Türk Patent Enstitüsü nedir ne işe yarar?

Patent belgesi ne işe yarar?

Buluşun korunduğunu gösteren resmi belgeye ise, Patent Tescil Belgesi denir. Ne İşe Yarar; buluş sahibinin tescilli olan ürünü/ usulü belirli bir süre üretme, kullanma, satma, kendi izni ile ürettirme (lisans) ve ithal etme hakkını kendi tekelinde bulundurması işine yarar.

Patent nasıl bir koruma sağlar?

Patent, sınırlı bir yer ve süre için üçüncü kişiler tarafından buluşun izinsiz olarak üretilmesini, kullanılmasını veya satılmasını engelleme yoluyla sahibine tanınan tekel hakkıdır. Bu hakkın kullanabileceğini gösteren belgeye ise patent belgesi denir.

Patent ve faydalı model nedir?

Patent veya faydalı model ise bir buluşun kullanımı için sahibine belirli bir süre ile tanınan tekel hakkı ve bu hakkı gösteren belgenin adıdır. Buluşlar Faydalı Model ya da Patent ile korunabilir. Patent ve Faydalı Modellerde sistem, fonksiyonellik, işlevsellik, teknik özellikler, usuller, formüller vb. korunmaktadır.

Türk Patent Enstitüsü hangi bakanlığa bağlıdır?

24 Haziran 1994 tarihinde, 544 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığına bağlı, idari ve mali özerkliğe sahip Türk Patent Enstitüsü‘nün (TPE) kurulması, sınaî mülkiyet hakları alanında bir dönüm noktası olmuştur.

Patent belgesi nedir teknoloji tasarım?

Buluş yapmayı özendirmek, yenilikleri ve yaratıcı fikri teşvik etmek ve buluşlarla elde edilen teknik çözümlerin sanayide uygulanmasını sağlamak amacıyla; buluşun ya da kullanma hakkının kime ait olduğunu gösteren resmi belgedir.

Patent alınca ne olur?

Patent tescil ile sağlanmaya çalışılan, uzun süreli uğraşlar, verilen emek ve Ar-Ge çalışmaları sonucunda ortaya çıkartılan buluşların, belli bir süre boyunca sadece buluş sahibi tarafından kullanılabilmesi ve ticari kazanç sağlayabilmesi için sağlanan bir tekel hakkıdır.

Patent mi faydalı model mi?

Patent korumasının süresi 20 yıl iken, faydalı model koruması 10 yıl sürmektedir. Ayrıca patentin koruma süresi uzatılabilirken faydalı model koruması uzatılamamaktadır. Faydalı model koruması sağlanmasında patentte olduğu gibi itiraz usulleri işletilemeyecek, ancak mahkemeden hükümsüzlük talep edilebilecektir.

Patent ücreti ne kadar?

Buna göre, e-Devlet üzerinden yapılan patent ve faydalı model başvuru ücretleri 14,75 lira, marka tescil ücreti 436,78 lira, coğrafi işaret ve geleneksel ürün başvuru ücretleri 6,27 lira oldu. Tasarım tescil başvuru ücreti ise 71,95 lira olarak tespit edildi. Tebliğ 1 Ocak 2022’de yürürlüğe girecek.

Faydalı model nedir örnekleri?

Faydalı Model , Türkiye’de ve dünyada yeni olan ve sanayiye uygulanabilen buluşların sahiplerine belirli bir süre (10 yıl), bu buluş konusu ürünü üretme ve pazarlama hakkının tanınmasıdır. Faydalı model belgesi verilmesi işlemleri, patent verilmesine oranla, hem zaman hem de masraf açısından daha elverişlidir.

Türkiye’de patent verme yetkisi kime aittir?

Ankara’da bulunan Türk Patent Marka Kurumu (TPMK) , bu konuda kanunlarla yetkili kılınmıştır. Türk Patent Marka Kurumu (TPMK)’nda işlem yapma yetkisi de sadece müracaatçılara ve Kurum Sicili’ne kayıtlı resmi patent vekillerine tanınmıştır.

Türk Patent Enstitüsü ne zaman kuruldu?

24 Haziran 1994Türk Patent ve Marka Kurumu / Kuruluş tarihi

Patent belgesi ne demek?

Patent, buluş sahibinin , buluş konusu ürünü 3. kişilerin belirli bir süre üretme, kullanma, satma veya ithal etmesini engelleme hakkı olan belgedir. Buluşu yapılan neredeyse her şey patent koruması kapsamına dahildir.

Patent belgesi nasıl alınır?

Patent Nasıl Alınır?

  1. Türk Patent ve Marka Kurumu başvurusu yapılır.
  2. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından araştırma raporu verilir.
  3. Araştırma raporu yayınlanır.
  4. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından patent inceleme raporu verilir.
  5. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından patent belgesi (uygun bulunması halinde) verilir.

4 Eki 2020

Patent alma ücreti ne kadar?

Buna göre, e-Devlet üzerinden yapılan patent ve faydalı model başvuru ücretleri 10,76 lira, marka tescil ücreti 321,61 lira, coğrafi işaret ve geleneksel ürün başvuru ücretleri 2,29 lira oldu. Tasarım tescil başvuru ücreti ise 54,24 lira olarak tespit edildi. Tebliğ 1 Ocak 2021’de yürürlüğe girecek.

Patent neleri kapsar?

Bir buluşa sahip olan kişinin, buluşa konu olanürünü, belirlenen süre boyunca üretme, kullanma, satma ya da ithal etme hakkınasahip olması durumuna patent hakkı adı verilir. Bu hakkın somut göstergesi olanbelge ise patent adını taşır.