Turunçgiller hangi iklim koşullarında yetişir?
Turunçgiller soğuğa dayanıklı mı?
Turunçgil ağaçlarının ve meyvelerinin soğuğa dayanımı farklıdır. … Limon -8 ºC’de, Portakal -9 ºC’de, Mandarin ağaçları ise-12 ºC’de tamamen ölebilir. Don zararı ağacın üzerindeki meyve yüküne göre değişir. Ürün fazla ise bitki, besin elementlerini daha fazla kullandığı için dayanma gücü azalır.
Turunçgil dondan etkilenir mi?
Turunçgil yetiştiriciliğini sınırlayan en önemli etken sıcaklıktır. Gerek düşük, gerek yüksek sıcaklıklar meyve verimliliği ve kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Hava sıcaklığı tehlikeli noktaya düşmediği halde meyilli arazi ve vadi içlerinde don zararı görülebilir.
Turunçgiller nasıl bir iklim ister?
Turunçgiller Ülkemizde Akdeniz, Ege ve kısmen de Doğu Karadeniz bölgelerindeki, iklim şartlarının uygun olduğu yörelerde yetiştirilir. Yetiştiriciliğini sınırlayan en önemli iklim olayı, düşük sıcaklıklar (don)’dır. Türlerin düşük sıcaklıklara dayanıklılıkları farklılıklar gösterir.
Turunçgiller hangi ortamda yetiştirilir?
Turunçgiller genellikle kış mevsimini sever. Özellikle kireçli topraklarda yetişen Turunçgiller dünyanın pek çok bölgesinde yetişmektedir. Ülkemizde de en fazla Akdeniz, Güney Ege ve Güney Marmara kıyılarında yetişmektedir.
Mandalina sıcak hava şartlarını sever bir meyve midir?
Mandalina ağaçları sıcak ortamlarda yetişmektedir. Dayanabilecekleri en düşük sıcaklıklar -3 veya -4 olmaktadır. Sıcaklıklar -9’un altına düştüğünde ise ağaçların donma ve ölme ihtimalleri bulunmaktadır. … Meyve bağlamaları için gerekli olan sıcaklık ise 21 derecedir.
Turunçgiller ne zaman çiçek açar?
Meyve ve yaprak yüzeylerinde, turunçgillerin karakteristik kokusunu içeren yağ bezleri bulunur. Portakal ağaçları genellikle ilkbaharda çiçek açar.
Don vuran ağaç ne olur?
Donan suyun hacmi artar ve bu nedenle hücre duvarları yırtılır. Böylece hücreler ölürler. Eğer zarar gören kısım; çiçek işe tozlanıp meyveye dönüşemez, dal ise ağacın o dalı kurur, daha da kötüsü ağacın gövdesi ve kökleri ise ağaç tamamen canlılığını kaybeder.
Mandalina portakal hangi hava şartlarında yetişir?
Ilık ortamlarda yetişen turunçgiller, Akdeniz, Güney Ege ve Güney Marmara turunçgil yetiştirmek için uygun bölgeler arasında bulunur. Türkiye’de Mersin ve Antalya ve Adana’da en iyi turunçgiller yetiştirilir. Türkiye iklim olarak ılıman iklime sahip olduğu için tüm kıyı bölgelerinde turunçgiller yetiştirilebilmektedir.
Turunçgil yetişen iklim bölgesinin hangi özelliklere sahip olması beklenir?
Turunçgillerin anavatanları semitropik ve tropik bölgeler olmasına karşın, sofralık kaliteye sahip ürünler subtropik kuşakta yetiştirilmektedir. Ülkemizde Akdeniz Bölgesinde hâkim olan iklim orta subtropik iklimdir. Yani yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise yağışlı ve ılıktır.
Bergamot ile turunç aynı mı?
Turunçgiller hangi meyvelerdir sorusu sofralarda sıklıkla yer alan, tanıdık simalar ile yanıtlanır. Portakal, limon, mandalina, turunç, greyfurt ve bergamot aynı ailenin üyeleridir. İşte, turunçgiller listesi!
Mandalina kaç günde bir sulanır?
Nisan-Mayıs aylarında başlayan sulamalar havaların çok kurak seyrettiği, Temmuz-Ağustos aylarında, daha sık aralıklarla yapılmalıdır. İklime bağlı olarak yapılan sulamalar, Ekim-Kasım aylarına kadar devam eder. Turunçgillerde, 15 ila 35 gün arayla yapılacak yüzey sulaması genellikle yeterlidir.
Mandalina fidesi kaç günde bir sulanır?
-Yumuşak, kumlu, humuslu, torflu ve organik gübrece zengin topraklarda sağlıklı gelişim gösterir. –Mandalina ağaçları düzenli sulama ister. Yazın iki günde bir sulama yapılırken, kışın ise bu oran biraz daha azaltılmalıdır. Sulama özellikle ağacın meyveye durduğu zamanlarda düzenli yapılmalıdır.
Portakal çiçeği ne zaman çiçek açar?
Karabucak, portakal çiçeğinin kokusunun hissedilmeye değer olduğunu belirterek, “Nisan ayında açan çiçeklerin etkileyici kokusu tüm şehirde hissediliyor. Turunç ağaçları mayıs ayı başına kadar çiçek açar. Vatandaşlarımız eminim bu kendine has ve etkileyici kokuyu hissettiğinde mutlu oluyor.
Portakal Çiceği ne zaman açar?
Portakal ağaçları genellikle ilkbaharda çiçek açar.
Don zararı nedir?
ZİRAİ DON ZARARI Zirai don sonucunda bitkideki çiçek veya meyve 0°C nin altına düşen havanın etkisi ile zarar görür. Don zararı sadece çiçek ve meyvede olduğu gibi genç sürgünlerde de görülmektedir. Sonuç olarak bu durum üreticinin bir yıllık emeğinin boşa gitmesi demektir.