Türkiye düğün gelenekleri nelerdir?
Ülkemizde düğün nasıl yapılır?
Evlenmelerde alışılagelen kurala göre biri kız, biri oğlan evinde olmak üzere iki düğün yapılır. İlk düğünü kız tarafı, ikinci düğünü erkek tarafı yapar. Kına gecesi gibi yalnız kadınlar arasında yapılan törenlere erkekler, erkekler arasında yapılan törenlere de kadınlar katılmaz.
Düğün adetleri nelerdir kısaca?
Bu aşamalar: kız beğenme, kız isteme, nişan takma, düğün günü kesme ve düğün kurmadır. Düğün kurma; bayrak merasimi, bayrak dikme, bayrak kurbanı, çaba ya da kırkım, düğün eğlenceleri, kına yakma, damat tıraşı, gelin almadır.
Düğünü hangi taraf yapar?
Erkek tarafı, düğün yerini, düğün yemeğini, düğün davetiyelerini, düğün arabasını ve fotoğrafçıyı ayarlayıp masraflarını karşılar. Gelinin gelinliği, aksesuarları, ayakkabıları damat tarafından alınırken, damadın damatlığı ise kız ailesi tarafından alınır.
Düğün kaç gün olur?
Düğünler iki değişik şekilde başlar. Bir kısım geleneksel düğünler Pazartesi günü başlar ve beş gün sürer, diğer geleneksel düğünler ise Cuma günü başlar ve dört günde tamamlanır. Düğün öncesi ekmek yapılır.
El öpmeye gelen damada ne verilir?
EL ÖPTÜRME : Şerbet gününden 2-3 gün sonra damat babası,annesi ve yakınları belirlenen günün akşamı kız tarafına misafirliği gider.Akşam yemeğinden sonra gelin adayı kız,gelen misafirlerin elini öper.Damadın babası,annesi ve yakınları kıza hediyelerini ( Altın bilezik,kolye,saat,küpe ve giyim eşyası)takar.
Erkek tarafı kaç bilezik takar?
Damadın ailesinin ise geline takı seti ve 2 adet bilezik takması ideal olarak görülüyor. Takı setinin içerisinde küpe, bileklik ve kolye bulunuyor.
Düğünde uygulanan adet gelenek ve görenekler nelerdir?
Düğünden bir gün önce damat evine büyükçe bir bayrak asılır. Bayrak o evde düğün olduğunu temsil eder ve bayrak asıldıktan sonra davul ve zurnalar çalmaya başlar artık düğün de başladı demektir. Halaylar ve danslar erkek evinin önünde başlar, kız evinin önüne kadar devam eder.
Geline kaç tane bilezik takılır?
Gelinin ailesinin kızlarına 2 veya 3 bilezik takması uygun görülüyor. Anne de baba da hayattaysa, iki kişi de birer bilezik takabiliyor. Damadın ailesinin ise geline takı seti ve 2 adet bilezik takması ideal olarak görülüyor.
Düğünde beyaz eşyayı kim alır?
Beyaz eşyalardaki bölüşüm ise şu şekildedir: Televizyon, buzdolabı ve kimi elektrikli ev aletleri erkek tarafı tarafından karşılanır. Çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, fırın gibi diğer beyaz eşyalar ise kız tarafı tarafından karşılanır.
Kız Tarafindaki dugunu kim yapar?
Nasıl nişan organizasyonu kız tarafına aitse düğün organizasyonu da damat tarafının sorumluluğundadır. Düğün mekanı, organizasyonu, süslemeler, müzik, gelin arabası, fotoğraf gibi düğüne dair tüm detayları damat tarafı üstlenir. Erkek tarafının alması gerekenler arasında geline takılacak takılar da var.
Gelin damat el öpmeye gelince ne verilir?
EL ÖPTÜRME : Şerbet gününden 2-3 gün sonra damat babası,annesi ve yakınları belirlenen günün akşamı kız tarafına misafirliği gider.Akşam yemeğinden sonra gelin adayı kız,gelen misafirlerin elini öper.Damadın babası,annesi ve yakınları kıza hediyelerini ( Altın bilezik,kolye,saat,küpe ve giyim eşyası)takar.
Gelin arabadan inmeden ne ister?
Gelin gelin arabasından inmeden kayınpederi ve kayınvalidesinden indirmelik (para, tarla, inek vb.) ister. Arabadan indikten sonra geline içi su dolu cere (testi) kırdırılır.
Gelinliği kim çıkarır?
Çiftlerin en çok merak ettiği konulardan biri ilk gece gelinliği kimin çıkaracağı oluyor. Peki gerdek gecesinde gelinliği damat mı çıkarır? Adetlere göre ilk gecede gelinliğin damat tarafından çıkarılması geleneği daha yaygın.
Gelin yatağını kim yapar?
Yatağı, yatak odasını oğlan tarafı hazırlar. Yatak hazırlanacağı zaman kızlar toplanıp çeyiz yünü yıkamaya giderler.
Erkek tarafı geline kaç bilezik takılır?
Damadın ailesinin ise geline takı seti ve 2 adet bilezik takması ideal olarak görülüyor. Takı setinin içerisinde küpe, bileklik ve kolye bulunuyor. Aile nişan töreninde takı seti taktıysa, düğünde buna gerek kalmayabiliyor.