Türk Telekom hangi bankalara devredildi?

Telekomu kim satın aldı?

Türkiye Varlık Fonu, Türk Telekom‘un yüzde 55 hissesini 1 milyar 650 milyon ABD Doları’na satın almak üzere Levent Yapılandırma Yönetim A.Ş. ile sözleşme yaptı. Sözleşmeye ilişkin detaylar dün akşam Türk Telekom tarafından Kamuoyunu Aydınlatma Paltformu’nda duyuruldu.

Türk Telekom hangi bankaların elinde?

Akbank, Anadolu Bank, Byblos Bank, Denizbank, QNB Finansbank, Garanti Bankası, Halk Bank, İş Bankası, TSKB, Vakıfbank, Yapı Kredi Bankası, Türk Telekom‘un Saudi Telecom’un sahibi olduğu Oger Telecom’a ait OTAŞ’taki yüzde 55’lik hissesini Aralık 2018’de borcu karşılığında devralmıştı.

Türk Telekom özel mi devlet mi?

Türk Telekom, 2005’teki özelleştirilmesinin ardından geçtiğimiz cuma günü atılan imzalarla Türkiye Varlık Fonu tarafından satın alındı.

Türk Telekom hangi bakanlığa bağlıdır?

Hazine ve Maliye Bakanlığı’na ve %5’i Türkiye Varlık Fonu’na aittir. Geriye kalan ’lik hissesi de halka arz edilmiştir. Türk Telekomünikasyon A.Ş.

Türk Telekom hangi bakanlığa şikayet edilir?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Türk Telekom.

Türk Telekom nereye şikayet edebilirim?

444 1 444 numaralı müşteri hizmetlerinden Türk Telekom ile ilgili her konuda bilgi alabilir, bazı hizmetlerimiz için ön başvuruda bulunabilirsiniz.

Internet şikayet Hangi Bakanlığa Bağlı?

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu.

Türk Telekom şikayet hattı var mı?

Türk Telekom ile iletişim kurmak, her türlü öneri, şikayet ve talepte bulunmak isteyen bireysel müşterileri için Türk Telekom müşteri hizmetleri operatör numarası: 444 1 444.

Türk Telekom altyapı şikayetleri nereye yapılır?

Türk Telekom Altyapı Hasar İhbar Hattı “08003140003” numarası ile kullanıma açılmıştır. Bu hat üzerinden sadece Türk Telekom altyapısında meydana gelen hasarlar bildirilebilecek olup, diğer istek ve şikayetleriniz için İletişim kısmında yer alan bilgilerden ulaşım sağlayabilirsiniz.

Internetle Hangi Bakanlık ilgileniyor?

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Türkiye’de telekomünikasyon sektörünü düzenleyip denetleyen kurumdur. Türkiye’nin ilk sektörel düzenleyici kurumudur. 2813 sayılı, 5 Nisan 1983 tarihli Telsiz Kanunu’nda değişiklik yapan 27 Ocak 2000 tarihli, 4502 sayılı kanun ile “Telekomünikasyon Kurumu” kurulmuştur.

Karakolda şikayetçi olduktan sonra ne olur?

Karakola gitmeniz durumunda şikayetçi olmak istediğinizi söylerseniz ilgili memur ifadenizi alacak ve bunu zapta geçirecektir. Olayı anlatmanızın ardından şikayetçi olduğunuzu ve uzlaşmak istemediğinizi beyan etmenizin ardından emniyetteki süreç tamamlanacak ve ifadeniz cumhuriyet savcılığına gönderilecektir.

Türk Telekom Şikayet için nereyi aramalıyım?

Türk Telekom ile iletişim kurmak, her türlü öneri, şikayet ve talepte bulunmak isteyen bireysel müşterileri için Türk Telekom müşteri hizmetleri operatör numarası: 444 1 444. Bu bireysel çağrı merkezi destek numarası ile ihtiyaç duyduğunuz konularda bilgi alabilir, bazı hizmetler için ön başvuruda bulunabilirsiniz.

Türk Telekom Şikayet Nasıl Yapılır?

444 1 444 numaralı müşteri hizmetlerinden Türk Telekom ile ilgili her konuda bilgi alabilir, bazı hizmetlerimiz için ön başvuruda bulunabilirsiniz.

Altyapı sorunu için nereye başvurulur?

Dilekçe başvurularınız konusunda bulunduğu bölgeye bağlı olan Telekom müdürlüklerine dilekçeyi teslim etmeniz gerekmektedir. İsterseniz dilekçelerinizi BTK veya CİMER üzerinden de rahatlıkla iletebileceksiniz. Hızlı işlem istiyorsanız bulun için bölge müdürlüklerine başvuru yapabilirsiniz.

Interneti kim denetler?

Telekomünikasyon Kurumu, telekomünikasyon sektöründe yer alan işletmecilere yönelik mali, teknik, hukuki ve idari nitelikte düzenlemeler yapmaktadır. Dolayısıyla, Kurum yaptığı bu düzenlemelere göre, işletmecileri mali, teknik, hukuki ve idari yönlerden denetleyebilir, bilgi ve belgeler isteyebilir.