Tüik nedir ve görevleri nelerdir?

Tüik hangi kuruma bağlıdır?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığıyla ilişkili bir araştırma kurumu.

124 neden arıyor?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bünyesinde Alo 124 (TÜİK) çağrı merkezi, vatandaşlarımızla daha güvenilir, daha kolay ve daha kaliteli iletişim kurmak amacıyla kurulmuştur. Alo 124 çağrı merkezi aracılığı ile cevaplayıcılar veya kullanıcılar; TÜİK’e hızlı erişim sağlayacaktır.

Tüik e bilgi vermek zorunlu mu?

5429 sayılı Türkiye İstatistik Kanununun 54. maddesi uyarınca, istenilen bilgilerin belirlenen şekilde, zamanında, eksiksiz ve doğru bir biçimde verilmemesi durumunda idari para cezası uygulanmaktadır. İdari para cezası uygulanması, cevaplayıcının bilgi verme yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.

Tüik te kimler çalışır?

Üniversite mezunu lisans, yüksek lisans ve doktora dereceli personel; 505 TÜİK Uzmanı, 54 TÜİK Uzman Yardımcısı, 486 İstatistikçi, 42 Matematikçi, 54 Mühendis, 18 Ekonomist, 15 Sosyolog, 8 Programcı, 5 Mali Hizmetler Uzmanı, 4 İç Denetçi ve 289 adet diğer kadrolarda istihdam edilmektedir.

TÜİK devlet kurumu mu?

30/06/2021 tarihli ve 31527 sayılı resmi gazetede yayınlanan 76 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 4 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin Türkiye İstatistik Kurumuna (TÜİK) ilişkin bölümünde değişiklik yapılarak, Kurum kamu tüzel kişiliğini haiz, özel bütçeli ve Hazine ve Maliye Bakanlığı ile ilişkili bir kuruma …

TÜİK hangi verileri açıklar?

TÜİK bireylerden, hanelerden, işyerlerinden araştırmalar ve sayımlar yoluyla veri toplar. Topladığı verileri analiz eder ve istatistiki bilgi haline dönüştürür. Bu istatistiki bilgiler, toplumun her kesiminde karar alma aşamalarında güvenilir yol göstericilerdir.

Tüik Hanehalkı Bütçe Anketi zorunlu mu?

Mikro verinin kullanım esasları Veri Kılavuzu bölümünde belirtilmiştir. Mikro veriler kullanılarak oluşturulan herhangi bir bilimsel yayında, Türkiye İstatistik Kurumu ve Hanehalkı Bütçe Anketi kaynak olarak belirtilmek zorunludur.

124 neyin numarasi?

BTK tarafından, TÜİK’e vatandaşların bilgi alabilmeleri için 124 kısa numarası tahsis edildi. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu (BTK) tarafından, vatandaşların çeşitli konularda bilgi alabilmeleri amacıyla 124 kısa numarası Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) kullanımına verildi.

TÜİK Hanehalkı Bütçe Anketi zorunlu mu?

Mikro verinin kullanım esasları Veri Kılavuzu bölümünde belirtilmiştir. Mikro veriler kullanılarak oluşturulan herhangi bir bilimsel yayında, Türkiye İstatistik Kurumu ve Hanehalkı Bütçe Anketi kaynak olarak belirtilmek zorunludur.

TÜİK Hanehalkı işgücü araştırması nedir?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK); işgücünün arz yönüne ilişkin temel veri kaynağı olan ve düzenli olarak uygulamakta olduğu Hanehalkı İşgücü Araştırması (HİA) ile nüfusun işgücü durumuna, istihdamda olanlara ve işsizlere ilişkin ayrıntılı ve güncel bilgi derlemektedir.

TÜİK te işe nasıl girilir?

Kurumumuzda kadrolu personel istihdamı KPSS A ve KPSS B grubu sınav sonuçlarına göre yapılmaktadır. KPSS A grubundan alınacak kariyer uzmanlığı için, başarı sırasına göre Uzman Yardımcısı sınavı yapılmaktadır.

TÜİK hangi puan türüyle alıyor?

KPSS Puan Türleri ve Meslekleri 2022

PUAN TÜRÜ BÖLÜM/FAKÜLTE KADROLAR
KPSS P22 TÜİK Uzman Yardımcısı
KPSS P23 İşletme Uzman Yardımcısı
İşletme AB Uzman Yardımcısı
KPSS P24 Maliye AB Uzman Yardımcısı

TÜİK nasıl bir kurum?

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) temel görevi, ülkenin ihtiyaç duyduğu alanlarda, veri ve bilgilerin, derlenmesini, gerekli istatistiklerin üretilmesini, yayımlanmasını ve dağıtımını yapmaktır. TÜİK bireylerden, hanelerden, işyerlerinden araştırmalar ve sayımlar yoluyla veri toplar.

Bağlı ve ilgili kuruluş nedir?

İlişkili kuruluş nedir? Devlet yapılanmasında yer alan İlişkili kuruluşlar, ayrı tüzel kişiliği olan ancak bakanlıkla herhangi bir hiyerarşik ilişkisi olmayan kuruluşlar olarak tanımlanıyor.

TÜİK verileri nasıl bulunur?

Kurumumuz web sitesinde (https://www.tuik.gov.tr) yer alan “İstatistikler” bölümündeki başlıkların, “Alt Kategoriler” kısmından ilgilendiğiniz konuyu seçtikten sonra, “Ara” butonu aracılığıyla “Haber Bülteni”, “İstatistiksel Tablolar”, “Veritabanları”, “Raporlar” ve “Metaveri” içeriklerine ulaşılabilirsiniz.