaynağında hangi elektrod kullanılır?
Koruyucu gazaltı tungsten ark kaynağı (GTAW) ya da diğer adıyla tungsten asal gaz (TIG) kaynağı; bir ark kaynağı çeşididir. Kullanımda bir sarf malzeme olan tungsten elektrot ark üreterek iş parçası üzerinde kaynak operasyonu meydana getirir.
TIG kaynağının zararları nelerdir?
Kaynak dumanının çeşitli türlerine maruz kalmakla ilişkili ciddi hastalıklar şunlardır:
- Akciğer, ince ve kalın bağırsak ve karaciğer kanseri.
- Beyin hasarı
- Nörolojik hastalıklar.
- Azalmış akciğer kapasitesi.
- Zatürre.
- Astım.
- Cilt hastalıkları
- Alerjiler.
TIG kaynağında hangi gaz kullanılır?
TIG kaynağında en sık kullanılan koruyucu gaz argondur (l1). Saflık oranının en az %99,95 olması gerekir. Ancak alüminyum veya bakır gibi çok iyi ısı iletkenliğine sahip metallerde helyum (l2) kullanılır. Koruyucu gaz olarak helyum kullanıldığında ark daha sıcak olur.
MAG kaynağında hangi gaz kullanılır?
MIG/MAG kaynağında hangi gazlar kullanılır? MAG kaynağında saf CO2 veya karışık gazlar (Argon, CO2, O2) gibi aktif gazlar çeşitli bileşimler ile birlikte kullanılmaktadır. Bu gazla yüksek derecede reaktiftir. MAG kaynak yöntemi, alaşımsız, düşük alaşımlı veya yüksek alaşımlı malzemelerde kullanılmaktadır.
TIG kaynağı hangi malzemelere uygulanır?
TIG kaynağı ile kaynak yapılabilir tüm malzeme ve uygulamalar için kullanılabilen çok yönlü bir kaynak yöntemidir. Ana uygulama alanı paslanmaz çelik, alüminyum ve nikel alaşımlarıdır. Konsantre ve stabil ark, cüruf ve çapak olmaksızın yüksek kaliteli kaynatılmış metal temin eder.
TIG kaynağında tungsten elektrod neden kullanılır?
Tungsten, metaller içinde en yüksek ergime sıcaklığına (3442 oC) sahip olması ile birlikte TIG kaynağında ark oluşumu için gereken akımı taşıması yönünden en ideal tercihtir. Sertliği ve yüksek sıcaklık direnci kararlı ark transferi sağlarken, ayrıca elektrodun ergimesini ve kaynak metaline geçmesini engeller.
Kaynakçılık tehlikeli mi?
Uygun önlemler alındığında ark kaynağı güvenli bir iştir, ancak güvenlik önlemleri göz ardı edilirse, kaynak operatörleri elektrik çarpması, dumanlar ve gazlar, yangın, patlama ve daha fazlasını içeren potansiyel olarak tehlikeli olabilecek bir dizi tehlikeyle karşı karşıya kalırlar.
Argon kaynağı zararları nelerdir?
Koruyucu gaz olarak argon kullanıldığında diğer gazlara göre daha fazla ultraviyole ışını radyasyonu oluşur. Radyasyonun etkileri şöyle sıralanabilir: Ark kaynağında oluşan şiddetli ışık gözdeki retinaya zarar verirken, kızılötesi radyasyon gözdeki korneaya zarar verir ve bunun sonucunda gözde katarakt oluşur.
TIG kaynağında neden asal gazlar kullanılır?
TIG kaynak yönteminde koruyucu gaz kullanmanın tek amacı kaynak sırasında, kaynak banyosunu ve erimeyen tungsten elektrodu havanın olumsuz etkilerinden korumaktır.
MIG kaynağında hangi koruyucu gaz kullanılır?
Paslanmaz çeliklerin MIG kaynağında, genel olarak %1-2 civarında oksijen veya karbondioksit gibi oksitleyici bileşenler içeren argon gazı veya %20 argon, %2-3 civarında oksijen ve karbondioksit içeren helyum gazı kullanılır.
MAG kaynağında koruyucu gaz olarak aşağıdakilerden hangisi kullanılır?
Ancak alüminyum veya bakır gibi çok iyi ısı iletkenliğine sahip metallerde helyum (l2) kullanılır. Koruyucu gaz olarak helyum kullanıldığında ark daha sıcak olur.
MIG MAG kaynak yöntemi nedir ve nerelerde kullanılır?
MAG yöntemi alaşımsız ve az alaşımlı çeliklerin kaynağında kullanılır. MIG yöntemi tüm ticari alaşımlara uygulamak mümkünken özellikle oksijene duyarlı paslanmaz çelik, alüminyum ve alaşımları, bakır ve alaşımları gibi malzemelerin kaynağında kullanılır.
Tungsten elektrod ne ise yarar?
Mükemmel ark başlangıcı nedeni ile seryum alaşımlı tungsten elektrodlar; karbon ve paslanmaz çeliklerin, nikel alaşımlarının, titanyum malzemelerin, boru ve ince sac malzemelerin kaynağında tercih edilmektedir. Bu tungsten elektrodlar, en iyi DC akımda performans göstermekle birlikte AC akım için de tercih edilebilir.