Turkiyede hurma yetişir mı?

Türkiye’de hurma ağacı yetişir mi?

Ülkemizde, ağırlıklı olarak Akdeniz ikliminin olduğu yerlerde yetişir. Buna ek olarak, Batı Anadolu. Güney Anadolu’da da hurma yetiştirilmektedir.

Cennet Hurması Türkiye’de nerede yetişir?

Japonya’da da oldukça fazla yetişen cennet hurması ağacı Türkiye genelinde özellikle Akdeniz ikliminin görüldüğü bölgelerde yetişmektedir. Nemli toprakları seven cennet hurması ağacı özellikle Karadeniz Bölgesinde yetişir. Cennet hurması halk arasında Trabzon hurması olarak da bilinir.

Hurma ağacı iç Anadolu’da yetişir mi?

Ülkemizde, yoğun olarak Akdeniz ikliminin olduğu alanlarda yetişir. Buna ilave olarak, Batı Anadolu ve Güney Anadolu‘da da hurma yetiştirilmektedir.

Medine hurma ağacı kaç yılda meyve verir?

Hurma ağacı kaç yılda yetişiyor? Ramazan ayında sofralarımızda eksik etmemeye çalıştığımız hurmanın ağacı sekiz yılda yetişiyor ve yaklaşık 200 – 250 kilo meyve veriyor. Hurma ağacı ise bir insan ömrü gibi ortalama 60-70, yıl en fazla 100 – 110 yaşıyor.

Hurma ağacının ömrü ne kadardır?

Her ağaçtan 40-100 kg meyve elde edilir. Hurma ağcının ömrü de tıpkı insan ömrü gibi 60-70 sene, en fazla 130 senedir. En verimli yılları ise 15-40 yılları arasındadır. Hurma ağacı birçok ağaca nispeten daha kalın ve dik bir gövdeye sahiptir.

Hurma ağacı hangi iklimde yetişir?

Hurma (Phoenix dactylifera), palmiyegiller (Arecaceae) familyasından dekoratif yapraklı bir palmiye türüdür. Palmiyeler gibi tropikal, ılıman ve çöl ikliminin görüldüğü yerlerde yetişir.

Trabzon hurması en çok hangi ilde yetişir?

Anavatanı Çin olan ve tarihi İpek Yolu ile Anadolu’ya Trabzon üzerinden yayıldığı için ‘Trabzon hurması‘ ismi verilen meyvenin üretiminde ilk sırayı Trabzon değil Akdeniz bölgesi illeri alıyor. Türkiye’de yıllık 33 bin ton civarında üretimi olan Trabzon hurmasının Trabzon‘daki üretimi yıllık 146 ton civarında.

Trabzon hurması ağacı hangi iklimde yetişir?

Trabzon hurması bir subtropik iklim meyvesidir. Bununla birlikte sıcak ılıman iklim şartlarına da adapte olmuştur. Ağacı kışın yapraklarını döktüğü için düşük kış sıcaklıklarına, diğer subtropik meyve türlerine göre daha dayanıklıdır.

Susuz tarlada hangi ağaç yetişir?

Su sorunu olan bölgeye uygun ağaçlar Benzer özelliklerde küçük bir arazimiz var, çam, katran ve ladin ağaçları, susuz, killi, ağır bir toprakta gayet güzel yetişiyor yıllardır.

Türkiyede Medine hurması yetişir mi?

Günümüzde artık ülkemizde de hurma yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ancak Türkiye’nin her bölgesinde hurma yetiştiriciliği yapmak mümkün değildir. Çünkü ülkemizin oldukça soğuk iklime sahip alanları da vardır. Hurmaların yetişmesi için sıcak iklimli bölgeler gerekmektedir.

Hurma ağacı kaç yıl sonra meyve verir?

Eylül ve Ekim Aylarında Hasat Edilmektedir. Hurmaların hasat işlemleri eylül ve ekim aylarında gerçekleştirilmektedir. Hurma Arap ülkelerinde ve Türkiye’de oldukça çok tüketildiğinden dolayı hurmalar kısa süre içerisinde tükenmektedir.

Trabzon hurması ağacı kaç yıl yaşar?

Trabzon hurması fidanları çok yıllık bir ağaç olup ekonomik ömrü ise bakım şartlarına bağlı olarak değişmektedir. Bakım şartları sağlanan Trabzon hurması fidanlarının ortalama ömrü 40-50 yıl olup yoğun yetiştiriciliği yapılan bölgelerde ise ekonomiye değer katan meyve çeşitleri içinde yer almaktadır.

Hurma kaç rakımda yetişir?

Ortalama -10 ile -15 derece soğuklarına kadar dayanıklı olan Trabzon hurması fidanları için rakımı 400-500 olan bölgeler tercih edilmelidir.

Trabzon hurması hangi bölgede yetişir?

Bir subtropik iklim meyvesi olan Trabzon hurması ülkemizde en çok Akdeniz Bölgesi‘nde yetiştirilmektedir. Bu meyve türü kışın yapraklarını döktüğü için daha serin bölgelerde özellikle Karadeniz, Ege ve Marmara Bölgeleri’nde yetiştiriciliğine rastlanmaktadır.

Trabzon hurması hangi toprakta yetişir?

Trabzon hurmaları için en uygun toprak tipi orta ağır, organik maddece zengin ve iyi drene edilmiş derin topraklardır. PH’ı 6,5-7,0 olan topraklarda yetiştiricilik iyi sonuç verir.Bununla birlikte çok hafif topraklardan, çok ağır topraklara kadar değişik toprak tiplerine de uyum sağlar.