Toplu iş sözleşmesi neleri kapsar?
Toplu iş sözleşmesinde neler var?
-Çalışma süresi, haftalık çalışma süresi ve günlere dağıtımı. -Yıllık ücretli izin, evlenme izni, doğum izni, ölüm izni iş güvencesi, işçi çıkarma yetkisine kısıtlama kıdem tazminatı, ihbar önelleri işçilerin işyerinde söz hakkı, kurullar.
Toplu sözleşme kimleri kapsar?
lanmıştır: Kanunun “tanımlar” başlıklı 2’nci maddesine göre, “Grup toplu iş sözleşmesi: işçi sendikası ile işveren sendikası arasında, birden çok üye işverene ait aynı işkolunda kurulu işyerlerini ve işletmeleri kapsayan toplu iş sözleşmesini” ifade eder (f.1/ç).
Toplu iş sözleşmesinden kimler yararlanır?
(3) Grup toplu iş sözleşmesi, tarafların anlaşması üzerine bir işçi sendikası ile bir işveren sendikası arasında, birden çok üye işverene ait aynı işkolunda kurulu işyerleri ve işletmeleri kapsamak üzere yapılır.
Toplu iş sözleşmesi yararlanma halleri nelerdir?
Toplu İş Sözleşmesinden Yararlanma Sözleşme yürürlükteyken iş sözleşmesi nihayete eren işçiler de sözleşmenin yürürlük tarihi sona erene kadar toplu iş sözleşmesinden yararlanır. İşçi sendikasına üye olmayan işçiler ise söz konusu sendikaya dayanışma aidatı ödeyerek sözleşmeden yararlanabilir.
Tis açılımı nedir?
Toplu İş Sözleşmesi ile ilgili mevzuat 6356 Sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu ile düzenlenmiştir. Toplu İş Sözleşmeleri; İşçinin işyeri meslek değişikliği koşullarının sendika, işveren ve işçinin genel haklarını ve yükümlülüklerini.
Tis hakları nelerdir?
Taşeron İşçi Toplu İş Sözleşmelerinde Hangi Haklar Veriliyor? Toplu iş sözleşmesi ücret zammı, sosyal yardımlar, ücretli ve ücretsiz izin hakları ile diğer sendikal hakları veriyor. Sendikalı taşeron işçiler bu hakların tamamında faydalanabiliyorlar.
Toplu iş sözleşmesi kanun hükmünde midir?
Toplu sözleşme ile bir kanun hükmü uygulanamaz hale getirilmiştir. Toplu sözleşme kanun hükmündedir. Bu cümlenin anlamı toplu sözleşmenin hiyerarşik olarak kanundan üstün olduğu demek değildir. Toplu sözleşme ile nispi emredici nitelikteki kanun hükümleri çalışanlar lehine olmak üzere değiştirilebilir.
Toplu sözleşme süreci nasıl işler?
Toplu Sözleşmeye Çağrı Kanunun 46’ncı maddesine göre, taraflardan biri, yetki belgesinin alındığı tarihten itibaren on beş gün içinde karşı tarafı toplu sözleşmeye çağırır. Çağrı tarihi, çağrıyı yapan tarafça derhal görevli makama bildirilir. Bu süre içerisinde çağrı yapılmazsa, yetki belgesinin hükmü kalmayacaktır.
Kimler toplu iş sözleşmesinden yararlanamaz?
İşyerinde 4857 sayılı Kanun kapsamında geçici işçi olarak çalışan işçiler varsa bu kimseler, o işyerinde uygulanmakta olan toplu iş sözleşmesinden yararlanamayacaklardır. Aynı şekilde işyerinde çalışan alt işveren işçileri, asıl işyerinde uygulanmakta olan toplu iş sözleşmesinden yararlanamayacaklardır.
Bir tis in hangi hükümleri teşmil edilemez?
(5) Toplu iş sözleşmesinin, tarafların hak ve borçlarını düzenleyen hükümleri ile özel hakeme başvurma hakkındaki hükümleri teşmil edilemez.
Tis den kimler yararlanabilir?
Sözkonusu maddeye göre, toplu iş sözleşmesinden esas itibariyle taraf işçi sendikasına üye olan işçiler yararlanacaklardır. Taraf sendikaya üye olmayan işçilerin sözleşmeden yararlanmaları, dayanışma aidatı ödemelerine veya taraf sendikanın muvafakatına bağlıdır.
Toplu iş sözleşmesinden yararlanma ne zaman başlar?
TİSGLK. m. 9/2 hükmü gereğince, toplu iş sözleşmesinin imzalanması tarihinde taraf sendikaya üye olan işçiler yürürlük tarihinden, imza tarihinden sonra üye olanlar ise üyeliklerinin taraf işçi sendikasınca işverene bildirildiği tarihten itibaren toplu iş sözleşmesinden yararlanırlar.
Tis fark ödemesi ne demek?
Toplu iş sözleşmesinden kaynaklı fiyat farkı; İşçiye verilen ücret ve sosyal haklar ile sosyal güvenlik mevzuatı uyarınca işveren tarafından karşılanması gereken primler toplamıdır.
Sendikalı işçi ne demek?
işçi Sendikaları, Üyelerinin Ekonomik, Sosyal, Kültürel hak ve çıkarlarını korumak ve geliştirmek için işçiler tarafından kurulan Anayasal ve Yasal güvence altındaki kuruluşlardır.
Tis nedir ne işe yarar?
Toplu İş Sözleşmesi (TİS), işyeri veya işletme düzeyinde, işkolu esasına göre işyeri veya işletmede TİS yapma yetkisini haiz işçi sendikası ile işveren sendikası veya sendika üyesi olmayan işveren arasında yapılan iş sözleşmesidir. Buradan anlaşıldığı gibi, TİS‘in işçi tarafında mutlaka işçi sendikası olmalıdır.