Türkiyede Cephe yağışlarının görülmesinin nedeni nedir?

Türkiyede cephe yağışları neden görülür?

Konseksiyonel yağışlar ısınarak yükselen nemli hava kütlesinin soğuyarak yoğunlaşması sonucunda oluşmaktadır. Cephe yağışları ülkemizde kuzeyden gelen soğuk hava kütleleri ile güneyden gelen sıcak hava kütlelerinin karşılaşması sonucunda oluşan yağışlardır.

Cephe yağışlarının görülmesi neyin sonucudur?

Cephe yağışları veya Frontal yağış, yoğunluk ve sıcaklığı farklı olan iki hava kütlesinin karşılaşması ile oluşur. Özellikleri farklı hava kütlelerinin karşılaşma alanlarına cephe denir. Geniş alanlarda düşük şiddette ve uzun süreli yağış dar alanlarda ise kısa süreli ve şiddetli yağış görülür.

Cephe yağışı en çok nerede görülür?

Karadeniz’deki dağların kuzey yamaçları, Toroslar’ın güney yamaçlarında ve Güneydoğu Asya’da rastlanır. Cephe yağışları olarak da bilinirler; farklı karakterdeki iki hava kütlesinin karşılaşması sonucu, yeterli neme sahip havanın soğuyarak içerisindeki su buharının yoğuşması sonucu oluşur.

Konveksiyonel yağış hangi iklim tiplerinde görülür?

Konveksiyonel yağışlar ısınan havanın yükselerek soğuması sonucu oluşurlar. Dünya üzerinde ise yalnızca ekvatoral bölgede görülmektedir.

Oluşumlarına göre yağış tipleri nelerdir?

Oluşum Şekillerine Göre Yağış Türleri

  • Konveksiyonel (Yükselim) Yağışlar.
  • Cephe Yağışları
  • Orografik Yağışlar.

Yükselim yağışları hangi iklimde görülür?

Konveksiyonel (Yükselim) yağışları: Isınarak yükselen hava kütlesi neme doyarak yağışı meydana getirir. Oluşan yağışa konveksiyonel yağış denir. En fazla ekvatoral bölgede görülen yağış Orta kuşak karalarında karasal iklim bölgelerinde ilkbahar ve yaz aylarında görülür.

Cephe etkisi nedir?

Cephe geçişinden sonra sıcaklıkta ani bir artış olur, rüzgar yönü döner ve hava açılır. Cephenin etki alanı cephe önünde yaklaşık 350-400 km.dir.

Orografik yağış Türkiye’de nerede görülür?

Ülkemizde de Karadeniz bölgesi, orografik yağışlara ev sahipliği yapan bir bölgedir. Karadeniz bölgesi üzerinde birçok alan da orografik yağışlar görülebiliyor. Dünya üzerinde özellikle Muson Asya bölgeleri, orografik yağışların çok fazla oluştuğu ve görüldüğü bölgeler arasında yer alır.

Orografik yağış dünyada nerede görülür?

Konveksiyonel yağışlar dünyada ekvator iklimi ve savan ikliminin olduğu yerlerde, Türkiye’de ise iç anadolu ve doğu anadoluda görülür. Oragrafik yağışlar ise dünyada muson asyasında, Türkiye’de de karadeniz bölgesinde görülür.

Konveksiyonel iklim nedir?

Konveksiyonel yağış (Konvektif yağış, Kırkikindi yağışı, Yükselim yağışı) ısınan hava parselinin, her 300 metre (1000 fit) mesafede adyabatik olarak 3 derece soğuyarak içeriğindeki nemin yoğunlaşması sonucu oluşan kümüliform bulutlarının neden olduğu yağıştır.

Yağış Türleri ve nasıl oluştukları?

Yağış Çeşitleri Nelerdir?

  • Konveksiyonel (yükselim) yağış: Konveksiyonel yağışlar ısınan havanın yükselmesi ve soğuması sonucu oluşur. …
  • Orografik (yamaç) yağış: Bu yağışlar denizden gelen nemli hava kütlelerinin, karada bir dağ yamacı boyunca yükselip, soğuması ve yoğunlaşması sonucu oluşur.

Dolu bir yağış türü müdür?

Katı olarak yağan tek yağış türüdür. Dolu tanelerinin büyüklüğünü hem havanın sıcaklığı hem de su buharlarının bulutlarda bekleme süresi belirler. Yağış aralığı genelde 5 – 15 dakika aralığındadır.

Yeryüzündeki başlıca iklim tipleri nelerdir?

Yeryüzündeki Başlıca İklim Tipleri

  1. Ekvatoral İklim. Ekvator çevresinde, 0° – 810° Kuzey ve Güney enlemleri arasında görülür.
  2. Tropikal İklim (Subtropikal – Savan) 10° – 20° Kuzey ve Güney enlemleri arasında ve 0° – 10° enlemlerinde 1000 m. den sonra görülür.
  3. Muson İklimi.
  4. Çöl İklimi (Sıcak ve Kurak İklim)

Sis bir yağış türü müdür?

Stratus bulutunun yerde veya yere yakın seviyede oluşması olarak da bilinir. Yerle temas eden hava içindeki subuharının yoğuşması veya donarak kristalleşmesi sonucu ortaya çıkan çok küçük su damlacıkları veya buz kristallerinden meydana gelmiştir. Sis içinde çisenti biçiminde çok hafif yağış olabilir.

Cephe alani nedir?

Farklı sıcaklık ve farklı yoğunluğa sahip iki farklı hava kütlesi arasındaki sınır veya geçiş bölgesi. Sıcak ve nemli hava ile soğuk ve kuru hava kütleleri arasındaki konverjans bölgesi cepheye iyi bir örnektir.