Türk gümrük tarife cetvelini kim onaylar?

Türk Gümrük Tarife Cetveli kim hazırlar?

Her yıl Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanarak, Cumhurbaşkanı Kararı olarak Resmî Gazetede yayımlanmaktadır. Yürürlükteki gümrük vergisi oranları İthalat Rejimi Kararına Ek Kararda yer alır.

Gümrük Tarife Cetveli Izahnamesi ve eşya fihristi kim tarafından kabul edilir?

4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 15/7 inci maddesi “Gümrük Tarife Cetveli, İzahnamesi ve Eşya Fihristi Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca hazırlanır ve Resmi Gazetede yayımlanır.

Türk Gümrük Tarife Cetveli Hakkında Kanun hangi tarihte kabul edilmiştir?

Türk Gümrük Tarife Cetveli, Dünya Gümrük Örgütü bünyesinde uluslararası ticarete konu eşyaların sınıflandırılmasında yeknesaklığı sağlamak amacıyla 01 Ocak 1958 tarihinde yürürlüğe giren ve örgüte üye ülkelerin ulusal tarife cetvellerinin temelini oluşturan Armonize Mal Tanımı ve Kodlama Sistemi´ne uygun olarak 14 …

Bağlayıcı Tarife Bilgisi kim tarafından verilir?

Bağlayıcı Tarife Bilgisi (BTB);eşyanın Türk Gümrük Tarife Cetvelinde sınıflandırılmasına ilişkin olarak, kişinin yazılı talebi üzerine Bakanlık (Gümrükler Genel Müdürlüğü) veya Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüklerince verilen idari karardır.

Gümrük tarifeleri nedir?

Gümrük tarifesi, dış ekonomi politikasının en eski ve en çok kullanılan araçlarından biridir. Tanımda gümrük, belli bir malın gümrük sınırını geçişinde ödenen vergi ve harçlardır. Tarife ise, uluslararası ticarete konu olan bütün mallara uygulanan vergileri belirleyen listelerdir.

Gümrük tarife istatistik pozisyonu nedir?

Tarife cetvelinde, 12 haneli kod olan GTİP (Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu), ülkemizde ürünlerin en detay bazda sınıflandırıldığı, ürünlerin gümrük vergilerinin uygulandığı ve istatistiksel amaçlarla kullanılan koddur.

Eşyanın tarifesi nedir?

Gümrük tarifesi ifadesinde iki temel kavram vardır. Bunlar gümrük ve tarifedir. Gümrük, belli bir malın gümrük sınırını geçişinde ödenen vergi ve harçlardır. Tarife ise, uluslararası ticarete konu olan bütün mallara uygulanan vergileri belirleyen listeleri de kapsayan geniş kapsamlı bir tanımdır.

Eşya fihristi nedir?

Dünya Gümrük Örgütünce düzenlenmiş olan Alfabetik İndeks esas alınarak hazırlanan Alfabetik Eşya Fihristi, Gümrük Genel Tebliği olarak yayımlanmaktadır.

474 sayılı kanun nedir?

Gümrük: 474 Sayılı Gümrük Giriş Tarife Cetveli Hakkında Kanun. Madde 1 – Gümrük Giriş Tarife Cetveli, Armonize Sistem Nomanklatürü esas alınarak ilişikte gösterildiği şekilde yeniden düzenlenmiştir.

GTIP sorgulama nasıl yapılır?

5300 farklı ürün grubu içinden daha detaylı bilgi almak istediğiniz ürünün adını ya da biliyorsanız GTIP kodunu arama kutusuna girerek girerek arama yapabilirsiniz.

Bağlayıcı tarife bilgisi nedir?

Bağlayıcı Tarife Bilgisi; Eşyanın Türk Gümrük Tarife Cetvelinde sınıflandırılmasına ilişkin olarak, kişinin yazılı talebi üzerine Bakanlık veya Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş gümrük ve ticaret bölge müdürlüklerince verilen idari karardır.

Bağlayıcı tarife bilgisi ne demek?

Bağlayıcı Tarife Bilgisi, gerçek veya tüzel bir kişinin yazılı talebi üzerine eşyanın Türk Gümrük Tarife Cetveli’nde sınıflandırılmasına ilişkin verilen idari bir karardır.

Gümrük Tarifeleri kaç şekilde olabilir?

Gümrük tarifelerinde belirli eşyanın vergisi Ad Valorem ve Spesifik olarak iki ayrı şekilde gösterilir. Ad Valorem Tarifeler, ithal edilen eşyanın değeri üzerine uygulanacak bir oran olarak ifade edilir.

Gümrük Tarifeleri kaça ayrılır?

Gümrük tarifeleri başlıca advalorem ve spesifik olmak üzere ikiye ayrılır. Ayrıca bunların birleşiminden oluşan karma vergiler de vardır. Advalorem vergiler ithal edilen malın değeri üzerinden yüzde olarak alınır. Spesifik vergiler ise ithal edilen malın fiziki birimleri başına sabit miktarlarda tahsil edilir.

Gümrük tarife ne demek?

Gümrük, belli bir malın gümrük sınırını geçişinde ödenen vergi ve harçlardır. … Tarife ise, uluslararası ticarete konu olan bütün mallara uygulanan vergileri belirleyen listeleri de kapsayan geniş kapsamlı bir tanımdır.