Tombolonun nasıl oluşur?

Tombolonun oluşumunda ne etkilidir?

Bu yeryüzü şekillerinin oluşumundaki temel neden okyanus dalgalarıdır.

Tombolo Ne sonucu oluşmuştur?

Tombolo, kıyıdan oldukça açıkta bulunan bir adanın anakaraya kıyı oku ile bağlanmasıyla oluşan coğrafi yeryüzü şeklidir. Ada ve anakara arasındaki akıntıların yardımıyla çakıl ve kumların toplanarak tomboloyu oluşturduğu bilinmektedir.

Tombolo nerelerde olusur?

Ülkemizde de bu yeryüzü şekline rastlarız. Tombolonun kendini en çok gösterdiği bölgemiz Ege’dir. Bu bölgedeki en bilinen tomboloları işaret etmek istersek, Aydıncık ve/veya Yuvacık Tombolo‘ları güzel örnekler olacaktır. Bunların yanı sıra Karadeniz, Marmara ya da Akdeniz’de de bu asude yeryüzü şekline denk geliriz.

Türkiye’nin en büyük Tombolosu nerede?

Tombololar arasında Sinop gibi yükselmiş tombolo örneği de görülür. Makalede ele alınan tomboloların hepsi bir ada ile anakara arasında gelişen tombolo örnekleridir. Tombololar çok farklı boyutlarda olabilmektedir. Belkıs tombolosu, alan bakımından Türkiyenin en büyük tombolosunu teşkil etmektedir.

Hangileri dalgaların oluşumunda etkilidir?

Dalgaların oluşumunda en önemli etken rüzgârdır. Deniz tabanındaki heyelan, deprem, volkanik faaliyetler, gel-git olayları ve gemiler dalgaların oluşumundaki diğer etkenlerdir.

Tombolo oluşumunda rüzgar etkili mi?

Bu tortu, plaj ile ada arasında birikerek, ada anakaraya bağlı olduğu için görülebilecek bir birikim bölgesi oluşturur. Kıyısal sürüklenme rüzgarın yönüne bağlıdır. Rüzgarın sürekli oluşabilmesi için rüzgarın yönünün hakim bir yöne doğru olması gerekir. Aksi takdirde, aynı yönde çok fazla tortu biriktiremezsiniz.

Tombolo hangi ilimizde bulunur?

Kapıdağ Yarımadası
Yer Balıkesir, Erdek
Kıta Asya
Coğrafi bölge Marmara Bölgesi
Nüfus (2017) 32.477

Ülkemizde tombolo örneği olan ilimiz neresidir?

Tombolo, doğu tarafta Kefalo denilen eski bir adanın iki kıyı kordonuyla Gökçeada’ya bağlanmasıyla meydana gelmiştir. Dolayısıyla bileşik; yani ikili tombolodur. Aydıncık tombolosu, Belkıs ve Sinop gibi ülkemizde en çok incelenen tombolo örnekleri arasında bulunur.

Amasra tombolo mu?

Amasra ilçe merkezi; Tekke Tepesi, Küçük Ada, Boztepe ve Zindan adalarının dağ eteklerindeki alüvyal alana bağlanmasıyla oluşmuş bir yarımadadır. Tombolo karakteri taşıyan bu oluşumda bugün Kum Mahallesi olarak adlandırılan bölüm karayla bağlantıyı sağlayan kıyı okudur.

Dalgayı ne oluşturur?

Dalga, deniz dalgaları çeşitli etkenler sonucu meydana gelir. Öncelikle rüzgâr dalgaların oluşmasında başlıca bir faktördür. Rüzgârlar deniz yüzeyinde enerji ile bir itki meydana getirirler ve bunun sonucunda dalgalar oluşur. Ayrıca depremler sonucunda tsunami denen büyük dalgalar meydana gelebilir.

Dalga ve Akintilar nedir?

Deniz ve göllerde, yüzey sularının rüzgar etkisiyle gösterdiği periyodik salınımlardır. Açık denizlerde oluşan serbest dalgaların elemanları Akıntılar, denizlerdeki suların yer değiştirmesidir. Dalgaların aşındırma gücü, dik kıyıların önünde çok fazladır.

Falezler neden denize diktir?

Falez dilimizde yalıyar olarak ta adlandırılır. Okyanus, deniz ve göl kenarında bulunan uçurumlu dik kayalardır. Özellikle dalgaların sahile çarpması ve buradaki aşındırmanın zaman içerisindeki etkisiyle oluşan dikiklerdir.

Kapıdağ Yarımadası Tombolosu nerede?

Kapıdağ Yarımadası Marmara Denizinin güney kıyısında, Bandırma Körfezi ile Erdek arasında kalan bir yarımada. Çekirdeği kendi adıyla maruf granitten ibaret dar ve alçak bir kıstak (tombolo) ile karaya bitişmiş olan Kapıdağ yarımadası eski bir kütle olup, en yüksek yer Adamkaya’da 803 metredir.

Kapıdağ volkanik mi?

Diğer mahalleler ise genel olarak Kapıdağ Yarımadasının etrafına dizilmiştir. İlçe Merkezinde Alaaddin, Atatürk, Halitpaşa, Yalı, Zeytinli ve Sahil olmak üzere toplam 6 Mahalle bulunmaktadır. İlçenin arazisi volkanik bir arazi olup 4.üncü zamanda meydana gelmiştir.

Karadenizde tombolo var mı?

Karadeniz kıyıları, milli sınırlarımız içinde 1695 km uzunluğunda olup kıyı rölyefi bakımından oldukça sade özellikler göstermektedir. Kıyının bu özelliğinden dolayı tombolo oluşumu da nispeten azdır.