Türkiye’de Kalkınma Ajansları nelerdir?

Türkiyede kaç tane bölgesel kalkınma ajansı var?

Kalkınma Ajanslarının asıl görevi kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları arasında işbirliğini destekleyerek yerel potansiyelin açığa çıkmasını sağlamaktır. Türkiye genelinde her biri Düzey 2 Bölgelerinde kurulan 26 adet Kalkınma Ajansı mevcuttur.

Bölgesel Kalkınma Ajansları nelerdir?

Kalkınma Ajansları bölgeler arası eşitsizliklerin azaltılması ve bölgesel kalkınmanın sağlanması için Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) koordinasyonunda kurulmuş özerk kamu kuruluşlarıdır. Kalkınma Ajansları doğrudan yatırım yapan uygulayıcı kuruluşlar değildir.

Kalkınma Ajanslarına kimler başvurabilir?

Bu desteğe; yerel yönetimler, üniversiteler, diğer kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, birlikler ve kooperatifler başvurabilir.

Türkiye’de ilk kurulan kalkınma ajansı hangisi?

1993 yılında MEDINVEST programının desteğiyle Türkiye‘nin ilk kalkın- ma ajansı EBKA (Ege Bölgesi Kalkınma Ajansı) Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı (EGEV) bünyesinde kurulmuştur. 1995 yılında projenin sonlanmasının ardın- dan EGEV, EBKA’yı kendi içinde bir şirkete dönüştürmüştür.

Türkiye’de Bölgesel Kalkınma Ajansları ne zaman kuruldu?

AB üyelik sürecinde Türkiye’nin bölgeler arası gelir ve gelişmişlik farklarının azaltılması politikaları kapsamında, 2006 yılında 5449 sayılı kanun ile kalkınma ajansı kurulmasına karar verildi.

Kalkınma Ajansları hibe verir mi?

Kalkınma Ajansları programları kapsamında verilen destekler hibe niteliğindedir ve geri ödemesizdir.

Bölgesel kalkınma ajansları nedir ne değildir?

BKA, merkezi ve yerel hükümetin bölgesel ekonomik kalkınmayı sağlamak üzere temel yönlendirici çalışmaları dışında, içinde bulunduğu bölgeyi temel alan, bölgesel aktörler tarafından finanse edilen kurumlardır (Halkıer ve Danson, 1997: 241).

Bölgesel Kalkınma Ajansları neden kuruldu?

Kalkınma Ajanslarının (KA) kuruluş amacı; “kamu kesimi, özel kesim ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğini geliştirmek, kaynakların yerinde ve etkin kullanımını sağlamak, yerel potansiyeli harekete geçirmek ve bu sayede ulusal kalkınma planı ve programlarda öngörülen ilke ve politikalarla uyumlu bir şekilde …

Kalkınma Ajansları kimlere destek verir?

Ajans tarafından sağlanacak teknik desteklerden sadece;

  • Yerel yönetimler ve mahalli idare birlikleri,
  • Üniversiteler, meslek okulları, araştırma enstitüleri,
  • Diğer kamu kurum ve kuruluşları,
  • Kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşları,
  • Sivil toplum kuruluşları yararlanabilir.

Kalkınma Ajansları hangi konularda kobi lere destek verir?

Bu destekler aşağıdaki gibidir:

  • Doğrudan finansman desteği.
  • Doğrudan faaliyet desteği.
  • Güdümlü proje desteği.
  • Faiz desteği ve faizsiz kredi desteği.
  • Teknik destekler (eğitim ve danışmanlıklar, plan uygulamaları v.b.)

Kalkınma Ajansları Türkiyede ne zaman kuruldu?

8 Şubat 2006, Ankara, TürkiyeKalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü / Kuruluş tarihi

Bölgesel Kalkınma Ajansı ne zaman kuruldu?

Bu ajansları ortak bir platformda buluşturma ihtiyacıyla 1991 yılında Avrupa Bölgesel Kalkınma Ajansları Birliği (EURADA) kurulmuştur. Esas görevi AB‟deki BKA‟lar ile dünyadaki BKA‟lar arasında ortak projeler yürüterek, AB adına danışmanlık hizmeti vermek olarak tanımlanmıştır (http 2).

Kalkınma Bölgeleri ile ilgili çalışmalar ne zaman başladı?

Türkiye’de kalkınma planları, 1960’lı yıllarda planlı dönemle birlikte başlamış ve bölgeler arasındaki farklılıkları gidermek amacıyla Kalkınmada Öncelikli Yöreler ve teşvik uygulamalarını içeren beş yıllık kalkınma planları şeklinde uygulanmıştır (Oskay ve Kubar, 2007: 204-205).

Çukurova Kalkınma Ajansı Hangi Bakanlığa Bağlı?

Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda faaliyet gösteren Çukurova Kalkınma Ajansı‘nın karar organı olan Yönetim Kurulu, Adana Valisi başkanlığında, Mersin Valisi, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı, Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve Mersin …

Trakya Kalkınma Ajansı ne iş yapar?

Ajans, bölgesel kalkınmanın sağlanması amacıyla kamu kesimi, özel sektör, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarına yönelik planlama, programlama ve koordinasyon faaliyetleri gerçekleştirmektedir. Trakya Bölgesi’nde sosyal ve ekonomik gelişimin sağlanması için sonuç odaklı projeler yürütmektedir.