Türkiye Rekabet Kurumu ne iş yapar?

Türkiyede Rekabet Kurumu ne yapar?

Özetle; Rekabet Kurumu, 4054 Sayılı Kanun’un 20’nci maddesine göre mal ve hizmet piyasalarının serbest ve sağlıklı bir rekabet ortamı içinde teşekkülünün ve gelişmesinin temini ile bu Kanunun uygulanmasını gözetmek ve Kanunun kendisine verdiği görevleri yerine getirmek üzere kurulmuştur.

Rekabet Kurumu nelere bakar?

Mal ve hizmet piyasalarındaki rekabeti engelleyici, bozucu veya kısıtlayıcı anlaşma, karar ve uygulamaları ve piyasaya hakim olan teşebbüslerin bu hâkimiyetlerini kötüye kullanmalarını önlemek, bunun için gerekli düzenleme ve denetlemeleri yaparak rekabetin korunmasını sağlamak amacıyla kurulan Kurumun ilişkili olduğu …

Rekabet ihlalleri nelerdir?

4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 3’üncü maddesinde yer verilen “rekabet” tanımına göre rekabet ihlali; “mal ve hizmet piyasalarındaki teşebbüsler arasında özgürce ekonomik kararlar verilebilmesini sağlayan yarışın ihlali” olarak ifade edilebilir. 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’da …

Rekabet Kurumu’na kimler başvurabilir?

Başvurular gerçek kişilerce yapılabileceği gibi, kurum, kuruluş, birlik, dernek ve benzeri tüzel kişilerce de yapılabilir. (REKABET KURUMU – Üniversiteler Mahallesi 1597. Cadde No:9 Bilkent Çankaya 06800 / ANKARA) gönderilebileceği gibi, şahsen de Kuruma teslim edilebilir.

Rekabet Kurumunun organları nelerdir?

Kurum, Rekabet Kurulu, Başkanlık ve hizmet birimlerinden, oluşur.

Rekabetin temel fonksiyonları nelerdir?

Rekabetin en önemli fonksiyonları; üretici ve tüketici tercihlerini yönlendirme, optimal kaynak dağılımını sağlama, yenilik ve teknik geliştirme, çevresel değişmelere uyum, gelir bölüşümü ve ekonomik gücü kontrol olmak üzere sıralanabilir (Erkan, 1987:125-126; Stockmann,1992:20-25; Öztürk, 2007a: 283-296).

Rekabet nedir hukuk?

Rekabet hukuku, serbest piyasa ekonomisini destekleyen ve sürdürmeyi amaçlayan, şirketlerin rekabete aykırı davranışlarını düzenleyen bir hukuk dalıdır.

Rekabeti engelleme nedir?

Madde 1 – Bu Kanunun amacı, mal ve hizmet piyasalarındaki rekabeti engelleyici, bozucu veya kısıtlayıcı anlaşma, karar ve uygulamaları ve piyasaya hakim olan teşebbüslerin bu hakimiyetlerini kötüye kullanmalarını önlemek, bunun için gerekli düzenleme ve denetlemeleri yaparak rekabetin korunmasını sağlamaktır.

Rekabet ihlalinde hapis cezası var mı?

Rekabet Hukuku’nda hapis cezası mevcut değildir.

Rekabet uzmanı nasıl olunur?

Sınava katılmak isteyen adaylar 29.03.2021 – 09.04.2021 tarihleri arasında www.rekabet.gov.tr internet adresinde bulunan “Sınav Duyurusu” başlıklı bölümdeki “Başvuru Formu” nu eksiksiz olarak doldurmaları gerekiyor. Belgelerin asıl/onaylı suretleri sınavlarda başarılı olup atanmaya hak kazanan adaylardan istenecektir.

Rekabet Kurulu na nasıl başvurulur?

Rekabet Kurumuna başvuru süreçlerine ilişkin hizmetler e-Devlet Kapısı altyapısı üzerinden de sunulmaktadır. Bu çerçevede Elektronik Belge Yönetim Sistemi Evrak Doğrulama ve Rekabet Kurumu Başvuru Portalı’na https://www.turkiye.gov.tr/rekabetkurumu adresinden ulaşılabilir.

Arslan Narin kimdir?

1970 Vezirköprü doğumlu olan Arslan NARİN 1993 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. 1994 yılında Maliye Bakanlığı tarafından yapılan Hazine Avukatlığı sınavını birinci olarak kazanarak 1995 Ocak ayında Yozgat İli Yerköy ilçesinde Hazine Avukatı olarak göreve başladı.

Piyasa nedir türleri nelerdir?

  • 1) Monopol Piyasası (Tek satıcı, çok sayıda alıcı)
  • 1) Monopson Piyasası (Tek alıcı, çok sayıda satıcı)
  • 2) Oligopol piyasası (Az sayıda satıcı, çok sayıda alıcı)
  • 2) Oligopson Piyasası (Az sayıda alıcı, çok sayıda satıcı)
  • 3) Monopolcü Rekabet Piyasası (Çok satıcı, çok alıcı)

Rekabet türleri nelerdir?

Ünite: Rekabetin Çeşitleri

  • Tam Rekabet Piyasası
  • Tekel Piyasa (Monopol)
  • Fiyat Farklılaştırması
  • Tekelci rekabet.
  • Oligopol ve Oyun Teorisi.

Rekabet tanımı nedir?

Rekabet, üstünlük sağlama amacı ile rakiplere karşı yürütülen yarışma etkinliklerinin bütünüdür. Bu terim işletmecilik, iktisat, çevrebilim, spor ve sanat dallarını da içeren alanlarda sıkça kullanılır. Rekabet iki ya da daha çok güç, kuruluş, işletme, sistem, birey, ya da grup arasında yeralabilir.