Trombozu ne demek?
Trombozu nedir neden olur?
Tromboz (thrombosis), canlı organizmada kan elemanlarının (fibrin, trombosit, eritrosit, lökosit) kalp ve damar iç yüzüne kitle (pıhtı) halinde yapışması olgusudur; oluşan pıhtı kitlesine trombüs ya da trombus (thrombus) adı verilir. Trombozun yaşam kurtarıcı (fizyolojik) ve öldürücü (patolojik) sonuçları vardır.
Trombozu hastalığı nedir?
Derin ven trombozu problemi; kan akımında yaşanan değişiklikler, damar duvarı yaralanmaları ve koagulasyon bozukluklarının neden olduğu, önlenebilen bir hastalıktır. Tedavi edilmediği sürece hastada hayati tehlike oluşturabilen derin ven trombozundaki en önemli faktör ise pıhtılaşma sisteminin bozulmasıdır.
Tromboz nedir ve tedavisi?
Halk dilinde toplardamarda pıhtı oluşması olarak bilinen ve trombozun en yaygın türü olan derin ven tromboz; vücudun herhangi bir bölgesinde ana toplardamarların pıhtıyla tıkanması anlamına gelmektedir. Hastalık nedeniyle bacaklarda oluşan şişlik ve ağrı tedavide geç kalındığında kronikleşerek yaşam boyu sürebiliyor.
Tromboz nedir tehlikeli mi?
Tromboz terimi kan damarlarında pıhtılaşmadan (trombus) kaynaklı tıkanmayı ifade eder. Alt bacak ve pelvik damarlar genelde en sık etkilenen bölgelerdir. Kan pıhtısı yüzey damarlarda (varicose damarlar) oluşunca genelde zararsızdır. Bacakların deri damar sistemindeki risk oldukca buyuktur.
Tromboz olduğunu nasıl anlarız?
Akut Derin Ven Trombozu‘nun en sık belirtisi nedir? Ani bir şekilde bacakta şişlik ve ağrı oluşmasıdır. Bacaktaki şişlik sebebiyle çap artışı olur, hareket esnasında ağrı ve hassasiyet gelişir. Yürürken veya ayakta sabit dururken bu şikayetler daha da artar.
Tromboz iğnesi neden yapılır?
1.Bacak Toplardamarında Pıhtı Tedavi ve Önlem amacı ile ( uzun süre yatacak özellikle ortopedik ameliyatlardan önce). Akciğerde Pıhtı tedavisinde. Stent ve benzeri girişimlerde.
Tromboz belirtileri nelerdir?
Derin Ven Trombozu‘nun Belirtileri ve Bulguları
- Bacakta oluşan kızarıklık veya renk değişikliği.
- Bacakta veya ilgili toplardamar boyunca şişlik.
- Bacakta meydana gelen sertlik.
- Bacakta hissedilen şiddetli ağrı ve hassasiyet.
- Bacağın şiş veya ağrıyan kısmında sıcaklık artışı
Tromboz nedir nasıl tedavi edilir?
Derin ven Trombozu Nasıl Tedavi Edilir?
- İlaçlar.
- Kompresyon / Varis çorapları
- Bacak elevasyonu (yukarı seviyede dinlendirme)
- Şiddetli vakalarda katater aracılı pıhtı eritici teknikler kullanılabilir.
Tromboz hastalığına ne iyi gelir?
Bu rahatsızlığın tedavisinde çoğunlukla antikoagülan ilaçlar ve heparin kullanılır. Bu ilaçlar kanı sulandırarak kan pıhtısı ve damar tıkanıklığı oluşumuna engel olur. Hastalığın tedavi edilmesinde, bacak egzersizleri, ilaç tedavisi ve beslenme önemli rol oynar.
Derin ven trombozu geçer mi?
Daha küçük boyutlarda olan venlerde oluşan ve kritik bir klinik bulgu meydana getirmeyen derin ven trombozları, ilaç tedavisi ile düzeltilebilmektedir.
Tromboz kimlerde görülür?
Genellikle 40 yaş üzerinde görülse de, ender olarak gençlerde de ortaya çıkabilen derin ven trombozu en sık bacaklarda ya da kalçanın uyluk bölümünde gelişiyor. Hastalık nedeniyle bacaklarda oluşan şişlik ve ağrı tedavide geç kalındığında kronikleşerek yaşam boyu sürebiliyor.
Derin ven trombozu kimlerde görülür?
En sık bacak toplardamarlarında görülür. Damar tıkanması ya da toplardamar tıkanması olarak da adlandırılır ancak atardamar tıkanmasında çok farklıdır. Görülme sıklığı her 1000 kişide1-2’dir. Seyrek olarak gençlerde görülmekle birlikte genellikle 40 yaşından sonra görülür.
Tromboz iğnesi nasıl yapılır?
Bir eliniz ile göbek çevresindeki hedef bölgenizdeki cildi baş ve işaret parmağı ile 2-3 cm mesafede sıkıştırınız. Ortaya çıkan bölgeye iğneyi saplayınız.
Beyne pıhtı atan hasta ne kadar yaşar?
Bunun nedeni ise beyne pıhtı atması durumunda vücut belirli bazı işlevlerini kaybetme noktasına gelir. Bu süre 6 ile 12 ay arasında değişim gösterebilmektedir.
Kan pıhtılaşması olduğunu nasıl anlarız?
Akciğer ve kalpte görülen pıhtılaşmanın belirtileri; göğüs, kol, sırt ve boyunda oluşan ağrı ve nefes darlığı yaşanması. Bacaklarda görülen pıhtılaşmanın belirtileri; bacağın alt bölgelerinde ağrı ve kızarıklıklar meydana gelmesi, sıcaklık hissedilmesi.