Türkiye’de yerleşme nedir?
Yerleşme en çok nerede görülür?
Bir köyün sınırları içerisinde birden fazla sürekli yerleşme varsa bunların herbiri mahalle olarak adlandırılır. Mahalleler bir köyden ayrılmış fakat idari fonksiyonu olmayan köye bağlı yerleşmelerdir. Batı Karadeniz, Akdeniz, Marmara ve Batı Anadolu’da yaygındır. Ülkemizde köy altı yerleşmelerinin en yaygın olanıdır.
Kaç tür yerleşme vardır?
Mahalle, oba, kom, yayla, mezra, divan, çiftlik, ağıl, gibi çeşitleri vardır. Devlete ait arazilerin özellikle orman alanlarının toprak kazanmak amacıyla yerleşme yapılması.
Kom nerede görülür?
Toroslarda ve Kuzey Anadolu Dağlarında yaygındır.
Türkiye’de kırsal yerleşmelerin toplu ya da dağınık olmasını belirleyen faktörler nelerdir?
faktörler nelerdir? Toplu yerleşmelerde iklim koşulları belirleyici olmuştur. Yerleşim birimleri su kaynaklarının çevresinde toplanmıştır. Dağınık yerleşmelerde arazinin engebelik durumu, tarım topraklarının küçük, parçalı ve dağınık olması belirleyici olmuştur.
Toplu yerleşme hangi bölgelerde görülür?
Toplu Yerleşme: Evlerin birbirine yakın olduğu yerleşme biçimidir. Suyun az olduğu yerlerde ve arazinin düz olduğu ovalık alanlarda insanlar toplu olarak yerleşmişlerdir. Türkiye’de İç Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde su kaynakları az olduğu için toplu yerleşmeler fazladır.
Türkiyede hangi bölgede dağınık yerleşme daha yaygındır?
Türkiye’de Karadeniz Bölgesi, dağınık yerleşmenin en yaygın olarak görüldüğü yerdir. Dağınık yerleşmede su fazlalığı ve yerşekillerinin engebeliliği etkilidir. a. Köy altı yerleşmeleri: Çiftlik, mezra, kom, divan, oba, yayla gibi yerleşmelere denir.
Yerleşme tipleri nelerdir?
A-Kırsal yerleşmeler
- Dağınık Köyler.
- Toplu Köyler.
- Geçici Köyaltı Yerleşmeleri.
- Devamlı Köyaltı Yerleşmeleri.
Yerleşme dokuları kaça ayrılır?
Ancak Türkiye’de yaygın olarak kullanılan ayrım; kentsel yerleşmeler ve kırsal yerleşmeler şeklindedir.
Ağıl en çok hangi bölgede?
Çiftlik çok köklü ve oldukça yaygın bir iskan şeklidir. Türkiye içinde yaygın olduğu bölgeler başta Trakya olmak üzere Marmara Bölgesi, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu’dur. Çiftliğin genişçe bir toprak mülkiyeti içinde bir veya birkaç ailenin hem geçimini hem de ikametini sağlayan bir yerleşme şekli olduğu söylenebilir.
Saya yerleşmeleri nedir?
Bilecik’te küçükbaş hayvancılık faaliyetleri yapmak amacıyla, köyün dışındaki otlak alanları üzerinde kurulmuş, ağıl ve çoban kulübesinden meydana gelen ve genellikle yıl boyu kullanılan yerleşmelere saya adı verilmektedir. Bilecik’te sayaya farklı isimler de verilmektedir.
Toplu ve dağınık yerleşme nedir?
Türkiye’de İç Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde su kaynakları az olduğu için toplu yerleşmeler fazladır. Dağınık Yerleşme: Suyun (yağışların) bol olduğu yerlerde, arızalı ve eğimli bölgelerde, evlerin birbirinden uzak olduğu bahçeler içerisinde insanlar dağınık olarak yerleşmişlerdir.
Kırsal Yerleşme nasıl tanımlanır?
- Kırsal yerleşmeler; kırsal alan üzerinde kurulmuş, geçim kaynağı çoğunlukla tarımsal üretime dayanan, az nüfuslu bir yerleşim biçimidir.
- Kendilerine özgü kültürü, kuvvetli dayanışmaları ve türdeş toplumsal yapıları vardır.
Kuruldukları yere göre köyler kaça ayrılır?
Yerleşme dokularına göre köyler. Bu grupta köyler toplu ya da dağınık olarak iki gruba ayrılır. Yerleşmelerin toplu ya da dağınık olmasında yer şekilleri ve su durumu belirleyici olmaktadır. Yer şekillerinin dağlık engebeli olduğu, suyun bol olduğu alanlarda dağınık köy yerleşmeleri görülür.
Köyaltı yerleşmeleri nelerdir?
Köyaltı yerleşmeleri
- Yayla: Yazın hayvanların otlatmak ve tarım yapmak amacıyla çıkılan, yüksek platolardaki yerleşmelerdir.
- Ağıl: Köyün dışında küçükbaş hayvan sürülerinin barınması için hayvan sahipleri tarafından kurulan yerleşmelerdir.
- Kom: Çoğunlukla Doğu Anadolu’da hayvancılığa bağlı oluşan yerleşmelerdir.
Dağınık yerleşme ülkemizde nerede görülür?
Dağınık Yerleşme: Suyun (yağışların) bol olduğu yerlerde, arızalı ve eğimli bölgelerde, evlerin birbirinden uzak olduğu bahçeler içerisinde insanlar dağınık olarak yerleşmişlerdir. Türkiye‘de Karadeniz Bölgesi, dağınık yerleşmenin en yaygın olarak görüldüğü yerdir.