Türkçenin iki lehçesi nelerdir?

Türkçenin iki lehçesi vardır bunlar nelerdir?

Cevap: Çuvaşça, Yakutça.

Kaç tane Türk lehçesi vardır?

Bu yazı dilleri Türkçe, Azerice, Türkmence, Özbekçe, Kazakça, Kırgızca, Tatarca, Başkurtça, Uygurça, Gagavuzca, Karakalpakça, Kumukça, Karaçay-Balkarca, Nogayca, Hakasça, Altayca, Tuvaca, Çuvaşça ve Yakutçadır.

Türkçe hangi lehçe grubunda?

TÜRKİYE TÜRKÇESİ HANGİ LEHÇE GRUBUNA AİTTİR? ANADOLU TÜRKÇESİ (TÜRKİYE TÜRKÇESİ): Anadolu Türkçesi, Türk dilleri içinde Oğuz dilleri grubunda yer alır.

Türkçe hangi iki dilden ayrılmıştır?

Türkçe, yayıldığı bölgelere göre Kuzey-Doğu Türkçesi ve Batı Türkçesi olmak üzere iki kola ayrılmıştır. Kuzey-Doğu Türkçesi, Eski Türkçenin bir devamı olarak 13. ve 14. yüzyıllarda Orta Asya ile Hazar Denizi’nin kuzeyindeki Türkler arasında kullanılmıştır.

Lehçe örnekleri nelerdir?

Lehçe kavramı, Türkologlar ve dil bilimciler tarafından iki farklı şekilde ele alınmaktadır. Bunlardan birincisi, halk terminolojisinde de yer edinmiş olan “bir dilin kolları” anlamıdır. Mesela Azerbaycan Türkçesi veya Gagauz Türkçesi bunlara örnektir. Dilin çeşitli zamanlarda oluşan kollarını ifade eder.

Kazak Türkçesi hangi lehçe grubu içerisinde yer alır?

Kazakça, Türk dillerinin Kıpçak grubunda yer alır. “Kazak Türkleri”nin büyük bölümü Kazakistan‘da yaşarken, komşu cumhuriyetlerde de (özellikle Türkmenisten, Moğolistan)Kazak azınlıklara rastlanır ve toplam nüfusları 9 milyonu aşar.

Bir dilin lehçeleri nasıl oluşur?

Lehçeler, dil bakımından karanlık dönemlerde oluşmuştur, – Bir dilin birçok farklı lehçesi bulunabilir, – Lehçelerde bir dile ait olan farklı dil bilgisi kuralları vardır. Lehçe olarak oluşan kolların birçoğu zamanla yeni bir dil halini almıştır.

Türkiye Türkçesine en yakın lehçe nedir?

Zaten bu sayılan lehçeler, Türkçenin “batı Türkçesi” koluna dahildirler ve birbirlerine çok yakındırlar. Bir Türkiye Türk’ünün, Türk dünyasında en kolaylıkla anlaşabileceği lehçe Azerbaycan Türkçesidir.

Modern Türkçe Dönemi Lehçeleri nelerdir?

Bugünkü modern Türk dili alanını coğrafi ve lingusitik esaslarda 6 gruba ayırarak size kısaca bahsetmekgerekir:

  1. Güney-Batı Türk ~ Oğuz Türk Lehçeleri. Türkiye Türkçesi. …
  2. Güney-Doğu ~ Uygur ~ Karluk Lehçeleri. Tatarca. …
  3. Kuzey-Batı ~ Kıpçak Türk Lehçeleri. Özbekçe. …
  4. Kuzey-Doğu ~ Sibirya Türk Lehçeleri. …
  5. Çuvaşça.
  6. Halaçça.

Türk dilinin yaşayan 3 lehçesi nedir?

Bunlardan biri, Sibirya’da Lena Nehri’nin iki yanında yaşayan Yakut Türklerinin konuştuğu Yakutça diğeri ise, Orta Volga bölgesinde Kama Irmağı’nın Volga’ya kavuştuğu yerde yaşayan Çuvaş Türklerinin dili olan Çuvaşçadır. Bir dilin lehçeleri arasındaki bağı ya da farklılıkları en iyi lehçeler sözlüğü ortaya koyar.

Türkçeye en çok benzeyen dil nedir?

Türkçe Altay dil ailesine mensup olması ve sonradan eklemeli bir yapı taşıması nedeniyle diğer dillerden ayrışma özelliği gösterir. Bu durum dikkate alındığında Türkçe ile en çok benzeyen dillerden biri Moğolca, diğeri ise Mançu-Tunguzca dilleridir.

Kazak Türkçesi hangi lehçe grubunda yer alır?

Kazakça, Türk dillerinin Kıpçak grubunda yer alır. “Kazak Türkleri”nin büyük bölümü Kazakistan‘da yaşarken, komşu cumhuriyetlerde de (özellikle Türkmenisten, Moğolistan)Kazak azınlıklara rastlanır ve toplam nüfusları 9 milyonu aşar.

Kazak Türkçesi lehçe midir?

Bu örnekler, Türkiye Türkçesi, Azerbaycan Türkçesi, Kırım Türkçesi, Kırgız Türkçesi, Kazak Türkçesi, Uygur Türkçesi, Gagavuz Türkçesi, Irak Türkçesi, Özbek Türkçesi, Türkmen Türkçesi, Tatar Türkçesi‘nin lehçe (diyalekt) değil; “şive” olduğunun kanıtıdır; çünkü bu Türkçelerde kullanılan sözcükler aynı ya da ses, şekil …

Türkler kaç farklı dil kullanılmıştır?

Bu araştırmalarda üzerinde ittifak edilen kesin bir sayıya ulaşılamamıştır. Ancak bunların sonuçları incelendiğinde 2700 ila 5000 arasında değişen sayıda dilin varlığından söz edilmektedir. Bu dillerin bir kısmı küçük kabile dilleri, bir kısmı da büyük milletlerin dilleridir.

Göktürkçe ve Uygurca Türkçenin hangi tarihi döneminde konuşulmuştur?

Eski Türkçe dönemi, Türk dilinin yazıya geçirildiği Köktürkçe (Orhun Türkçesi), Uygurca ve Karahanlı yazı dillerini (7-12. yy) kapsar. 13. yy’a kadar Türk dünyasının doğu kolunda iki ayrı bölgede iki ayrı yazı dili oluşmuştur.