Türkiye’de Göller Yöresi nerede?

Türkiye’de en çok göl hangi bölgede?

Sahip olduğu göl sayısı bakımından en zengin bölge Doğu Anadolu’dur. Bu bölgedeki göller arasında (3,713) km2 yüzeyiyle en büyük göl olan Van Gölü ile Erçek, Çıldır ve Hazar Gölleri bulunur. Ayrıca, Batı Toros Dağları bölgesinde de Beyşehir, Eğridir, Burdur ve Acıgöller gibi pek çok göl bulunmaktadır.

En fazla göl hangi ildedir?

Alanda tektonik ve volkanik hareketler sonucunda oluşan çukurlar tuzlu, acı ve tatlı suların birikmesiyle değişik özelliklerde göller oluşmuştur. Kireç taşı geniş alanlarda bulunduğundan karstik şekiller, ovalar ve göl çanakları oluşmuştur. 14 göl ile en fazla göl Burdur ilindedir..

Turkiyede kac tane göl var?

Türkiye’de 100’ün üzerinde doğal göl bulunuyor.

Doğal göller nerede?

Tektonik Göller Ülkemizde; Marmara’da; Manyas, Ulubat, Sapanca, İznik gölleri, Akdeniz’de: Kovada, Eğirdir, Burdur, Acıgöl, Beyşehir gölleri, İç Anadolu’da: Tuz gölü, Tuzla, Tersakan, Akşehir, Seyfe, Hotamış, Ilgın, Sultansazlığı gölleri, Doğu Anadolu’da: Hazar ve Hozapin gölleri tektonik göllerdendir.

Salda nerede?

Salda Gölü, Burdur’un Yeşilova ilçesinin kuzey batısında, ilçe merkezine 4 km uzaklıkta, ormanla kaplı tepeler, kayalık araziler ve küçük alüvyonal ovalarla çevrili hafif tuzlu tektonik bir göldür. Salda gölü Burdur’a 56 km, Denizli’ye 96 km, Antalya’ya 159 km mesafededir.

Göller Yöresi Düz bölge mi?

araziler ve küçük alüvyal ovalarla çevrili hafif tuzlu karstik bir göldür. Göller Yöresi içinde, dışa akışı olmayan kapalı havzalı yapıdadır.

Türkiyedeki göller hangi illerde?

Türkiye’deki göller listesi

Göl Yüzölçümü (km²) Yer
Van Gölü 3713 Van,Bitlis
Beyşehir Gölü 656 Konya, Isparta
Tuz Gölü 1300 Konya, Aksaray, Ankara
Eğirdir Gölü 482 Isparta

Türkiye’nin en büyük gölü neresidir?

Van Gölü, Bitlis ili sınırları içerisinde bulunan Nemrut volkanik dağının patlaması sonucu, bölgedeki tektonik çöküntü alanının önünün kapanmasıyla oluşmuş bir volkanik set gölüdür.

Hangi illerde göl var?

Türkiye’deki göller listesi

Göl Yüzölçümü (km²) Yer
Van Gölü 3713 Van,Bitlis
Beyşehir Gölü 656 Konya, Isparta
Tuz Gölü 1300 Konya, Aksaray, Ankara
Eğirdir Gölü 482 Isparta

Türkiye’nin en derin gölü neresidir?

Derinlik bakımından Türkiyenin en derin gölü olan Salda Gölü aynı zamanda dünyanın da 3. gölüdür. Salda Gölü‘nün derinliği tam olarak 185 metredir. Salda Gölü 1989 yılından bu yana “Birinci Derecede Doğal Sit Alanı” olarak koruma altın alınmıştır.

Büyükçekmece Gölü hangi oluşuma örnektir?

Terkos, Büyükçekmece ve Küçükçekmece gölleri gibi. Heyelan set gölleri: Heyelan sonucu kayan kütlenin akarsu vadilerini kapatması sonucu oluşur.

Salda hangi ilde?

HANGİ İLDE VE İLÇEDE? Salda Gölü, Burdur’un Yeşilova ilçesinde, ilçe merkezine 4 km uzaklıkta, ormanla kaplı tepeler, kayalık araziler ve küçük alüvyal ovalarla çevrili hafif tuzlu karstik bir göldür. Göller Yöresi içinde, dışa akışı olmayan kapalı havzalı yapıdadır. Yüzölçümü yaklaşık 44 kilometrekaredir.

Salda hangi bölgede?

Salda Gölü, Burdur’un Yeşilova ilçesinin kuzey batısında, ilçe merkezine 4 km uzaklıkta, ormanla kaplı tepeler, kayalık araziler ve küçük alüvyonal ovalarla çevrili hafif tuzlu tektonik bir göldür.

Alüvyal set gölleri nerede?

Özellikle Alüvyonun çok olduğu ve akarsuyun belli bir noktaya doğru akış gösterdiği yerlerde bu Göller meydana gelmektedir. Alüvyonun kapatmasına bağlı olarak ve akarsuya uygun şekilde boyutları değişkenlik gösterir. Aynı zamanda dünyanın birçok farklı ülkesinde ve bölgesinde de alüvyal set gölleri oluşumu gözlenir.

Burdur Gölü ile Salda Gölü Aynı mi?

Maldiv adalarındaki doğa güzelliğine benzerliği ile bilinen ve ülkemizin saklı cenneti olarak görülen Salda Gölü, Burdur ve Ülkemizin en önemli değerlerinden biri haline gelmiştir. Burdur İl Merkezinin yaklaşık 64 km batısında yer alan Salda Gölü, Yeşilova İlçe merkezine 4 km uzaklıktadır.