Topboğazı ismi nereden gelir?

Topboğazı nereye bağlı?

Topboğazı, Hatay ilinin Kırıkhan ilçesine bağlı bir mahalledir.

Hatay’ın özellikleri nelerdir kısaca?

Hatay; Antakya, Altınözü, Arsuz, Belen, Defne, Dörtyol, Erzin, Hassa, İskenderun, Kırıkhan, Kumlu, Payas Reyhanlı, Samandağ ve Yayladağı ilçelerinden oluşur. Yüzölçümü göller hariç 5.524 km² olup, iltopraklarının F,1’ini dağlar, 3,5’ini ovalar ve ,4’ünü platolar oluşturur.

Hatay’ın kısa tarihi nedir?

Hatay Anadolu’nun en eski yerleşim merkezlerinden biridir. Yöredeki tarihi yaşam bulguları M.Ö. 100.000’lere kadar uzanır. Elde edilen buluntular; bölgenin orta paleolitik, neolotik, kalkolit dönemlerde ve tunç çağında yaygın bir yerleşim yeri olarak kullanıldığını göstermektedir.

Hatay adı ne zaman değişti?

Ö. 1200’le başlayan Genç Hitit prenslikleri dönemine tarihlenmektedir. Bu dönemde, Amik Ovası´ndaki Hitit Prenslikleri’nin birleşerek Hattena Krallığı adını aldıkları bilinmekte, Hatay adının da buradan geldiği sanılmaktadır. Yöreye bu adı 1936’da Atatürk vermiştir.

Hatay’da kaç medeniyet yaşamış?

Dünya üzerinde kurulan 23 medeniyetin 13’üne ev sahipliği yapmış Türk, Arap, Ermeni, Çerkes, Hıristiyan, Müslüman ve Yahudilerin yüzyıllarca bir arada yaşadığı, kültürlerin harmanlandığı Hatay, Türkiye’nin en eski yerleşim yerlerinden biri.

Kırıkhan ismi nereden geliyor?

Kırıkhan adının nereden geldiği konusunda iki ayrı görüş bulunmaktadır. Bunlardan birisi ticaretin yoğun olduğu yıllarda kervanların konaklaması için yapılan kırıkhanın bulunduğudur, diğeri ise geçmişte bir hanın varlığı ve bunun oldukça bakımsız ve kırık dökük olmasıdır.

Hatay ne ile meşhur?

Hatay ilimizin en meşhur yiyecekleri ve içeceklerine aşağıdan ulaşabilirsiniz.

  • Şişperek Çorbası
  • Bakla Ezmesi.
  • Künefe.
  • Oruk.
  • İskenderun Döneri.
  • Biberli Ekmek.
  • Ekşili Aş
  • Sembusak.

Hatay nasıl bir şehirdir?

Hatay, güneyde yer alan bir ilimizdir. Akdeniz Bölgesinde yer alan Hatay ili, Türkiye’nin de en kalabalık 13. şehridir. Hatay ilinin güneyinde ve doğusunda sınır komşumuz olan Suriye yer almaktadır. Kuzeybatısında Adana, kuzeyinde Osmaniye ve kuzeybatısında da Gaziantep ili bulunmaktadır.

Hatay ilimizin eski adı nedir?

Etimoloji. Hatay, 1930’larda ortaya atılmış bir yer adıdır. Osmanlı döneminde bugünkü Hatayın kapsadığı topraklar İskenderun ve / veya Antakya olarak adlandırılıyordu.

Hatayı Türkiyeye kim kattı?

Dünya Savaşı’nın yaklaşması nedeniyle Fransa’nın da ısrarcı olamamasından ve Türkiye ile savaşmayı göze alamaması sonucunda, Fransa ile Türkiye arasında 23 Haziran 1939 tarihinde Ankara’da, “Türkiye ile Suriye Arasında Toprak Sorunlarının Kesinlikle Çözümüne İlişkin Antlaşma”nın imzalanması ile Fransa, Hatay’ın Türkiye

Hatayın diğer adı Antakya mı?

Hatay, bir ilimizin adıdır. Antakya‘nın değil… Yüzölçümü 5403 kilometre karedir. Nüfusu da 1 milyon 500 bin civarındadır.

Antakya neden Hatay oldu?

313 yılında Büyük İskender’in önemli komutanlarından Selevkos Nikator tarafından babasını onurlandırmak için şehre verilmiş. Sevan Nişanyan’a göre, Türkçedeki kullanımı da bu isme uygun değil, Antakya ismi Türkçeye Arapçadan geçmiş ve bu isim, bölge Türkiye’ye geçmeden kısa bir süre önce değiştirilmiş.

Hatay’da hangi medeniyetler yaşamıştır?

1800-1600 yılları arasında Yamhad Krallığına bağlı bir beyliğin sınırları içerisinde yer almıştır. Daha sonra MÖ 17. yüzyıl sonlarında Hititlerin ve MÖ 1490 yıllarında Mısır’ın egemenliğine girmiştir. Ardından Urartular, Asurlular ve Persler’in egemenliğine girdi.

Hatay’da hangi milletler var?

Hatay nüfusu kozmopolit bir yapıya sahiptir. Kentin yerlileri arasında Türkler, Araplar, Kürtler, Hristiyan Araplar, Ermeniler bulunmaktadır. Hatay‘ın çoğunluk nüfusunu Türkler oluşturmaktadır. İskenderun, Antakya, Dörtyol, Yayladağ, Reyhanlı, Erzin, Belen, Kırıkhan, Hassa ilcelerinde Türkler çoğunluktadır.

Kırıkhan Türk mü?

Kırıkhan ilçesinde ilçe merkezi dahil köylerde Türk nüfusu çoğunluktur. Çoğunluğun da ötesinde %80 civarı nüfusu Türkmenler ve Yörükler oluşturmaktadır. Kırıkhan‘da yaşayan Türkleri, Karakeçili Türkmenleri, İran Göçmeni Beğdili Türkmenleri, Avşar Türkleri, Reyhanlı Türkmen Aşireti ve Yörükler olarak söyleyebiliriz.