TTP neden olur?
TTP nasıl bir hastalık?
Trombotik trombositopenik purpura (TTP ya da Moschcowitz sendromu), kanın pıhtılaşmasına ilişkin nadir görülen bir hastalıktır. Vücut genelinde küçük damarlarda mikroskobik ve yoğun kan pıhtılaşmasıyla kendisini gösterir. TTP vakalarının çoğu ADAMTS13 enziminin inhibisyonundan ileri gelir.
TTP tedavisi ne kadar sürer?
[11,12] ‹ngiliz Hematoloji Standartları Komitesi TTP tanı ve yönetimi ile ilgili yayınladı¤ı kılavuzda refrakter ya da tekrarlayan immün TTP olgularında tipik olarak 375 mg/m2 haftalık dozda dört hafta boyunca rituksimab tedavisi önermek- tedir.
TTP hastalığı kanser midir?
Trombotik trombositopenik purpura (TTP) nadir rastlanan, fatal seyirli klasik olarak mikroanjiyopatik hemolitik anemi, trombositopeni, nörolojik bozukluklar, böbrek fonksiyon bozukluğu ve ateş ile karakterize bir hastalıktır.
TTP hastalığı genetik mi?
TTP tipleri kalıtsal ve edinilmiş olmak üzere iki farklı sınıfa ayrılabilir. Ebeveynlerden çocuklarına geçen ve hatalı ADAMTS13 geni içeren TTP‘de normal bir ADAMTS13 enzimi üretmesini sağlanamaz. Bu tipte yenidoğanlar ve çocuklar direk etkilenmektedirler.
TTP kan yıkımı nedir?
Trombotik trombositopenik purpura (TTP), kan yıkımı (hemolitik anemi ) ve kan pulcuklarında ( platelet-trombosit ) azalma ile (trombositopeni ) ile karakterize olup genellikle sıklıkla ateş, nörolojik bulgular ve böbrek yetmezliği eşlik eden bir hastalıktır.
TPP nedir kan?
TTP kırmızı kan hücrelerinin yıkımı ve trombositlerin azalması ile karakterize, genellikle ateş, sinir sistemi bulguları ve böbrek yetmezliğinin eşlik ettiği kanamalı bir hastalıktır.
TTP hastalığı Tekrarlar mı?
Hastalık Nasıl Ortaya Çıkar? Birçok olguda TTP görünür bir sebep olmadan ani olarak başlar ve tek bir atak şeklinde seyreder (akut sporadik form). % 10–20 olgu ise tekrarlayan ataklar gösterir (aralıklı-intermittan TTP) .
Şistosit nerede görülür?
Damar içindeki trombosit kümeleri veya fibrin kümelerine çarpıp parçalanan eritrositlerdir. Eritrositler değişik şekillerde görülür. Miğfer şeklinde görülen eritrositler en tipiğidir. Trombotik trombositik purpura, yaygın damariçi pıhtılaşmasında ve diğer trombotik mikroanjiyopatilerde görülür.
TTP HÜS nedir?
Trombotik trombositopenik purpura (TTP) ve hemolitik üremik sendrom (HÜS) mikroanjiyopatik hemolitik anemi ve trombositopeni ile seyreden birden çok organ sistemini etkileyen, kısmen birbirine benzeyen akut sendromlardır (Tablo 1). yetersizliği yoktur ya da minimaldir.
TTP Hus nedir?
Hemolitik üremik sendrom (HÜS) mikroanjiopatik hemolitik anemi, trombositopeni ve akut böbrek yetmezliği bulguları ile seyreder. Mortalite ve morbiditesi yüksek bir hastalıktır. Etiyopatogenezinde enfeksiyonlar, ilaçlar ve sistemik hastalıklar gibi çok sayıda farklı neden yer almaktadır.
ITP ve TTP hastalığı nedir?
İTP, immün trombositopenik purpura hastalığının kısaltmasıdır. İmmün bir hastalıktır. İmmün hastalıklar bağışıklık sisteminde oluşan bozukluklar nedeniyle vücudun kendi yapılarına saldırdığı hastalıklardır. Trombositopeni, yani trombosit (kan pulcukları) sayısının düşüklüğü ile seyreder.
Şistosit hangi hastalıklarda görülür?
Şistosit adı verilen parçalanma sonucu oluşmuş küçük eritrosit parçacıklarının oranı normalde % 0.5′ i aşmaz. Eritrosit yapımı bozuklukarında (örn megaloblastik eritropoez, talasemiler) çevrede şistositlere rastlanır.
Şistosit hangi hastalıklarda?
Bu hücreler “ miğfer hücresi” ya da “şistosit” adı verilir. Bu hücreler kılcal damarlarda oluşan pıhtıların kırmızı kürelerin şeklini bozmasından dolayı ortaya çıkar. Bu tip hemolitik anemilere küçük damarlarda oluşmasından dolayı “ Mikroanjiopatik hemolitik anemi (MAHA)” ismi verilir.
HÜS tedavisi nedir?
Özel bir tedavisi yoktur. Yoğun destek tedavisi bir çok hastada yeterli olmaktadır. Ancak ağır olgularda kan nakli, antibiyotik tedavisi ve hatta diyaliz tedavisi gerekli olabilir. Hastalık sonrası hastaların yüzde 3-10’unda kalıcı böbrek yetmezliği gelişebilir.
Atipik HÜS nedir?
Atipik hemolitik üremik sendrom, immün olmayan hemolitik anemi, trombositopeni ve böbrek yetmezliği ile ilişkili, akut dönemde mortalite ve morbiditeye ve uzun dönemde son dönem böbrek yetmezliğine neden olabilen bir hastalıktır. Hemolitik üremik sendromun nadir bir formudur.