Türkiye’de susam hangi illerde yetişir?

Susam hangi ilimizde yetişiyor?

Türkiye’de en fazla susam üretimi yapılan iller sıralamasında ise ilk 3’ü Manisa, Antalya ve Adana oluşturmaktadır. Susamı ile ünlü olan Muğla ise ekim alanı olarak Türkiye’nin 5. şehridir.

Susam en çok hangi ilde yetişir 2021?

Geleneksel yöntemler ile organik sarı susamın yetiştiği tek yörenin Gökova Bölgesi olurken, ülke genelinde üretilen susam miktarında Antalya ve Manisa’dan sonra Muğla üçüncü sırada yer alıyor.

Karadeniz’de susam yetişir mi?

Türkiye’de nemli iklimlerde yetişen Mısır Karadeniz ve Marmara bölgesinde sıklıkla yetiştirilmektedir.

Susam nerelerde nasıl yetişir?

Susam bitkisi, ılıman, subtropik ve tropik bölgelerde yetiştirilmeye uygun olmaktadır. Çünkü bitki aşırı sıcağı sevmektedir. Gelişme devresi 90 ile 120 gün arasında değişen susam bu dönem içerisinde en az 20 derecelik sıcaklık istemektedir.

Türkiyede susam üretimi nerede?

Ülkemizde en çok Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde ekilir. Susam sıcak bölgelerde yetişir, bu bölgelerde yetişme döneminde aylık sıcaklık ortalaması 20 dereceden az olmaması gerekir.

Türkiye susamı nereden alıyor?

Yıllık 150 bin ton civarında susam tüketilen Türkiye‘de üretilen 16 bin ton ѕuѕamın neredeyse tamamı Japonya tarafından alınıyor. Türkiye‘nin susam ihtiyacı ise Sudan, Etiyopya ve Nijerya gibi Afrika ülkeleri ile Özbekistan, Pakistan ve Hindistan gibi Asуa ülkеlеrindеn karşılanıyor.

Susam en fazla nerede yetişir Türkiye?

SUSAM TARIMI Ülkemizde en çok Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde ekilir. Susam sıcak bölgelerde yetişir, bu bölgelerde yetişme döneminde aylık sıcaklık ortalaması 20 dereceden az olmaması gerekir.

Susamın anavatanı neresi?

Susam, Pedeliaceae familyasına ait, (Sesamum indicum)Sesamum cinsinden anavatanı Afrika olan çiçekli bir bitki türüdür. Afrika’da çok sayıda vahşi akrabası vardır ve Hindistan’da ise daha az sayıdadır.

Konyada susam yetişir mi?

Konya genelinde alternatif tarım ürünlerinin ekimini teşvik ederek ürün yelpazesini çoğaltmayı hedefleyen Konya Büyükşehir Belediyesinin, Meram Belediyesi, Akören Belediyesi ve Tarım İl Müdürlüğü ortaklığıyla Meram ve Akören’deki üreticilere dağıttığı yerli ve milli susam tohumlarının ilk hasadı gerçekleştirildi.

Susam hangi toprakta yetişir?

Yeter ki hava sıcak olsun her toprakta yetiştirilebilir. Ancak en iyi verim kumlu-killi ve allüviyal topraklarda alınır. Orta derecede ağır ve humuslu topraklarda da iyi sonuç alınabilir. Fakat aşırı killi ve kireçli ağır topraklar susam için uygun değildir.

Susam hangi iklimi sever?

HANGİ İKLİMDE YETİŞİR? Susam sıcak havayı çok sever. Dünyada daha çok tropik, suptropik ve ılıman iklim kuşağında yetiştirilen susam, gelişimini 90-120 tamamlar. Gelişim döneminde hava sıcaklığının 20 derecenin altına düşmemesi gerekir.

Susam nasıl bir ortamda yetişir?

Susam toprak isteği bakımından fazla seçici değildir, her toprak koşullarında yetiştirilebilirse de, en iyi şekilde kumlu-killi allüviyal topraklarda yetişir. Orta derecede ağır, humuslu topraklarda iyi gelişmesine karşın fazla killi ve kireçli ağır toprakları sevmez.

1 kg susam kaç kilo tahin?

Toptan satışlar 22- 23 kiloluk bidonlarla yapılıyor. 1 kilo 300 gram yerli susamdan 1 kilo tahin elde ediliyor. Değirmende günde yaklaşık 400 kilo tahin öğütülüyor. Yerli susamın kilosunu 17- 18 liradan satın alınıyor. Doğal tahinin kilosu piyasada 35- 40 lira arasında satılıyor.

Yerli susam nasıl anlaşılır?

Yerli susam fark etmek için dış kabuğun rengine bakabilirsiniz. Eğer dış kabuk koyu renkli ise, bu susam doğrudan yerli susam olduğu ve dünyaca ünlü, birçok ülkenin de Türkiye’den talep ettiği yerli susam tohumudur.

Türkiye susam ithal ediyor mu?

Yüksek oranda susam tüketen Çin, ithalat sıralamasında da ilk sırada bulunuyor. Çin’i Japonya ve Türkiye takip ediyor. Türkiye toplam olarak 101 bin 160 ton susam ithalatı gerçekleştirdi. Kısacası Türkiye‘de yüksek oranda susam açığı bulunuyor ve bu açık karşılanamıyor.