Türkçe hangi dönemde kollara ayrıldı?

Türkçe hangi dönemde Şivelere ayrılmıştır?

Bunun sonucunda Eski Türkçe dönemi bitmiş, biri Kuzey-Doğu diğeri Batı Türkçesi olmak üzere iki yeni yazı dili ortaya çıkmıştır. Kuzey-Doğu Türkçesindeki iki kol, 15. yüzyıldan itibaren farklılaşarak Kuzey Türkçesi ve Doğu Türkçesi olarak ikiye ayrılmıştır.

Eski Türkçe dönemi eserleri nelerdir?

Bu dönemde verilen eserlerin tamamı Mani ve Buda dinleriyle ilgilidir. Bu eserlerin başta gelenleri Altun Yaruk, Irk Bitig ve Sekiz Yükmek’tir….Bu devrede İslamiyet resmen kabul edilmiş ve alfabe olarak Arap harfleri alınmıştır.

  • Kutadgu Bilig,
  • Dîvânü Lügati’t-Türk,
  • Atabet-ül Hakayık ve.
  • Divan-ı Hikmet.

Türkçe hangi iki dilden ayrıldı?

Bu aşamalar şu şekilde sıralanabilir: 1) Altay Çağı: Bu dönemde Türk Dili henüz ayrı bir dil niteliğinde değildir. Arap dilleri ve Moğolca ile birlikte Ana – Altayca içinde geçer. 2) En Eski Türkçe Çağı: Ana- Altayca’dan ayrılan Türk Dili; Moğol, Türk, Mançu- Tunguz gibi diller ile ortaya çıkacaktır.

Türkçenin hangi döneme aittir?

Bugünkü bilgilerimiz ışığında Eski Türkçe dönemi, Türk yazı dili tarihinin başlangıç noktasıdır. Bu dönem, Türk dilinin yazılı ürünler vermeye başladığı ilk dönemdir. Başka bir deyişle, Eski Türkçe dönemi öncesinde Türkler tarafından yazıya geçmiş, Türk diliyle yazılmış herhangi bir belge bulunmamaktadır.

Orta Türkçe dönemi kaça ayrılır?

Yeni yazı dilleri oluşum sürecini toplayan Orta Türkçe dönemi başlamıştır. Bu değerli dönem 11.yüzyıl ve 16.yüzyıllar arasını kapsamaktadır. Orta Türkçe dönemi; Batı Orta Türkçesi, Doğu Orta Türkçesi ve Kuzey Orta Türkçesi olarak üçe ayrılmaktadır.

Türkçenin en eski dönemi nedir?

Eski Türkçe, Türk yazı dilinin ilk devresidir. Bu devre, Göktürkler, Uygurlar ve Karahanlılar devrinin bir bölümü (13. yüzyıla kadar) olmak üzere yaklaşık sekiz asırlık dönemi kapsar. 8. yüzyıldan 13. yüzyıla kadarki dönemdir.

Geçiş dönemi eserleri nelerdir?

Geçiş Dönemi Türk Edebiyatı, Eserler ve Özellikleri

  • Kutatgu Bilig ve Özellikleri- Yusuf Has Hacip.
  • Atabetü’l Hakayık ve Özellikleri – Edip Ahmet Yükneki.
  • Divan-ı Lügat’it Türk ve Özellikleri – Kaşgarlı Mahmut.
  • Divan-ı Hikmet ve Özellikleri – Ahmet Yesevi.
  • Dede Kotkut Hikayeleri ve Özellikleri.

Eski Anadolu Türkçesi eserleri nelerdir?

13. yüzyıldan itibaren Eski Anadolu Türkçesi Dönemi’nde yazılan başlıca eserler şunlardır: Hoca Dehhanî’nin gazelleri, Garib-nâme (Âşık Paşa), Süheyl ü Nevbahar (Hoca Mesut), Mantıku’t-tayr (Gülşehrî), Vesîletü’n-necât (Süleyman Çelebi), Risaletü’n-nushiyye (Yunus Emre), İskendername, Cemşîd ü Hurşîd (Ahmedî), Kadı …

Türkler kaç farklı dil kullanılmıştır?

Bu araştırmalarda üzerinde ittifak edilen kesin bir sayıya ulaşılamamıştır. Ancak bunların sonuçları incelendiğinde 2700 ila 5000 arasında değişen sayıda dilin varlığından söz edilmektedir. Bu dillerin bir kısmı küçük kabile dilleri, bir kısmı da büyük milletlerin dilleridir.

Türkler eskiden hangi dili konuşuyordu?

Eski Türkçe olarak da anılan Osmanlıcanın 13. ve 20. yüzyıllar arasında kullanıldığı biliniyor. Pek çok araştırmacının “Osmanlı Türkçesi” olarak nitelendirdiği dil, 1876’da ilan edilen Kanun-i Esasi’de resmi dil sıfatını “Türkçe” adı altında kazanmıştı.

Orhun Yazıtları Türkçenin hangi dönemine aittir?

Bu yazıtlar II. Göktürk Kağanlığı’na aittir. Yazılış tarihleri MS. 8. yüzyılın başlarına dayanmaktadır. Yazıtlardan Kül Tigin Yazıtı 732 yılında, Bilge Kağan Yazıtı 735 yılında yazılmışlardır.

Türkçe ne zaman kullanılmaya başlandı?

13 Mayıs Türk Dil Bayramı Türk yazı dilinin tarihi Orhun vadisindeki yazıtlarla başladı. Türkçenin bilinen en eski sözlüğü “Dîvânü Lugati’t-Türk” ise 1072-1074 yılları arasında yazıldı. Ancak Türkçenin ilk kez resmi dil kabul edildiği tarih ise 13 Mayıs 1277.

Orta Türkçe dönemi nelerdir?

Orta Türkçe, eski Türkçe ile yeni Türkçeyi birbirine bağlayan geçiş dönemini ifade etmektedir. Eski Türkçe bir diğer bilinen adı ile Uygur dönemini izleyen Türk yazı diline Orta Türkçe dönemi denilmektedir.

Orta Türkçe döneminin lehçeleri nelerdir?

Orta Türkçenin başlıca lehçeleri şunlardır: Harezm Türkçesi, Kıpçak Türkçesi, Eski Anadolu Türkçesi, Çağatay Türkçesi, Volga Bulgar Türkçesi.

Eski Türkçe kaç döneme ayrılır?

Eski Türkçe Dönemi Köktürkçe, Uygurca ve Karahanlı yazı dillerini kapsar. Bu dönem kendi içinde Göktürk Türkçesi ve Uygur Türkçesi olmak üzere ikiye ayrılır.