Türkiye plaka kodları neye göre sıralanır?

Plaka ikamete göre mi?

Plaka Sistem Tarafından İkametgah Adresine Göre Atanıyor Ayrıca artık 3 harf ve 3 rakamlı plakalar verilmekte. Noterde plaka seçme gibi bir seçenek maalesef sunulmuyor.

İl sıralaması neye göre belirlenir?

İllerin plaka numaraları alfabetik sıraya göre gidiyor. Fakat 1989’da Aksaray’ın il olmasıyla birlikte, ilçelerin önü açılmış ve 2020 yılına kadar 14 ilçe il yapılmıştır. Her yeni il, alfabetik sıraya göre değil de mevcut sıralamaya eklenmiştir. Böylece 67 ilin alfabetik sıralaması bozulmamıştır.

Plaka sıralaması nasıl hesaplanır?

Plaka Sıralaması Neye Göre Yapılır? Plaka sıralaması illerin alfabetik sıralamasına göre yapılır. Ancak 1962 yılından sonra il statüsü verilen yerler nedeniyle alfabetik sıralama mantığı değişmiştir. Örneğin; Zonguldak’ın plakası 67 iken, Aksaray’ın plaka kodu 68’tir.

9 haneli plaka var mı?

Şaka bu, Türkiyedeki plakalar 7 ve 8 haneli. Henüz 9 hane bile verilmiyor ki 10 hane olsun. Türkiye’de plaka kodlarının dağıtımı illerin alfabetik olarak sıralanmasıyla meydana getirilmiştir. Bu sıralamayı uzun yıllar uyulduysada son yıllarda il statüsü verilen yerler bunun dışında tutulmuştur.

Plaka neye göre belirlenir?

Plaka kodları, 27 Eylül 1962 tarihinde yayımlanan yönetmelik uyarınca il isimlerinin alfabetik olarak sıralanmasıyla meydana getirilmiş ve yeni tarz plakalar Kasım 1962’den itibaren taşıtlara takılmaya başlanmıştır.

Istenilen plaka nasıl alınır?

Ancak notere girmeden önce eski plakanızı sökün. Notere işlem sırasında eski plakalarınızı verin. Satış işlemi sonrasında noterden aldığınız belgelerle, Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası’na giderek işlemi tamamlayın. Plakanızı burada bastırarak ortalama 1 saat gibi kısa bir süre içerisinde teslim alabilirsiniz.

Şehirlerin plakası neye göre belirlenir?

Ülkemizde araç plaka kodları 27.09.1962 tarihinde yayınlanan bir yönetmelik uyarınca, o an için il statüsünde olan yerlerin adlarının alfabetik olarak sıralanması şeklinde düzenlenmiştir. Örneğin; Adana’nın plaka kodu 01, Zonguldak ilinin plaka kodu 67 şeklinde olmuştur.

Türkiye ne zaman 67 il oldu?

1957’de 67 il bulunan Türkiye‘de 32 yıl boyunca il sayısında herhangi bir değişiklik olmadı. 1989’dan sonra 14 bölge daha il oldu. Türkiye‘nin 81 ili ve plaka numarası bu şekilde belirlendi.

8 haneli plaka olur mu?

Türk plaka standartlarına uyan sivil plakaların karakter sayısı 7 veya 8‘ dir.

0001 plakalı araç kime aittir?

Kırmızı plaka listesi yani, kırmızı plakaların kimlere ait olduğu, resmi plakalar ve anlamları şu şekilde sıralanmıştır. 0001 plakalı araç TBMM Başkanı’na aittir. 0002 plakalı araç Başbakanlığa aittir. 0003-0036 plakalı araç Anayasa Mahkemesi Başkanı’na aittir.

Plaka kodu neresi?

Plaka – Plaka Kodları – İllerin/Şehirlerin Plaka Kodları

Plaka Hangi Şehir
05 Nerenin Plakası Amasya
06 Nerenin Plakası Ankara
07 Nerenin Plakası Antalya
08 Nerenin Plakası Artvin

Plaka numarası nasıl yazılır?

Ülkemizde araç plaka kodları 27.09.1962 tarihinde yayınlanan bir yönetmelik uyarınca, o an için il statüsünde olan yerlerin adlarının alfabetik olarak sıralanması şeklinde düzenlenmiştir. Örneğin; Adana’nın plaka kodu 01, Zonguldak ilinin plaka kodu 67 şeklinde olmuştur.

4 harfli plaka olur mu?

26 Mart— İstanbul Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil Şube Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre, ilde halen toplam 5 milyon kapasiteye sahip çift harf ve 3 rakam, tek harf ve 4 rakam, 3 harf ve 2 rakam, çift harf ve 4 rakam ile özel isimlerden oluşan plakalar kullanılıyor.

Isimli plaka ne kadar?

Şahsi olarak özel plaka almak istiyorsanız da kimlik belgesi yeterlidir. Şahsınız için alacağınız özel plaka için vermeniz gereken özel plaka vergisi de yine şirketlerde olduğu gibi 5 ile 15 bin TL arasında değişmektedir. Bazı plakalar için 250 bin TL’ye kadar istenen rakamlar olabiliyor.

TC plaka kimlere verilir?

Bu plaka o kişiden başkasına verilmeyecek. Tek araç için verilecek plaka ölene kadar aynı kişide kalacak. Yani T.C. Kimlik numarası gibi tescilli araç sahiplerinin de kendilerine özel plakası olacak.