Türkiye ne zaman su kıtlığı çekecek?

Türkiye’de su kıtlığı ne zaman başlayacak?

Projeksiyonlara göre şu an 1346 metreküp olan kişi başına düşen su miktarı, 2040 yılında 100 milyonluk nüfusla 1116 metreküpe düşecek ve ülkemiz su fakiri bir ülke olacak. Su miktarı düşüşü ve nüfus artışı bu şekilde sürerse de 2050’lerde 1069 metreküp ve aşağısı ile ‘kıtlık-kuraklık’ çeken bir ülke haline geleceğiz.

Türkiye su kıtlığı kaçıncı sırada?

Dünya nüfusunun en az dörtte birinin aşırı derecede susuzluk çektiği, birçok ülkede çeşme suyunun dahi verilemeyecek derecede kuraklık yaşandığı açıklandı. Ülkelerin yaşadığı su sorununa göre sıralandığı listede Türkiye 32. sırada yer alıyor. Türkiye bu pozisyonu ile 2. en yüksek riskli kategoride bulunuyor.

Türkiye su fakiri mi?

HAYIR, DEĞİL! Türkiye ise kişi başına kullanılabilir su miktarı göz önünde bulundurulduğunda, su stresi çeken bir ülke olarak kabul edilir. Projeksiyonlara göre, bugün 1.519 m3 olan kişi başına düşen su miktarının 2030 yılında 100 milyonluk nüfusla 1100 m3’e düşecek ve ülkemiz su fakiri bir ülke olacaktır.

Su kıtlığı olursa ne olur?

Su kıtlığı ve kuraklık, yoksulluğu ve ekonomik büyümeyi, sağlığı ve refahı, cinsiyet eşitsizliğini ve çevreyi etkiler. Mahsuller tükenir, hayvanlar ölür, aileler gıda kıtlığı ve kıtlıkla karşı karşıya kalır, insanlar göçe zorlanır ve çatışmalar çıkar.

Türkiye’de su ne kadar kaldı?

Türkiye’nin su sorunu dünyanın gündemi: İstanbul‘un 45 günlük suyu kaldı

Türkiye’de su kıtlığı var mı?

Türkiye, sanılanın tersine, su zengini bir ülke değildir. Hâlen, kişi başına düşen 1.519 m³’lük su miktarı ile “su sıkıntısı çeken” bir ülke kabul edilmektedir.

Dünya ne zaman su sıkıntısı çekecek?

Dünya Kaynakları Enstitüsü (World Resources Institute – WRI) tarafından yapılan bir araştırmada Türkiye 2040 yılında ciddi anlamda su kıtlığı çekecek ülkeler arasında gösterildi.

Türkiyede su kaynakları ne durumda?

Türkiye Genelinde Su Kaynaklarının Durumu Türkiye artan nüfusu, gelişen ekonomi ve sanayisi ile bilinenin aksine su zengini bir ülke değildir. Aksine Türkiye, “su fakiri” olma yolunda ilerlemektedir. 2017 yılında, kişi başına düşen 1,385,92 m³’lük su miktarı ile “su sıkıntısı çeken” bir ülke kabul edilmektedir [1].

Türkiye günde ne kadar su tüketiyor?

Reckitt Benckiser Hijyen Ev Kategorisi Başkan Yardımcısı Beaulieu, global ortalama su tüketiminin günde kişi başı 80 litre olduğunu, Türkiye‘de ise kişi başı 190 litre su tüketildiğini bildirdi.

Su kıtlığının başlıca nedeni nedir?

Bilinçsiz tarımsal sulama, kirlilik ve nüfus artışı su kıtlığının başlıca nedenleri arasında gösteriliyor. … Su kıtlığının bir diğer nedeni olan kirlilik ise çiftlikler, arıtılmamış atık su, endüstriyel atıklar ve tarımda kullanılan gübre ve pestisitler gibi birçok nedenden kaynaklanıyor.

Sular biter mi?

Hindistan’daki Ganj Havzası’nda yeraltı su seviyesi nüfus artışı ve sulama nedeniyle yılda 6,31 cm düşüş gösteriyor. NASA su bilimcisi Jay Famiglietti’ye göre “Dünyanın her tarafında su seviyesi düşüyor. Su kaynakları sonsuza dek yetecek değil.”

Ne kadarlık suyumuz kaldı?

Araştırmacılar ortaya çıkardıkları harita için çok sayıda veriyi analiz etmiş durumdalar. Buna göre bir milyon civarı yeni su havzası ve 40.000 kadar yeraltı suyu kaynağı tespit edildiyse de, eldeki veriler gösteriyor ki 23 milyon kilometre küplük su kaynağının sayede 0.35 milyon küplük kısmı 50 yaşın altında.

Dünyada kaç litre su kaldı?

DÜNYA‘DA NE KADAR SU VAR? Dünyadaki toplam su miktarı 1,4 milyon km3 kadar ve bu suyun %97,5’i okyanuslardaki tuzlu sudur. Kalan %2,5’in de yalnızca %0,5’i kullanılabilir durumdayken, tatlı suyun %90’dan çoğu kutuplarda ve yeraltındadır.

Türkiye’de su ne durumda?

Türkiye de, sanılanın aksine su zengini bir ülke değil, hatta tam tersine yılda kişi başına düşen bin 519 m3’lük su miktarı ile “su sıkıntısı çeken” bir ülke konumunda. Türkiye nüfusunun 2030 yılında 100 milyona ulaşacağı ve kişi başına düşen su miktarının bin 120 m3’e gerileyeceği öngörülüyor.

Hangi ülkeler susuz kalacak?

Su kıtlığı yaşanacağı öngörülen ülkeler şöyle:

  • Bahreyn.
  • Kuveyt.
  • Katar.
  • San Marino.
  • Singapur.
  • Birleşik Arap Emirlikleri.
  • Filistin.
  • İsrail.