Türetilirken ünlü kaybına uğramış sözcük ne demek?
Türetilirken ünlü kaybına uğrayan sözcükler nelerdir?
* İkinci hecesinde dar ünlü bulunan sözcükler yapım eklerini aldığında da ünlü düşmesi olur.
- kavur-uk > kavruk, kıvır-ım > kıvrım.
- çağır-ı > çağrı, ayır-ım > ayrım.
- sıyır-ık > sıyrık, devir-im > devrim.
- sarı-ar- > sararmak, kavuş-ak > kavşak.
- uyu-ku > uyku, uyu-ku-la- > uyukla-
- sızı-la- > sızla-(mak)
- koku-la- > kokla-(mak)
Ünlü düşmesi nedir örnekler?
Örnekler: Alın-ı→alnı, karın-ı→karnı, oğul-u →oğlu, boyun-u→boynu, akıl-ı→aklı, fikir-i→cisim-i→ cismi, gönül-ü→ gönlü, zülüf-ün→ zülfün ; ayır-ıl→ ayrıl-, çevir-e→ çevre, devir-il-→ devril-, sıyır-ıl-→sıyrıl-, kıvır-ım→ kıvrım, ayır- ıntı→ayrıntı, devir-e→ devre, yalın-ız→yalnız, yanıl-ış→ yanlış…
Türerken ünlü düşmesi nedir?
İki heceli ve ikinci hecesinde ı, i, u, ü dar ünlüleri bulunan bazı kelimeler ünlü harf ile başlayan bir ek aldıkları zaman kelimenin ikinci hecesindeki ı, i, u, ü dar ünlü harf düşer. Bu duruma Türkçe ses bilgisinde ünlü düşmesi adı verilir.
Ile de ünlü düşmesi olur mu?
Uyarı : Ünsüzle biten sözcüklerin sonlarına eklenen “ile” sözcüğünün “i” ünlüsü düşer; ünlüyle biten sözcüklerde ise “y” ünsüzüne dönüşür.
Ünlü daralması nedir ve örnekler?
Ünlü daralması, Türkçedeki ses olaylarından biridir. a veya e ünlüleriyle biten bir fiile -yor eki getirildiğinde, fiilin son hecesindeki ünlü, ı, i, u, veya ü ünlülerinden birine dönüşür: sakla + yor > saklıyor. dile + yor > diliyor. kutla + yor > kutluyor.
Ünlü aşınmasının diğer adı nedir?
Ünlü aşınmasının diğer bir adı ise ünlü birleşmesi olmaktadır. Ünlü aşınması ile pek çok kelimede rastlamak mümkündür.
Ünsüz düşmesi nedir ve örnekler?
⇒ Ünsüz düşmesi büyük bir oranda sonu “k” sessiz harfiyle biten kelimelerin “–cık, -cik, -cuk, -cük, -cek” ekini aldıktan sonra bu harfi düşürmesi şeklinde olur. ⇒ Sonu “k” harfiyle biten bazı sözcüklere “-l,-mse” getirildiğinde sondaki “k” ünsüz harfi düşer.
Ünlü düşmesi nasıl olur örnekler?
3 ⇒ Birleşik fiiller oluşturulurken isimlere gelen “-etmek, -olmak, -eylemek” gibi yardımcı fiiller isimlerde ünlü düşmesine neden olurlar.
- Sabır +etmek → Sabretmek.
- Kayıp +etmek → Kaybetmek.
- Kayıp +olmak → Kaybolmak.
- Emir +etmek → Emretmek.
- Seyir +etmek → Seyretmek.
- Hapis +olmak → Hapsolmak.
- Şükür +etmek → Şükretmek.
29 Mar 2020
Kavşakta ünlü düşmesi var mı?
Fiilden oluşturulan isimlerde kıvırmak > kıvrım (ı düşmüştür) devirmek > devrim (i düşmüştür) çevirmek > çevre (i düşmüştür) kavuşmak > kavşak (u düşmüştür)
Seyrelmek de ünlü düşmesi var mı?
Ses düşmesi olayı yoktur.
Ünlü değişmesi nedir ve örnekler?
Örneğin Şahıs Zamirlerinden biri olan ”Ben” kelimesine yönelme eki getirildiğinde ”Ben – e değil” Bana şeklinde yazılır ve bu şekilde telaffuz edilir. Aynı şekilde ”Sen” zamiri de ”Sana” biçiminde yazılır. ”E” harfinin ”A”ya dönüşmesi ünlü değişimine örnek olarak gösterilebilir.
Ünlü daralması nedir 10 tane örnek?
Ünlü Daralmasına 10 Tane Örnek
- solla-yor – solluyor.
- özle-yor – özlüyor.
- bekle-yor – bekliyor.
- sevme-yor – sevmiyor.
- gezme-yor – gezmiyor.
- başla-yor – başlıyor.
- yaşa-yor – yaşıyor.
- gelme-yor – gelmiyor.
Ünlü aşınması ne demek?
Ünlüyle biten bir sözcükle ünlüyle başlayan diğer bir sözcüğün birleşmesi esnasında bir düşme yaşanmaktadır. İki ünlü yan yana gelemeyeceği için bu sözcüklerde görülen ünlü düşmesine ünlü aşınması denir.
Ünsüz düşmesi diğer adı nedir?
Türkçede sözcükler çekimlenirken veya türetilirken, sözcükteki seslerden birinin düşmesi olayına ses düşmesi denir. > Ses düşmesi, ünlü düşmesi veya ünsüz düşmesi şeklinde gerçekleşir.
Ünsüz değişimi nedir örnekler?
Türkçede “-k” ile biten yani ünsüz ile biten kelimeler, “-cık, -cik” eklerini aldıklarında kelimenin sonundaki “-k” düşer. Örneğin; “ufak-cık → ufacık” şeklinde örnek verebiliriz. Bazı birleşik sözcüklerin oluşumunda ünsüz düşmesi meydana gelebilir. “Üst-teğmen / üsteğmen” şeklinde örnek gösterebiliriz.