Türk yazı dilinin tarihi gelişimi kaça ayrılır?

Türkçenin tarihi Gelişimi kaça ayrılır?

Türkçe, yayıldığı bölgelere göre Kuzey-Doğu Türkçesi ve Batı Türkçesi olmak üzere iki kola ayrılmıştır. Kuzey-Doğu Türkçesi, Eski Türkçenin bir devamı olarak 13. ve 14. yüzyıllarda Orta Asya ile Hazar Denizi’nin kuzeyindeki Türkler arasında kullanılmıştır.

Türk dilinin tarihi dönemleri nelerdir?

Türkçenin metinlerle takip edilebilen bu dönemleri sırasıyla şöyledir:

  • ESKİ TÜRKÇE DÖNEMİ (6.– yüzyıllar arası) Türkçenin belgelerle takip edilen ilk dönemi olup 13. yüzyıla kadar olan zamanı içine alır. …
  • ORTA TÜRKÇE DÖNEMİ (13.– yüzyıllar arası) …
  • YENİ TÜRKÇE DÖNEMİ (15.– yüzyıllar arası) …
  • MODERN TÜRKÇE DÖNEMİ

Türk yazı dili tarihi hangi devirde başlar?

Bugüne kadarki bilgiler ışığında, Türk dilinin tarihlendirilmiş en eski yazıtı, 7. yy’a ait Çoyren (Çoyr, 688-692) yazıtıdır. Başka bir deyişle Türk yazı dilinin ilk örnekleri 7. yy’da verilmeye başlanmış.

Türkçenin tarihi gelişim evreleri kaç aşamadan oluşur?

Genel kabule göre Türkçe yedi aşamada tamamlanmıştır.

Türkçe Temel olarak kaç devreye ayrılır?

İşte 13. asırdan günümüze kadar Batı Türklerinin yazı dili ola gelmiş bulunan Batı Türkçe‘si iç ve dış gelişme ve değişiklikler bakımından şu üç devreye ayrılır: 1. Eski Anadolu Türkçe‘si 2. Osmanlıca 3. Türkiye Türkçe‘si 1. Eski Anadolu Türkçe‘si 13., 14. ve 15. yüzyıllardaki Türkçe‘dir.

Türkçe kaça ayrılır?

Türkçe, yayıldığı bölgelere göre Kuzey-Doğu Türkçesi ve Batı Türkçesi olmak üzere iki kola ayrılmıştır.

Tarihi Türk Lehçeleri nelerdir?

  • Sibirya ve Altay alanı: Karagas. Soyan. İrtiş ve Tobol. Altay. Telengit. Teleüt. Tuba. Kumandı Lebed. Sagay. Beltir. Kaç Koybal. Kızıl. Şor. Kamasin. Çalım ve Çat.
  • Doğu Türkistan alanı Uygur. Sarı Uygur. Tarançi.
  • Batı Türkistan alanı Karakalpak. Özbek. Kırgız. Kazak. Türkmen.

Eski Turkcenin 3 evresi nedir?

İşte 13. asırdan günümüze kadar Batı Türklerinin yazı dili ola gelmiş bulunan Batı Türkçe’si iç ve dış gelişme ve değişiklikler bakımından şu üç devreye ayrılır: Eski Anadolu Türkçesi. Osmanlıca. Türkiye Türkçesi.

Türk yazı dilinin ilk dönemi nedir?

Eski Türkçe Dönemi (V1I.-XIII. yy): Köktürk, Uygur ve Karahanlı Türkçeleri’dir. Bugünkü bilgilerimiz ışığında Eski Türkçe dönemi, Türk yazı dili tarihinin başlangıç noktasıdır. Bu dönem, Türk dilinin yazılı ürünler vermeye başladığı ilk dönemdir.

Türk dilinde farklı yazı dilleri hangi yüzyıllarda görülmeye başlanmıştır?

Türkler, 6. yüzyıldan itibaren değişik bölgelerde, farklı alfabelerle yazılı dil yadigârları bırakmışlardır.

Eski Türkçenin 3 evresi hangi Türkçedir?

Eski Anadolu Türkçesini Anadolu’daki siyasî ve sosyal gelişmelere bağlı olarak kendi içinde Selçuklu Dönemi Türkçesi, Beylikler Dönemi Türkçesi ve Osmanlı Türkçesine Geçiş Dönemi Türkçesi olmak üzere üç döneme ayırmak mümkündür.

Türk dilinin lehçeleri nelerdir?

Bu yazı dilleri Türkçe, Azerice, Türkmence, Özbekçe, Kazakça, Kırgızca, Tatarca, Başkurtça, Uygurça, Gagavuzca, Karakalpakça, Kumukça, Karaçay-Balkarca, Nogayca, Hakasça, Altayca, Tuvaca, Çuvaşça ve Yakutçadır.

Türkçe Temel olarak kaç evreye ayrılır?

Batı Türkçe‘si iç ve dış gelişme ve değişiklikle bakımından üç evreye ayrılır. 1. Eski Anadolu Türkçe‘si 2. Osmanlıca 3. Türkiye Türkçe‘si 1. Eski Anadolu Türkçe‘si 13., 14. ve 15. yüzyıllardaki Türkçe‘dir.

Kutadgu Bilig eski Türkçe mi?

Eski Türkçenin Karahanlı dönemine ait başlıca eserleri şunlardır: Kutadgu Bilig (Mutluluk Bilgisi): Yusuf Has Hâcib, 1069-1070 yılında 6645 beyit olarak yazdığı bu eserinde devlet, adalet, insan ve aklı temsil eden dört sembolik kişiyi birbirleriyle konuşturarak insanlara iki cihanda mesut olmanın yolunu göstermiştir.

Modern Türkçe Dönemi Lehçeleri nelerdir?

Bugünkü modern Türk dili alanını coğrafi ve lingusitik esaslarda 6 gruba ayırarak size kısaca bahsetmekgerekir:

  1. Güney-Batı Türk ~ Oğuz Türk Lehçeleri. Türkiye Türkçesi. …
  2. Güney-Doğu ~ Uygur ~ Karluk Lehçeleri. Tatarca. …
  3. Kuzey-Batı ~ Kıpçak Türk Lehçeleri. Özbekçe. …
  4. Kuzey-Doğu ~ Sibirya Türk Lehçeleri. …
  5. Çuvaşça.
  6. Halaçça.