Transfer fiyatlandırması amaçları nelerdir?
Transfer fiyatlandırması nedir vergi?
Transfer fiyatlandırması, kurumlar vergisi açısından ilişkili kişi sayılanlar arasında gerçekleşen alım satım işlemlerinde uygulanacak fiyatın belirlenmesidir.
Transfer fiyatlandırması yöntemleri nelerdir?
- OECD Tarafından Yapılan Son Düzenlemelere Göre Transfer Fiyatlandırması Yöntemleri.
- Karşılaştırılabilir Fiyat Yöntemi. …
- Maliyet Artı Yöntemi. …
- Yeniden Satış Fiyatı Yöntemi. …
- İşleme Dayalı Net Kâr Marjı Yöntemi. …
- Kâr Bölüşüm Yöntemi. …
- Mükellefçe Belirlenecek Yöntem.
Transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü kazanç dağıtımı nedir?
KVK’nun 13.maddesine göre de; transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü kazanç dağıtımı, kurumların ilişkili kişilerle emsallere uygunluk ilkesine aykırı olarak tespit ettikleri bedel veya fiyat üzerinden mal veya hizmet alım ya da satımında bulunarak kazancın tamamen ve kısmen dağıtılması işlemidir.
Transfer fiyatlandırması formu nedir?
Transfer fiyatlandırması formu işlem türü, işlem tutarı ve yöntemin beyan edilmesi amacıyla hazırlanır. Yıllık transfer fiyatlandırması raporu ise ilişkili kişilerle gerçekleştirilen işlemler ile ilgilidir.
Transfer fiyatlandırması kimleri kapsar?
a) Transfer fiyatlandırması: İlişkili kişiler arasında yapılan mal veya hizmet alım ya da satımında uygulanan fiyat veya bedeli ifade eder.
Transfer fiyatlandırması nedir Ekşi?
aynı ticari organizasyon içinde yer alan bir işletmenin, farklı bölümlerinin mal alış ve satışında piyasa fiyatlarından farklı olarak belirledikleri fiyatlardır.firma, bunu yaparak kazançlarını yüksek vergi oranının uygulandığı ülkeden düşük vergi oranı olan ülkeye çekerek düşük gösterir ve çifte vergilendirmeden kaçar …
Emsallere uygun fiyat yöntemleri nelerdir?
Emsallere uygun fiyat ya da bedelin tespitinde mükelleflerin uygulayabileceği üç ayrı yöntem öngörülmüştür. Karşılaştırılabilir fiyat yöntemi, maliyet artı yöntemi ve yeniden satış fiyatı yöntemi.
Transfer Fiyatlamasının temel özellikleri nelerdir?
Transfer fiyatlandırmasıyla, vergi sonrası küresel kârı artırmak, dış ticaret üzerinden alınan vergileri azaltmak, ihracatta fazla vergi iadesi almak, vergi tevkifat matrahını gizlemek veya azaltmak, genel merkez giderlerini vergi yükünü azaltacak şekilde dağıtmak, dış ticaret ve kâr transferi sınırlandırmalarını …
Transfer fiyatlandırması zorunlu mu?
Firmaların bir hesap dönemi içerisinde yurt içi, yurt dışı veya serbest bölge ayrımı olmaksızın gerçekleştirmiş olduğu ilişkili işlemlerinin bulunması durumunda transfer fiyatlandırması formunun doldurulması zorunludur.
Örtülü kazanç dağıtımı ne demektir?
Kurumların, ortaklarından veya ortaklarla ilişkili olan kişilerden doğrudan veya dolaylı olarak temin ederek işletmede kullandıkları borçların, hesap dönemi içinde herhangi bir tarihte kurumun öz sermayesinin üç katını aşan kısmı, ilgili hesap dönemi için örtülü sermaye sayılır.
Transfer fiyatlandırması formu nasıl doldurulur?
Formun Doldurulması Esnasında Dikkat Edilecek Unsurlar
- Transfer Fiyatlandırması Kapsamındaki İlişkili Kişilere İlişkin Bilgiler. …
- İlişkili Kişilerle Gerçekleştirilen Transfer Fiyatlandırmasına İlişkin İşlemler. …
- Varlıklar. …
- Hizmetler. …
- Mali İşlemler. …
- Diğer İşlemler. …
- Yapılan İşlemlerin Toplamı
Transfer fiyatlandırması ilişkili kişiler kimlerdir?
Tebliğin 3.1.5 bölümünde açıklandığı üzere, transfer fiyatlandırması bakımından ortakların veya eşlerinin anne, baba, büyükanne ve büyükbabaları, çocukları ve torunları ile üçüncü derece dahil yansoy hısımları ve kayın hısımları ilişkili kişi sayılmaktadır.
Kimler ilişkili kişi sayılır?
(2) İlişkili kişi; kurumların kendi ortakları, kurumların veya ortaklarının ilgili bulunduğu gerçek kişi veya kurum ile idaresi, denetimi veya sermayesi bakımından doğrudan veya dolaylı olarak bağlı bulunduğu ya da nüfuzu altında bulundurduğu gerçek kişi veya kurumları ifade eder.
Emsallere uygunluk ilkesi nedir?
Emsallere uygunluk ilkesi, ilişkili kişilerle yapılan mal veya hizmet alım ya da satımında uygulanan fiyat veya bedelin, aralarında böyle bir ilişkinin bulunmaması durumunda oluşacak fiyat veya bedele uygun olmasını ifade etmektedir.
Maliyet artı kâr yöntemi nedir?
Maliyet artı kar yöntemi; bedelin, müteahhidin bünyesinde oluşan inşaat maliyetlerine belirli oranda bir kar marjı ilave edilmek suretiyle hesaplandığı yöntemdir.