Türklerde oymacılık nedir?

Oymacılık sanatı nedir?

Maden, taş, ağaç vs. gibi maddelerin yüzeylerini özel araç-gereçlerle oyarak veya delerek önceden tasarlanan şekil, motif ve cisimleri işleme sanatı. Ağaç ve taş parçalarına böyle şekil yapmaya oyma, bu işle uğraşana oymacı, yapılan sanata da oymacılık denmektedir oymacılık.

Oymacılık hangi yöreye aittir?

Türklerin Anadolu’ya göçüyle beraber ahşap sanatını devam ettiren Anadolu Selçuklularında, Orta Asya’dakinden farklı olarak oyma sanatı; camilerde, cami tavanlarında, rahlelerde, minberlerde kullanılmış ve birçok dinî motifler de oyma sanatına konu olmaya başlamıştır.

Ahşap oymaya ne denir?

Ağaç yontma, oyma, işleme yapılarak bezeme ve kullanım eşyası haline dönüştürülmüştür ve bu ahşap sanatına ”Ahşap İşçiliği”, ”Ahşap Oymacılığı” veya ”Ağaç Oymacılığı” denir.

Hakkak sanatı Nedir?

Mâden, taş veya tahta üzerine çelik kalemle oyma yapma sanatı, gravürcülük. 2. Mühür kazıma sanatı: Eskiden yazı bilsin bilmesin herkes mühür kullandığı için hakkâklık kârlı sanatlardandı. Bu sebeple pek çok hakkâk yetişmiştir (Mehmet Z.

Ahşap oymacılık sanatı nedir?

Ahşap oymacılığı, bir sanat biçimi olarak, küçük nesneler üzerindeki dekoratif şekillerden, mobilyalara ve mimari süslemelere kadar ahşaptan yapılan her türlü heykeli içerir. Kullanılan ahşaplar sertlik ve tür bakımından çok değişkendir.

Oymacılık diğer adı nedir?

Bu uygulamaya “heykelcilik” de denmektedir. Şebeke üslubunda motifler oyularak cisimden çıkartılması ile oluşur. Bu üslupta en önemli şart, ağaçların çok sert yapısı olması gerekmektedir. Geçme üslubunda ise, geçme motifler ile cisimler oluşturulmaktadır.

Ahşap oymacılığı hangi yörelerde yapılır?

Bu teknikler 19. Yüzyılda yaygınlaşmış olup; Kastamonu, Bitlis, Bursa, Gaziantep, İstanbul(Beykoz), Ordu ve Zonguldak gibi illerle halen devam etmektedir. Ahşap işçiliği ve oymacılık Müdürlüğümüz bünyesinde gerçekleştirilen kurslarımızla gençlerimize öğretilip, gelecek nesillere aktarılmaktadır.

Oymacılık ne zaman ortaya çıkmıştır?

Tarihi çok eski zamanlara dayanan ve Anadolu Selçuklu devrinde ortaya çıkan oymacılık, Osmanlı tarihin en iddialı sanat dalıdır. Günümüzde de geleneksel ölçülerinden bir şey kaybetmeden devam eden sanat, ince işçilik gerektirmektedir. Geçmişten günümüze kadar birçok eser miras olarak müzelerde yerini almıştır.

Hakkak kimdir?

Tahta, maden veya taş üzerine oyma yapma, yazı yapan zanatkara hakkak denirdi. Taş ustaları denilen hakkaklar, taşı dantel gibi işler; bir sanat eseri ortaya çıkarırdı. … Usta, ahşap el mengenesine sıkıştırdığı işlenmemiş mührü bir elinde tutar, diğer elindeki çelik kalemle de yazısını hakkederdi.

Kündekari tekniği ne demek?

Kündekari kelimesinin kökeni Osmanlıca’ dan gelir ve tutma, kavrama demektir. Bir dekoratif doğrama sanatı olan kündekari, küçük ölçülerdeki geometrik parçaların birbirine geçmesi yöntemiyle yapılan bir bezeme tekniğidir. Kündekari için sedefçilik terimi de kullanılır.

Oymacılık yapan kişiye ne denir?

Bu sanatı yapan ustada oymacı denmektedir. Osmanlı devrinde gelişen oymacılık, zamanla diğer medeniyetleri de etkisi altına almış ve farklı devletlere ait birçok eser yapılan kazılar sonucunda ortaya çıkmıştır.

Ahşap oyma malzemeleri nelerdir?

Iskarpelalar, tokmaklar, zımparalar, ince testereler ve geniş uçlu keskiler, en önemli ağaç oymacılığı aletleri arasında gösterilebilir. Eğimli kenarlı keskiler, ahşap oymacılığında kullanılan aletlerin başında yer alır.

Ahşap ve taş işlemeciliği nedir?

Ahşap oymacılığı, tahta levhaları istenilen şekilde kesip oymak şeklinde tanımlanabilir. Oymak tabiri bir yeri oyarak derinleştirmek veya kazımak manasına gelir. Öteden beri manası karıştırılarak yüzeyi düz bırakılmak suretiyle kesilen şekillere de oyma denilmesi yanlıştır.

Oymacılık nerede meşhurdur?

Bu teknikler 19. Yüzyılda yaygınlaşmış olup; Kastamonu, Bitlis, Bursa, Gaziantep, İstanbul(Beykoz), Ordu ve Zonguldak gibi illerle halen devam etmektedir.

Hakkak Yumni kimdir?

Osmanlı. Gümüş. Sultan II.Abdülhamid Han tarafından liyakat madalyası ile onurlandırılan Osmanlı’nın en önemli hakkâkı Osman Yumnî (1839-1919) ketebeli, Hicri 1309 tarihli. … Osman Yumnî, H. 1255/M.1839 yılında Trabzon’da doğdu.