Tritikale nedir ne işe yarar?

Tritikale nasıl anlaşılır?

Tritikale bitkisinin boyu yetişme koşullarına da bağlı olarak 110-120 cm, başak renkleri fizyolojik olumda çeşide göre açık sarıdan, kahverengiye kadar değişir. Hayvan yemi olarak dane, kaba yem üretiminde büyük potansiyele sahiptir.

Tritikale nerelerde kullanılır?

Tritikale tane ürünü olarak çoğunlukla hayvan beslenmesinde, bazen de hasıl olarak kaba yem üretimi ve otlatma için de yetiştirilmektedir. Özellikle tanesi kanatlıların beslenmesinde yaygın olarak kullanılmaktadır(Belaid, 1994).

Tritikale kuraklığa dayanıklı mıdır?

Tarımsal Özellikleri: Kışlık, orta erkenci, orta-uzun boylu (100-120 cm) bir çeşittir. Soğuğa ve kuraklığa dayanıklıdır. Yatmaya mukavemeti çok iyidir.

Tritikale hangi toprakta yetişir?

Tritikale her tür toprak koşulunda yetişir. Taşlı, derinliği az, meyilli, çorak, asitli topraklara dayanıklı olup; özellikle kıraç koşullarda buğdaya ve arpaya göre daha verimli olmaktadır.

Tritikale kac protein?

Ayrıca çavdar yem rasyonlarına az oranda katıldığı halde, tritikale %40-50 oranında katılabilmektedir. Çeşide ve yetiştirme koşullarına göre değişmekle birlikte tanede protein oranı %10-16 düzeylerinde olabilmektedir. Sindirilebilir protein yönünden buğdaya eşdeğerdir.

Tritikale dekara kaç balya verir?

Normal şartlarda tritikaleden 250-970 kg/da arasında dane ürün alınabilmektedir. Ancak ülkemizde dekara 1000 kg üzerine çıkılan yerler bulunmaktadır.

Kıraç arazide ne yetişir?

Yozgat’ın Yerköy ilçesi Kumluca köyünde kendisine ait 50 dönümlük kıraç tarlada su ve gübre kullanmadan domates, biber, salatalık, patlıcan, kabak, kavun ve karpuz gibi ürünler yetiştiren Halil Salmanlı isimli çiftçinin başarısı görenleri hayrete düşürüyor. 810 santimetre yarıkların oluştuğu toprakta ürünlerini bir …

Tritikale koyuna verilir mi?

Tritikale, evcil hayvanların ve çiftlik hayvanlarının beslenmesinde pek çok şekilde kullanılmaktadır. Tahıllar, yüksek toplam protein ve karbonhidrat içeriği sayesinde kesif hayvan yemi üretiminde kullanılmak için uygundur (Lorenz, 2003).

Tritikale nasıl bir bitkidir?

Tritikale bitkisi, buğday ve çavdar melezinden geliştirilmiştir. Tritikale elde edilmesinde yapılan melezlemede ana bitki olarak buğday ve baba bitki olarak çavdar kullanılmaktadır. Buğday ile arpanın verimli ve kaliteli yetişmediği tarla koşullarında tritikale yüksek verim potansiyeline sahiptir.

Fiğ kaç protein?

Fiğ bitkisinin yaş ot verimi 1500–3000 kg/da arasında değişmektedir. Fiğ bitkisinden kıraç şartlarda 200–300 kg/da, sulu şartlarda 500–700 kg/da kuru ot alınmaktadır. Fiğ otu yaklaşık % 12–20 oranında ham protein içerir.

En iyi yem bitkisi hangisi?

En yaygın baklagil yem bitkileri olan yonca, korunga, fiğ serin iklim bitkileri grubunda, fiğ ve sudan otu tek yıllık, yonca ve korunga çok yıllık yem bitkileri grubunda, mısır, sudan otu, fiğ ve tahıl karışımları yeşil yem bitkileri grubunda, yem bezelyesi ve fiğ tane yem bitkileri grubunda, fiğ, yem bezelyesi ve …

Susuz arazide ne yetişir?

Vahşi sulama yerine daha az su kullanımının olduğu ‘susuz tarım’ olarak tabir edilen ürünlerin yetiştirilmesi amacıyla başta lavanta, kekik ve ada çayı olmak üzere çeşitli bitkiler yetiştirilerek, su tasarrufu sağlanmaya çalışılıyor.

Kıraç arazide hangi meyve yetişir?

Bundan başka kıraç alanda yetiştirilecek ağaçların, Yaz aylarında fazla hava nemi de istememeleri gerekir. Mesela elmalar, kıraç alana hiç gelmezler. Erikler de kıracı hiç sevmezler. Şu halde Orta Anadolu’nun kıraçlarının en iyi meyvesi armut, badem, zerdali, üvez, vişne ve alıçtır diyebiliriz.

Tritikale kaç protein?

Ayrıca çavdar yem rasyonlarına az oranda katıldığı halde, tritikale %40-50 oranında katılabilmektedir. Çeşide ve yetiştirme koşullarına göre değişmekle birlikte tanede protein oranı %10-16 düzeylerinde olabilmektedir. Sindirilebilir protein yönünden buğdaya eşdeğerdir.

Yoncada ne kadar protein var?

Kurutulmuş yonca otunda yaklaşık %17-18 oranında protein bulunur.