Türkiye’de topraksız tarım nerede yapılır?
Topraksız tarım nerelerde yapılıyor mu?
İspanya, Fransa, Belçika, Almanya, İtalya, Japonya, Güney Kore, ABD, İsrail, Kolombiya ve Çin gibi birçok ülkede yaygın olarak yapılan topraksız tarım, en yoğun olarak yüzde 95 oranla Hollanda’da gerçekleştiriliyor.
Türkiye’de ilk Topraksız tarım nerede yapıldı?
Türkiye’de ilk olarak 1995’te Antalya’da kurulmuş modern seralarda başlamıştır. Topraksız tarım alanı 2000’de 20ha, 2004’te 75ha, 2007’de 200ha olarak belirlenmiştir. Bu alan 30.718ha olan toplam sera alanının %0.6’sı kadardır. Türkiye‘de topraksız tarım alanı 2005 yılından itibaren artmaktadır.
Topraksız tarım maliyeti ne kadar?
İstenilen özelliklerde yüksek teknolojili topraksız tarımın yapılabileceği seraların kurulum maliyeti 65 $/m2 civarındadır. Yapımı planlanan 20 dekar seranın kurulum maliyetinin yaklaşık 8.900.000,00 TL olacağı öngörülmektedir.
Topraksız tarım para kazandırır mi?
Modern topraksız jeotermal tarım seralarında 4’üncü yılında yatırımın geri dönüşü sağlanmakta olup; 1,56 fayda masraf oranı, yüzde 21’lik mali rantabilitesi ve yüzde 33,3’lük iç kârlılık oranı ile kârlı bir alana yatırım yapıldığını gösteriyor.
Topraksız tarımda hangi ürünler yetişir?
Söz konusu hidroponik sistemler olduğunda topraksız tarıma uygun bitkiler arasında, marul, nane, ıspanak, frenk soğanı, salatalık, domates, çilek, dereotu, kekik, biberiye, anason, dolmalık biber, su teresi, fasulye, karpuz ve kavun sıralanıyor.
Topraksız tarım yapmak için nasıl bir düzene ihtiyacımız var?
Topraksız tarım uygulamasında fideler zemine dikilmez. Bunun yerine fidelere özel hazırlanmış olan kaplara yerleştirilmektedir. Fideler genellikle Danimarka’dan alınan kaya yünü isimli maddenin içine yerleştirilmektedir. Kaya yünü suyu tutma özelliği olması sebebi ile topraksız tarımda çokça kullanılmaktadır.
Hydroponic tarım Nedir?
Topraksız tarım: bitkilerin gelişimi için gerekli olan bitki besin elementi ve suyun kök bölgesinde, toprak dışında farklı katı veya sıvı ortamlar kullanılarak bitki yetiştiriciliğinin yapıldığı gelişmiş üretim tekniği olarak tanımlanabilir.
Topraksız tarım yapmak için nasıl bir düzeneğe ihtiyacımız vardır?
Topraksız tarım uygulamasında fideler zemine dikilmez. Bunun yerine fidelere özel hazırlanmış olan kaplara yerleştirilmektedir. Fideler genellikle Danimarka’dan alınan kaya yünü isimli maddenin içine yerleştirilmektedir. Kaya yünü suyu tutma özelliği olması sebebi ile topraksız tarımda çokça kullanılmaktadır.
Sera yapımı ne kadara mal olur?
1 dekar seranın maliyeti 40-60 bin Euro İşletme sermayesi ihtiyacı, seranın 3 yılda bir bakıma alınarak yenilenmesi hesaplandığında ciddi bir yatırım gerektiriyor. Seracılıkta ısıtma kadar önemli diğer gider kalemlerini ise işçilik ve hastalıklar oluşturuyor. Seracılıkta girdilerin çoğu dövizle alınıyor.
1 dönümden ne kadar marul çıkar?
Dönüme 20 bin marul ekiyoruz. 1 hasatta haftalık 11 bin marul topluyoruz. 30-40 kuruş masrafımıza gidiyor. Komisyoncular tanesini 90 kuruş-1 TL arasında alıyor. Bize ortalama bir maruldan 50 kuruş kar kalıyor” diye konuştu.
Sera maliyeti ne kadar?
1 dekar seranın maliyeti 40-60 bin Euro Kullanılacak sisteme göre 1 dekar modern seranın kurulum maliyeti 40 ila 60 bin Euro olarak hesaplanıyor.
Topraksız tarım ürünleri sağlıklı mı?
Topraksız tarım, kısaca, toprak yerine bitkilerin besin elementi içeren çözeltilerde yetiştirildiği üretim şeklidir. Üretim kontrollü koşullara sahip seralarda yapılmaktadır. Elde edilen ürünlerin diğer yöntemlerle üretilmiş tarım ürünlerinden bir farkı yoktur. Bu yüzden insanlar için zararlı değildir.
Dikey tarımla hangi ürünler yetişir?
Dikey Tarımda Hangi Ürünler Yetişir? Dikey tarım ile birçok sebze üretilebiliyor ancak şimdilik daha çok mikro yeşilliklerin yetiştirilmesi tercih ediliyor. Özellikle çilek yetiştiriciliği, marul gibi kısa boylu yeşillik üretimi için dikey tarım sistemleri kullanılıyor.
Topraksız tarım için neler gerekli?
Hangi materyaller kullanılıyor? Topraksız üretim için gerekli olan ana ekipmanlar: su ve besin çözeltisinin uygulanmasını sağlayan kontrol ünitesi, besin çözeltisi tankları, bitki köklerinin yer aldığı kanal, torba veya saksılar, sulama sistemi ve katı ortam kültüründe kullanılan materyallerdir.
Topraksız tarımda suya ne katılır?
Bitkinin ihtiyaç duyduğu miktarlarda mineral ve vitamin bitkiye daha sonra verilir, böylelikle kontrollü büyüme sağlanır. Bu tarım yönteminde kullanılan suyun debisi ölçülebildiği için su israf edilmez. Tarım yapılacak alanda nehir suyu, kuyu suyu gibi kaynaklar kullanılabilir.