Türkiyede nerede sel oldu?

Türkiye’de hangi ilde sel oldu?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Sinop, Bartın ve Kastamonu’da meydana gelen sel nedeniyle binalarda oluşan hasar tespitleri tamamlandığını açıkladı.

Sel ülkemizde en çok nerede görülür?

Sel ve su taşkınları, Türkiye’de en sık görülen afetlerin başında geliyor. Ülkenin en çok yağış alan bölgesi Karadeniz’de sel felaketleri yaygın. AFAD verilerine göre sadece geçen yıl ülke çapında 177 sel ve su baskını ile 107 heyelan görüldü.

Türkiye’de sel ve taşkın nerelerde görülür?

Can ve mal kaybına yol açan sel felaketleri Karadeniz dışında en fazla Marmara, Ege ve Akdeniz Bölgelerinde görülüyor. Bu bölgelerin jeolojik özellikleri de bu afetlerin yaşanmasında önemli bir faktör.

Nerelerde sel felaketi oldu?

SEL OLAN YERLER NERESİ, HANGİ İLLERDE SEL VAR? Karadeniz Bölgesi sele kapıldı. Bartın, Sinop, Kastamonu başta olmak üzere, Samsun ve Karabük’te de etkili olan şiddetli sağanak yağış kaynaklı sel felaketi, dere yataklarının hemen hepsinin taşmasına yol açtı.

Kastamonu sel ne zaman oldu?

İşte detaylar… Kastamonu‘da 11 Ağustos’ta şiddetli yağışın ardından oluşan sel nedeniyle iş yerleri, çok sayıda ev su ve balçık altında kaldı, bazı binalar yıkıldı ve can kayıpları yaşandı. Ayrıca selde çok sayıda köprü yıkıldı, bazı köprülerde zarar gördü.

Türkiye’de en çok sel olan il hangisi?

Bayındırlık ve İskân Bakanlığı, Türkiye‘nin sel riski taşıyan bölgelerinin haritasını çıkartmaya hazırlanıyor. Yapılan araştırmaya göre, bugüne kadar sel baskınına uğramayan tek il Kırklareli. Selden en fazla etkilenen iller ise Erzurum, Kahramanmaraş, Kayseri ve Adana.

Sel en fazla hangi bölge veya bölgelerde görülmektedir?

Ülkemizde sel olayının en fazla görüldüğü bölgeler ise, sırasıyla Karadeniz, Akdeniz ve Marmara Bölgeleridir. Sellerin %52’si bu bölgelerde oluşurken, %48’i diğer bölgelerimizde yaşanmaktadır.

En büyük sel felaketi nerede yaşandı?

Osmanlı Devleti zamanında çeşitli tarihlerde devletin farklı coğrafyalarında seller meydana gelmiştir. Yaşanan bu olaylardan birisi de 1908 yılında Tokat’ta meydana gelen “büyük sel”dir.

Sel ve taşkınların oluşmasına neden olan insan faaliyetleri?

Sel ve taşkınların oluşmasına neden olan insan faaliyetlerine örnekler verelim; Şehirlerde belediyelerin yeterli alt yapıyı sağlamıyor olması Bitki örtüsünün yok edilmesi. Ormanların tahrip edilmesi ve yok edilmesi.

Sel nedir nerelerde görülür?

Sel; nehir, göl veya okyanus gibi su kütlelerinden su taşması halinde meydana gelir. Seller suyun üst üste geldiği veya setlerin kırıldığı zaman suyun bir kısmının olağan sınırlarından kaçmasına neden olabilir ya da alansal bir taşkında doymuş bir zeminde yağmur suyunun birikmesi ile ortaya çıkabilir.

Sinop’un hangi ilçelerinde sel oldu?

Şiddetli yağmur Ayancık, Erfelek ve Türkeli ilçelerinde etkili oldu. Arama, kurtarma ve yardım ekiplerinin bölgeye ulaşmaya çalıştığı belirtildi. İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı da aşırı yağışlar nedeniyle sele teslim olan Sinop‘ta gerekli müdahalelerin yapıldığını belirtti.

Kastamonu Bozkurt sel felaketi ne zaman oldu?

Kastamonu‘nun Bozkurt ilçesinde sağanak etkili oldu, cadde ve sokaklar sular altında kaldı. 11 Ağustos’ta sel felaketinin yaşandığı Bozkurt‘ta, akşama doğru sağanak etkili oldu.

Bozkurttaki selde kaç kişi öldü?

İnşallah yarın sabah ya da öğleye kadar bu suların tamamını temizlemeyi düşünüyoruz.” İlçede 11 Ağustos’ta şiddetli yağışın ardından Ezine Çayı’nın taşması sonucu can kayıpları yaşanmış, iş yerleri ile çok sayıda ev su ve balçık altında kalmıştı. 82 kişinin hayatını kaybettiği afette 9 kişi kaybolmuştu.

Sel riskini azaltmak için ne yapmalıyız?

Sel tehlikesi bulunan eğimli yamaçlarda teraslama ve ağaçlandırma yapılmalıdır. Çukur alanlarda, binaların bodrum katlarına su basma tehlikesi yüksek olduğundan, bu türlü yerlerde bodrum yapılmamalı, su basman kotu yüksek tutulmalıdır.

Karadeniz sel hangi iller?

Selden Bartın ili’nin Ulus ilçesi, Kastamonu ili’nin Azdavay, İnebolu, Bozkurt, Küre ve Pınarbaşı ilçeleri ile Sinop ili’nin Ayancık ve Türkeli ilçeleri etkilendi.