Tüketici haklarını koruyan kurum ve kuruluşlar nelerdir?

Sorunlarımızı çözerken hangi kurumlara başvurmalıyız?

Şikâyet dilekçeleri Kuruma veya Kurumun gerekli gördüğü yerlerde açtığı bürolara elden verilebileceği gibi posta, elektronik posta veya faks yoluyla da gönderilebilir. Ayrıca, illerde valilikler veya ilçelerde kaymakamlıklar aracılığıyla elden veya posta yoluyla şikâyet başvurusu yapılabilir.

Tüketici hakları ile ilgili hangi kurumlara başvurabiliriz?

Tüketici hakları ile ilgili sorun yaşadığımızda şu kurumlara başvurabiliriz:

  • Tüder – Tüketiciler Derneği.
  • Tüketici Hakları Merkezi – TU-MER.
  • Tüketiciler Birliği.
  • Tüm Tüketicileri Koruma Derneği.
  • Tüketiciyi Koruma Derneği – TÜKODER.
  • Tüketici Bilincini Geliştirme Derneği.
  • Tüketici Hakları Derneği.

Tüketici haklarını korumak için nereye başvurmalıyız?

Başvurular, tüketicinin yerleşim yerinin bulunduğu veya tüketici işleminin yapıldığı yerdeki tüketici hakem heyetine yapılabilir.

Ülkemizde yaşadığımız sorunlar karşısında başvurulabilecek kuruluşlar nelerdir?

Ülkemizde Yaşadığımız Sorunlar Karşısında Başvurabileceğimiz Kurumlar

  • Valilik.
  • Tüketici Hakları Derneği.
  • Muhtarlık.
  • Tüketici Hakları Merkezi.
  • Reklam Kurulu.
  • Kaymakamlık.
  • Tüketici Hakları Mahkemesi.
  • Belediye.

Kusurlu ürünler için hangi birimlere Başvurulur?

– Başvurular tüketicinin resmi ikametgahının bulunduğu yerdeki ya da tüketicinin mal veya hizmeti satın aldığı satıcının bulunduğu yerdeki hakem heyetine yapılır.

Hak ve özgürlüklerimiz ihlal edildiği zaman hakkımızı aramak için neler yapmalıyız?

İnsan Hakları Başkanlığı Haklarının ihlal edildiği kanaatine varan gerçek ve tüzel kişiler kuruma başvurabilir. Başvuru prosedürünün kolaylaştırılması amacıyla, ihlaller için İnsan Hakları Kurullarına yapılan şikayetler 81 il ve illerin tüm ilçelerinde İnsan Hakları Kurumu tarafından alınmaktadır.

Tüketici Hakları hangi konularla ilgilenir?

1- Temel İhtiyaçların Karşılanması Hakkı: Her tüketici barınma, haberleşme, ulaşım gibi en temel ihtiyaçların karşılanmasını talep etmek hakkına sahiptir. 2- Sağlık ve Güvenlik Hakkı: Satışa sunulmuş olan her türlü mal ya da hizmetin, kullanıcının yaşamına ve sağlığına zarar vermeyecek durumda olması gerekir.

e-Devlet’ten tüketici haklarına Nasıl Başvurulur?

Kişi kendi T.C. kimlik numarası ile beraber şifresi üzerinden edevlete giriş yapabilir. Daha sonra sistemi üzerindeki arama motoru kullanılabilir. Bu bölüme ‘Tüketici Hakem Heyeti’ yazarak çıkan sayfa üzerinden bağlantı kurmak oldukça kolaydır.

Tüketici haklarına dilekçe nasıl yazılır?

Tüketici hakem heyetine dilekçe yazılırken başlık, adı soyadı, adresi,T.C numarası iletişim bilgiler, eksiksiz yazılmalıdır. Ayrıca dilekçeye İadesi istenen dosya masraflarını gösteren banka makbuzunun dilekçenin ekine eklenmelidir.

Herhangi bir hak ihlali ile karşı karşıya kaldığımızda ilgili kuruma ne ile başvurmalıyız?

İnsan Hakları Başkanlığı Haklarının ihlal edildiği kanaatine varan gerçek ve tüzel kişiler kuruma başvurabilir. Başvuru prosedürünün kolaylaştırılması amacıyla, ihlaller için İnsan Hakları Kurullarına yapılan şikayetler 81 il ve illerin tüm ilçelerinde İnsan Hakları Kurumu tarafından alınmaktadır.

Ayıplı mal için nereye başvurulur?

Tüketici, ikametgahının bulunduğu veya işlemin yapıldığı yerdeki tüketici hakem heyetine başvuruda bulunabilir. Bu aşamada tüketici uyuşmazlık konusu bilgi ve belgeleri tüketici hakem heyetine sunmalıdır. Yapılan inceleme sonucunda tarafların tüketici hakem heyetine itiraz hakkı bulunmaktadır.

Tüketici hakem heyetinden karar ciktiktan sonra ne yapilir?

Tüketici Hakem Heyeti kararı tarafınıza tebliğ edildikten 15 gün sonra firmaya müracaat ederek kararın uygulanmasını isteyebilirsiniz. Ayrıca doğrudan icra takibi de başlatabilirsiniz.

Haklarımız ihlal edildiğinde ne yapmalıyız?

Elbette yasal ve meşru mücadeleyle hak ihlali yapanlara karşı; işverene veya Çalışma Bakanlığı ilgili birimlerine dilekçeyle başvurarak ihlalin giderilmesi talebinden; yargıya başvurma, greve gitme, iş yavaşlatma, direnişe geçme vb daha farklı tutumlarla, hak ihlalleriyle mücadele edilmektedir.

Tüketici mahkemesi hangi davalara bakar?

Tüketici Mahkemesi Nedir? Tüketici mahkemesi, tüketici işlemleri ile tüketiciye yönelik her türlü uygulamadan kaynaklanan davalara bakmakla görevli hukuk mahkemesidir (6502 sayılı Kanun m.73/1). Tüketici mahkemesi, özel mahkeme niteliğinde ilk derece mahkemesidir.

Tüketici hak ve sorumlulukları nelerdir maddeler halinde?

8 Temel Tüketici Hakkı

  1. Temel İhtiyaçların Karşılanması Hakkı …
  2. Güvenlik ve Güven Duyma Hakkı …
  3. Bilgi Edinme Hakkı …
  4. Seçme Hakkı …
  5. Temsil Edilme (Sesini Duyurma) Hakkı …
  6. Tazmin Edilme Hakkı …
  7. Eğitilme Hakkı …
  8. Sağlıklı Bir Çevreye Sahip Olma Hakkı