Türkiye adli yargı teşkilatında yer alan mahkemelerin görevleri nelerdir?

Türk hukukunda yer alan mahkemeler nelerdir?

Buna göre Türk yargı sistemi; adli yargı (ilk derece mahkemeleri, bölge adliye mahkemeleri ve Yargıtay), idari yargı (ilk derece mahkemeleri, bölge idare mahkemeleri ve Danıştay), anayasa yargısı (Anayasa Mahkemesi) ve uyuşmazlık yargısı (Uyuşmazlık Mahkemesi) olarak kollara ayrılmaktadır.

Mahkemelerin görevleri nelerdir?

Mahkemeler, uyuşmazlık konusu somut olayların hukuki değerlendirilmesinin yapılarak hakkında hüküm kurulduğu devletin bağımsız yargı organlarıdır. Medeni usul hukukunda mahkemeler, özel hukuka ilişkin uyuşmazlıkların çözüme kavuşturulmasında görevlidir.

Idari yargı teşkilatında yer alan mahkemelerin görevleri nelerdir?

İdare ve vergi mahkemeleri ilk derece mahkemesi, bölge idare mahkemeleri ise itiraz mercileridir. Bununla birlikte Danıştay yüksek mahkeme olarak konumlandırılmıştır. Bölge idare mahkemelerinin istinaf mercii olarak düzenlenmesiyle idari yargıda üç dereceli yargılama sistemine geçilmiştir.

Türkiye’de yargı kolları nelerdir?

Türkiye‘de bulunan altı temel yargı kolu ve yüksek mahkemeleri;

  • Anayasa Yargısı – Anayasa Mahkemesi,
  • Adli Yargı – Yargıtay,
  • İdari Yargı – Danıştay,
  • Askeri Ceza Yargısı – Askeri Yargıtay,
  • Askeri İdari Yargı – Askeri Yüksek İdare Mahkemesi,
  • Uyuşmazlık Yargısı – Uyuşmazlık Mahkemesi’dir.

Hangi mahkeme hangi davalara bakar?

Adli Yargı Mahkemeleri de Hukuk Mahkemeleri ve Ceza Mahkemeleri olarak ikiye ayrılır. Hukuk Mahkemeleri; boşanma, evlat edinme, ev boşaltma, miras gibi özel davalara bakmaktadır. Hukuk Mahkemeleri başlığı altında mahkemeler 5’e ayrılır.

Asliye Hukuk Mahkemeleri nelerdir?

ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ GÖREVLERİ 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununa göre; dava konusunun değer ve miktarına bakılmaksızın malvarlığı haklarına ilişkin davarlarla, şahıs varlığına ilişkin davalarda görevli mahkeme, aksine bir düzenleme bulunmadıkça asliye hukuk mahkemesidir.

Hukuk davası ne demek?

bir davanın ceza davası ( ceza hukuku kaynaklı) olmadığını belirten tamlama. davanın özel hukuk (medeni hukuk, ticaret hukuku, borçlar hukuku vs.) ilişkisinden kaynaklandığını gösterir. aslen özel hukuk davası‘dır.

Idari yargı mahkemeleri nelerdir?

İdari yargı, ilk derece mahkemeleri olarak idare ve vergi mahkemeleri, ikinci derece mahkemeleri olarak bölge idare mahkemeleri ve yüksek mahkeme olarak Danıştay’dan oluşur.

Mahkeme türleri nelerdir?

Adli Yargı Mahkemeleri

  • Hukuk Mahkemeleri.
  • Ceza Mahkemeleri.
  • Bölge İdare Mahkemeleri.
  • İdare Mahkemeleri.
  • Vergi Mahkemeleri.
  • Askeri Ceza Yargısı Mahkemeleri.
  • Anayasa Mahkemesi.
  • Danıştay.

Türkiye Cumhuriyeti’nin yargı organı nedir?

Türkiye‘de yargı, yasama ve yürütme kuvvetlerinin yanında üç erkten biridir ve Anayasa’nın 9. maddesine göre Türk Milleti adına ba- ğımsız mahkemelerce kullanılır. Türk mahkemelerinin yargısal faali- yeti, maddi hukuk kurallarının bağımsız hakimler tarafından olayla- ra uygulanmasıdır.

Kaç çeşit hakim vardır?

Hakimlik temel olarak ikiye ayrılır. Hakimler, adli yargı ya da idari yargı alanında çalışır. Adli yargı alanında hakim olacak kişilerin, öncelikle üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren Hukuk fakültelerini bitirmeleri gerekir.

Asliye Hukuk Mahkemesi neye bakar?

Asliye hukuk mahkemesi; özel hukuk uyuşmazlıklarına bakmakla görevli asıl mahkemedir (6100 sayılı HMK m.2). Asliye hukuk mahkemeleri, tek hakimli olup her yargı çevresinde (adliyede) kurulması zorunlu mahkemelerdendir (5235 sayılı Kanun m.5).

En yüksek mahkeme hangisi?

biçiminde iki öbeğe bölünmektedir. Adli yargı mahkemelerinin yüksek yargı organı Yargıtay’dır.

7 asliye hukuk mahkemesi nedir?

Asliye hukuk mahkemesi; özel hukuk uyuşmazlıklarına bakmakla görevli asıl mahkemedir (6100 sayılı HMK m.2). Asliye hukuk mahkemeleri, tek hakimli olup her yargı çevresinde (adliyede) kurulması zorunlu mahkemelerdendir (5235 sayılı Kanun m.5).

Asliye hukuk mahkemesi adli mi idari mi?

Adlî yargı ilk derece mahkemeleri, hukuk ve ceza mahkemeleridir. Hukuk Mahkemeleri, Sulh Hukuk ve Asliye Hukuk Mahkemeleri ile özel kanunlarla kurulan, Aile, İş, Ticaret, Fikri ve Sınaî, Tüketici, Kadastro ve İcra Mahkemeleridir. Sulh Hukuk ve Asliye Hukuk Mahkemeleri tek hâkimlidir.