Türkçenin yazı dilleri nelerdir?
Türkçenin diyalektleri nelerdir?
Adriyatik Denizi’nden Çin Denizi’ne kadar uzanan çok geniş bir coğrafyada yaşayan Türkçe de birçok lehçelere ayrılmıştır: Batı Türkçesinin Anadolu, Azerî, Türkmen lehçeleri gibi ve Özbek lehçesi, Kazak lehçesi, Kırgız lehçesi… Lehçenin ayrı bir dile dönüşmesi olayına Türk dilinde de rastlanmaktadır.
Türkçenin yazı dili nedir?
Türkiye Türkçesi yazı dili Türkiye Türkçesinin genel kabul görmüş ve yazı dili olmuş ağzı, İstanbul ağzıdır. İstanbul ağzının Rumeli ağızlarından biri olması dolayısıyla yazı dili bir Rumeli ağzından gelişmiştir.
Türkçe hangi iki dilden ayrılmıştır?
Türkçe, yayıldığı bölgelere göre Kuzey-Doğu Türkçesi ve Batı Türkçesi olmak üzere iki kola ayrılmıştır. Kuzey-Doğu Türkçesi, Eski Türkçenin bir devamı olarak 13. ve 14. yüzyıllarda Orta Asya ile Hazar Denizi’nin kuzeyindeki Türkler arasında kullanılmıştır.
Türkçe hangi dillerin karışımıdır?
Köken bakımından Türkçe, dünya dilleri içinde Altay dilleri arasında gösterilmiştir. Bu gruba Türkçenin dışında Moğolca ve Mançu – Tunguzca da yer alır. Bazı araştırmacılara göre Korece ve Japonca da bu gruba dâhil edilebilir.
Türkçenin iki lehçesi vardır bunlar nelerdir?
Cevap: Çuvaşça, Yakutça.
Türkçe hangi lehçe grubunda?
TÜRKİYE TÜRKÇESİ HANGİ LEHÇE GRUBUNA AİTTİR? ANADOLU TÜRKÇESİ (TÜRKİYE TÜRKÇESİ): Anadolu Türkçesi, Türk dilleri içinde Oğuz dilleri grubunda yer alır.
Türkçe hangi dile daha çok benziyor?
Türkçe Altay dil ailesine mensup olması ve sonradan eklemeli bir yapı taşıması nedeniyle diğer dillerden ayrışma özelliği gösterir. Bu durum dikkate alındığında Türkçe ile en çok benzeyen dillerden biri Moğolca, diğeri ise Mançu-Tunguzca dilleridir.
Yazı dilinin özellikleri nelerdir?
Yazı dili toplum içindeki söyleyiş farklılıklarını önler. Çünkü yazı dilinde mutlaka ortak bir anlaşma dili kullanılmalıdır. Resmi ve yarı resmi kurumlarda ve ortamlarda, kullanması bireyin bilgi edinmesinde ve sosyal kazanımlar elde etmesinde aracı olabilir. Yazı dili eserlerde, kitaplarda kullanılan dildir.
Türkler kaç farklı dil kullanılmıştır?
Bu araştırmalarda üzerinde ittifak edilen kesin bir sayıya ulaşılamamıştır. Ancak bunların sonuçları incelendiğinde 2700 ila 5000 arasında değişen sayıda dilin varlığından söz edilmektedir. Bu dillerin bir kısmı küçük kabile dilleri, bir kısmı da büyük milletlerin dilleridir.
Göktürkçe ve Uygurca Türkçenin hangi tarihi döneminde konuşulmuştur?
Eski Türkçe dönemi, Türk dilinin yazıya geçirildiği Köktürkçe (Orhun Türkçesi), Uygurca ve Karahanlı yazı dillerini (7-12. yy) kapsar. 13. yy’a kadar Türk dünyasının doğu kolunda iki ayrı bölgede iki ayrı yazı dili oluşmuştur.
Türkçe hangi dilden geçmiştir?
Türkiye Türkçesi, Türkmence, Salarca ve Azerice’nin, Ana Oğuzca denilen bir dilden evrilerek oluştuğu varsayılır. Bu ön dilin Türkiye Türkçesini oluşturacak batı kolu, 11. ve 15. yüzyıllar arasında Anadolu Selçuklu Devleti ile Anadolu Beylikleri etrafında gelişerek Eski Anadolu Türkçesine evrilmiştir.
Türkçe hangi dile daha yakın?
Türkçeye En Yakın Diller Hangileridir? Türkçe Altay dil ailesine mensup olması ve sonradan eklemeli bir yapı taşıması nedeniyle diğer dillerden ayrışma özelliği gösterir. Bu durum dikkate alındığında Türkçe ile en çok benzeyen dillerden biri Moğolca, diğeri ise Mançu-Tunguzca dilleridir.
Lehçe örnekleri nelerdir?
Lehçe kavramı, Türkologlar ve dil bilimciler tarafından iki farklı şekilde ele alınmaktadır. Bunlardan birincisi, halk terminolojisinde de yer edinmiş olan “bir dilin kolları” anlamıdır. Mesela Azerbaycan Türkçesi veya Gagauz Türkçesi bunlara örnektir. Dilin çeşitli zamanlarda oluşan kollarını ifade eder.
Türkçe kaç lehçesi var?
Bu yazı dilleri Türkçe, Azerice, Türkmence, Özbekçe, Kazakça, Kırgızca, Tatarca, Başkurtça, Uygurça, Gagavuzca, Karakalpakça, Kumukça, Karaçay-Balkarca, Nogayca, Hakasça, Altayca, Tuvaca, Çuvaşça ve Yakutçadır.
Kazak Türkçesi hangi lehçe grubunda yer alır?
Kazakça, Türk dillerinin Kıpçak grubunda yer alır. “Kazak Türkleri”nin büyük bölümü Kazakistan‘da yaşarken, komşu cumhuriyetlerde de (özellikle Türkmenisten, Moğolistan)Kazak azınlıklara rastlanır ve toplam nüfusları 9 milyonu aşar.