Trabzonluların kökeni nereden geliyor?

Trabzonluların kökeni nereye dayanır?

İyon kökenli Miletoslular Batı Anadolu’dan sonra M.Ö. 7. Yüzyılda Karadeniz’e de gelerek kıyılarda koloni kentleri kurmuşlardır. Trabzon da, merkezi Sinop olan bu kolonilerin arasında sayılmaktadır ve birçok araştırmacı, kentin ilk kuruluşu olarak bu dönemi göstermektedir.

Trabzonlular Türk mü?

trabzon‘un etnik yapısının çoğunluğunu çepni ve kıpçak türkleri oluşturmaktadır,şive de buna bağlı olarak gelişmiştir trabzon şivesinin rumca ile bağlantısı yoktur. son olarak burada yaşayan veya buralı olan insanların kendine çoğunlukla laz demesinin nedeni cehalettir. zaten bu insanların çoğu tek kelime lazca bilmez.

Trabzon Rumları nerede yaşar?

Pontus Rumları veya Karadeniz Rumları (Yunanca: Πόντιοι, Ελληνοπόντιοι Póntioi, Ellinopóntioi; Gürcüce: პონტოელი ბერძნები, Pontoeli Berdznebi), geleneksel olarak Pontus bölgesinde, Karadeniz’in kıyısında Pontus Alpleri’nde (Kuzey Anadolu Dağları) yaşayan etnik Rum grubudur.

Trabzon eski adı nedir?

Trabzon adı Pontus Rum Devletinde kullanılan şehrin orijinal adı olan ve dört köşe anlamına gelen “Trapezus” sözcüğünden gelmektedir. Lazlar Trapuzani, Gürcüler Trapizoni derken, Osmanlı ve Persler şehre Tara Bozan demişlerdir.

Trabzonlular en çok nerede?

Trabzon’da yaşayanların yüzde 88’1 Trabzon nüfusuna kayıtlı Trabzon’da en çok Gümüşhaneli ve Giresunlular yaşıyor Trabzon dışındaki Trabzonlular en fazla İstanbul, Kocaeli ve Ankara’da ikamet ediyor.

Trabzonlular zengin mi?

Ekonomi dergisi Forbes’in 2010 yılında yaptığı araştırmaya göre Türkiye’nin en zengin 100 işadamından 10’unun Trabzonlu olduğunu ortaya çıkarttı.

Trabzonlular Ermeni midir?

Trabzon‘da Ermeni Nüfusu Hicrî 1313 (M.1895-96) tarihli Trabzon Vilâyet Salnâmesi’ne göre Canik, Gümüşhâne, Lazistan sancaklarından oluşan Trabzon vilayetinin 1.071.477 kişiden oluşan toplam nüfusunun ancak % 4’üne denk gelen 42.349’unun Ermeni olduğu anlaşılmaktadır.

Lazlar hangi ırktan?

Lazlar Gürcülerin dört kolundan biridir. Konuştukları Lazca, Gürcücenin bir koludur. Günümüzde Gürcistan’da 250 bin Laz yaşamaktadır. Kaynaklarda ‘Güney Kafkas Halkı’ olarak geçer.

Trabzon Rumları Müslüman mı?

Pontuslu Müslüman Rumlar, daha çok Trabzon‘da bulunmakla birlikte pek çok bölgede iskan etmektedirler. Pontus Rumcası şu bölgelerde konuşulmaktadır: Tonya ve Tonya’ya bağlı 6 köy, Beşköy’e bağlı 6 köy, Sürmene, Köprübaşı ve Maçka’daki Galyana Vadisi’nde bulunan 9 köy.

Trabzon Maçka Rum mu?

20. yy başında kısmen Rum Ortodoks yerleşimi. Köy mübadeleden sonra metruk iken, 1929 yılında yaşanan sel felaketi sonrası Çaykara’dan gelen insanlar yeniden iskân etmiştir. C.G. 20. yy başında Rum Ortodoks yerleşimi.

Oflular kim?

Oflular enteresan ve şahsına münhasir kişilerdir. deli dolu adamlardır. % 90’ı inşaat işindedir % 89’u ise müteahittir. her ne kadar neşeli ve güler yüzlü, espiritüel olsalarda, sinirlendiklerinde hiçte hoş şeyler yaşanmaz. silahları ise vücutlarının bir organı gibidir. vatansever insanlardır.

Trabzon Akçaabat hangi Türk boyundan?

Trabzon‘da de çeşitli Türk boyları yaşamaktadır. Çepniler Şalpazarı, Beşikdüzü, Düzköy, Vakfıkebir, Akçaabat, Çarşıbaşı, Of ve Sürmene ile Araklı ilçelerinde yaşamakta olup bazı yöreler en eski Türkmen geleneklerini hala sürdürmektedirler.

Trabzon nasıl bir iklime sahiptir?

Trabzon nemli bir iklime sahip, olup nem oranı zaman zaman % 99′ lara kadar çıkmaktadır. Yıllık ortalama yağış miktarı 800-850 kg/m2 . İç kesimlere doğru çıkıldıkça yağmur oranı da artmaktadır. En az yağmur yağan aylar Temmuz ve Ağustos ayları olup en çok kar ise Şubat ayında yağmaktadır.

Ne kadar Trabzonlu var?

Açıklanan rakamlara göre 81 ilde ikamet eden Trabzon nüfusuna kayıtlı kişi sayısı 1 Milyon 510 bin 617 olarak açıklandı. TÜİK verilerine göre Türkiye’nin bütün illerinde Trabzon nüfusuna kayıtlı vatandaş bulunurken Trabzonlu nüfusunun en az olduğu ilde belli oldu.

Trabzon’un en zengini kimdir?

Forbes Dergisi’nin araştırmasına göre ilk 100 kişi arasına giren Trabzonlu zenginler şunlar; Of İlçesi’nden Zafer Yıldırım, Ali Ağaoğlu, Saffet Ulusoy, Yılmaz Ulusoy, Alican Ulusoy, Yaşar Aşçıoğlu,Çaykara’den,İbrahim Cevahir, Zafer Kurşun, ve Süleyman Varlıbaş ile Araklı İlçesi’nden Dursun Çebi ismi yer aldı.