TÜRKAK nedir ne iş yapar?

TÜRKAK Belgesi ne işe yarar?

ISO/IEC 17011 standardına uyum sağlamış olan TÜRKAK; Laboratuvar, belgelendirme ve muayene hizmetlerini yürütecek yurt içi ve yurt dışındaki kuruluşları akredite etmek, bu kuruluşların belirlenen ulusal ve uluslararası standartlara göre faaliyetlerde bulunmalarını ve bu suretle; ürün/hizmet, sistem, personel ve …

TÜRKAK nedir niçin kurulmuştur?

Türk Akreditasyon Kurumu kısa adıyla TÜRKAK, uygunluk değerlendirme kuruluşlarını akredite etmek, bu kuruluşların ulusal ve uluslararası standartlara göre faaliyette bulunmalarını ve bu suretle uygunluk değerlendirme kuruluşlarınca düzenlenen belgelerin ulusal ve uluslararası alanda kabulünü temin etmek amacıyla …

Üniversitenin akredite olması ne demek?

Akreditasyon: Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından belirli bir alanda önceden belirlenmiş akademik ve alana özgü standartların bir yükseköğretim programı ve yükseköğretim kurumu tarafından karşılanıp karşılanmadığını ölçen değerlendirme ve dış kalite güvence sürecidir.

TÜRKAK zorunlu mu?

Akreditasyonla ilgili ulusal ve uluslararası düzenlemeler, bu konuda bir mecburiyet getirmemektedir. Akreditasyon, tamamen gönüllülük esasına dayanmaktadır.

Akredite nasıl olunur?

Akreditasyon belgesi almak için kuruluş, akreditasyon kurumuna başvurmalı ve akreditasyon kurumunun denetiminden geçmelidir. Akreditasyon belgesi almak isteyen kuruluşlar, faaliyet gösterdikleri alandaki ilgili akreditasyon standartlarına ve sektörel kriterlere her açıdan uyduklarını göstermelidir.

TÜRKAK 17020 nedir?

ISO 17020 Akreditasyon Belgesi herhangi bir iso belgesi Sertifikası gibi değildir. … ISO 17020 Akreditasyon Standardı, Bir muayene kuruluşunun gösterilebilir bağımsızlığı müşterilerinin, kuruluşun muayene işini tarafsız bir şekilde gerçekleştirme yeteneğine olan güvenini güçlendiren uluslararası bir standarttır.

Nasıl TÜRKAK denetçisi olunur?

  1. En az lise eğitiminin ötesi bir eğitim sahibi olmak (Fen, mühendislik, teknik alanlarda olması gerekmektedir. Uzmanlık alanında 10 yıllık tecrübesi olanlardan lise eğitiminin ötesi bir eğitim sahibi olmak şartı aranmayabilir).
  2. İlgili uzmanlık alanında en az 4 (dört) yıllık mesleki deneyim sahibi olmak ve bu deneyimin;

Akredite etmek ne?

Akreditasyon, uygunluk değerlendirme kuruluşlarınca gerçekleştirilen çalışmaların ve dolayısıyla bu çalışmalar sonucunda düzenledikleri uygunluk teyit belgelerinin (deney ve muayene raporları, kalibrasyon sertifikaları, yönetim sistemi belgeleri, ürün belgelendirme belgeleri, personel belgelendirme belgeleri v.b.) …

TÜRKAK sertifikası nasıl alınır?

Muayene alanında akreditasyon başvuruları TÜRKAK web sitesinde, Dokümanlar bölümünde yayınlanan “F701-007 Muayene Kuruluşları için Başvuru Formu”nun ve eklerinin doldurulup TÜRKAK‘a gönderilmesi ile yapılır.

Akreditasyon nedir ve amaçları nelerdir?

Akreditasyon; Uygunluk değerlendirme kuruluşlarının çalışmalarında güvenilirliğinin ve geçerliliğinin sağlanması amacı ile uygulanan kalite altyapısıdır.

Üniversitede akreditasyon önemli mi?

Daha basit anlatımla üniversitelerin verdiklerini eğitimin kalitesini göstermek için ulusal kurumlardan veya uluslararası kurumlardan aldıkları belgedir diyebiliriz. Akreditasyon kalite güvencesi sağlaması ve bu kalitenin sürekliliğini temin etmesi açısından önemli bir uygulamadır.

Akredite olmak ne işe yarar?

Akreditasyon işlemi, net olarak bir kalite değerlendirmesidir. Akredite olan kurumlar, hizmet ve ürünlerinin genel anlamda belli bir kaliteyi ve güvence standartlarını karşıladıklarını gösterir. Genel kalitenin artması da daha nitelikli ve daha güven veren organizasyon ve kurumların çoğalmasını sağlar.

Akreditasyon kaç yıl geçerli?

Yönetim sistemi belgeleri yaygın uygulamada 3 yıl geçerli olmak üzere verilmektedir. Bu süre içinde, her yıl ya da tercihe göre altı aylık periyotlarla gözetim denetimleri yapılır.

Akreditasyon nereden alınır?

Akreditasyon Belgesi Nasıl Alınır? Ülkelerin ulusal akreditasyon kurumları bulunmaktadır. Ülkemizin akreditasyon kurumu TÜRKAK’tır. TÜRKAK ülkemizde akreditasyon belgesi almak isteyen belgelendirme kuruluşları, muayene kuruluşları ve laboratuvarların akredite olabileceği tek adrestir.

17020 standardı nedir?

ISO 17020 Akreditasyon Standardı, Bir muayene kuruluşunun gösterilebilir bağımsızlığı müşterilerinin, kuruluşun muayene işini tarafsız bir şekilde gerçekleştirme yeteneğine olan güvenini güçlendiren uluslararası bir standarttır.