Türkiye’de su kıtlığı var mı?

Su kıtlığı ne zaman olacak?

Projeksiyonlara göre şu an 1346 metreküp olan kişi başına düşen su miktarı, 2040 yılında 100 milyonluk nüfusla 1116 metreküpe düşecek ve ülkemiz su fakiri bir ülke olacak. Su miktarı düşüşü ve nüfus artışı bu şekilde sürerse de 2050’lerde 1069 metreküp ve aşağısı ile ‘kıtlık-kuraklık’ çeken bir ülke haline geleceğiz.

Türkiye su fakiri mi?

HAYIR, DEĞİL! Türkiye ise kişi başına kullanılabilir su miktarı göz önünde bulundurulduğunda, su stresi çeken bir ülke olarak kabul edilir. Projeksiyonlara göre, bugün 1.519 m3 olan kişi başına düşen su miktarının 2030 yılında 100 milyonluk nüfusla 1100 m3’e düşecek ve ülkemiz su fakiri bir ülke olacaktır.

Türkiye’de su ne durumda?

Türkiye de, sanılanın aksine su zengini bir ülke değil, hatta tam tersine yılda kişi başına düşen bin 519 m3’lük su miktarı ile “su sıkıntısı çeken” bir ülke konumunda. Türkiye nüfusunun 2030 yılında 100 milyona ulaşacağı ve kişi başına düşen su miktarının bin 120 m3’e gerileyeceği öngörülüyor.

Türkiye’de su ne kadar kaldı?

Türkiye’nin su sorunu dünyanın gündemi: İstanbul‘un 45 günlük suyu kaldı

Su kıtlığının nedenleri nelerdir?

SU KITLIĞININ 3 NEDENİ Bilinçsiz tarımsal sulama, kirlilik ve nüfus artışı su kıtlığının başlıca nedenleri arasında gösteriliyor. Dünyanın erişilebilir tatlı sularının yüzde 70’i tarımda kullanılırken, verimsizlik ve yanlış tarım yöntemleri nedeniyle kullanılan suyun yüzde 60’ı israf ediliyor.

Tatlı su ne zaman tükenecek?

Çünkü verilere baktığımız zaman 2025 yılına kadar dünyanın yaklaşık yarısı tatlı su kaynaklarına ulaşmakta çok ciddi sorunlar yaşayacak. 2050 yılına geldiğinde ise dünyanın yüzde 75’i tatlı su kaynaklarına ulaşmakta olumsuzluklar yaşayacak.

Türkiye günde ne kadar su tüketiyor?

Reckitt Benckiser Hijyen Ev Kategorisi Başkan Yardımcısı Beaulieu, global ortalama su tüketiminin günde kişi başı 80 litre olduğunu, Türkiye‘de ise kişi başı 190 litre su tüketildiğini bildirdi.

Su zenginliği bakımından Türkiye hangi sınıflandırmada?

DSİ’nin verilerine göre Türkiye‘de yıllık kişi başına düşen su miktarı yaklaşık 1519 m3. Bu miktar ile de Türkiye, su kıtlığı çeken ülkeler kategorisinde yer alıyor.

Su yok olursa ne olur?

Su her canlı için önemli bir yaşam kaynağıdır. Bunun için su olmasaydı yeryüzünde canlı yaşamı söz konusu olmazdı. Su denildiğinde genelde akla ilk gelen sağlıklı içme suyu olmuştur, ancak suyun sadece vücudun ihtiyacı olduğu için değil doğanın bir gerekliliği olmasından dolayı da önemi çok büyüktür.

Hangi ülkede su yok?

Yapılan ölçümlere göre Nijerya 35.2 ile en çok su kıtlığı yaşayan ülke olmuştur. Bunu 35.2 ile Etiyopya takip etmektedir. Su kıtlığının tersine su bolluğu yaşayan ilk iki ülke ise Finlandiya ve Kanada’dır.

Türkiye’de su kaynakları ne zaman tükenecek?

Türkiye‘de 2030’a kadar su kaynaklarının tamamı tükenecek

Ne kadarlık suyumuz kaldı?

Araştırmacılar ortaya çıkardıkları harita için çok sayıda veriyi analiz etmiş durumdalar. Buna göre bir milyon civarı yeni su havzası ve 40.000 kadar yeraltı suyu kaynağı tespit edildiyse de, eldeki veriler gösteriyor ki 23 milyon kilometre küplük su kaynağının sayede 0.35 milyon küplük kısmı 50 yaşın altında.

Su kirliliğine neden olan faktörler nelerdir?

Kimyasallar

  • Deterjanlar.
  • Kimyasal olarak arıtılmış içme suları
  • Gıda işleme atıkları
  • Böcek ilaçları ve bitki ilaçları
  • Petrol hidrokarbonları, benzin, dizel yakıt, jet yakıtı, fuel oil ve motor yağı
  • Orman atölyelerinden saçılan ağaç ve çalı enkazları

Suyun kirlenme nedenleri nelerdir?

Plastik şişeler, metal kutular, lastikler, kontaminasyon ve suya atılan her türlü atık su kütlesinin kirlenmesine neden olur. Aynı zamanda fabrikalardan, arabalardan, hava kirliliğinden, çiftliklerden, kanalizasyonlardan ve arıtma tesislerinden su yoluna karışan kimyasallar da su kütlesini kirletir.

Dünyada su tükenir mi?

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA’nın araştırmalarına göre, dünyada tatlı su tüketimi bu kaynakların yeniden oluşması sürecinden daha hızlı işliyor. NASA su bilimcisi Jay Famiglietti’ye göre “Dünyanın her tarafında su seviyesi düşüyor. Su kaynakları sonsuza dek yetecek değil.”