Turunçgiller nasıl yetişir?

Turunçgiller nasıl bir iklimde yetişir?

Ilık ortamlarda yetişen turunçgiller, Akdeniz, Güney Ege ve Güney Marmara turunçgil yetiştirmek için uygun bölgeler arasında bulunur. Türkiye’de Mersin ve Antalya ve Adana’da en iyi turunçgiller yetiştirilir. Türkiye iklim olarak ılıman iklime sahip olduğu için tüm kıyı bölgelerinde turunçgiller yetiştirilebilmektedir.

Turunçgiller nerede nasıl yetiştirilir?

Turunçgiller genellikle kış mevsimini sever. Özellikle kireçli topraklarda yetişen Turunçgiller dünyanın pek çok bölgesinde yetişmektedir. Ülkemizde de en fazla Akdeniz, Güney Ege ve Güney Marmara kıyılarında yetişmektedir.

Turunç kaç yaşında meyve verir?

Turunç ağacı üç yaşından sonra meyve verir. Meyveleri kasım ile şubat arasında hasat edilir.

Turunçgil dünyada hangi iklimde yetişir?

İklim İstekleri Turunçgillerin anavatanları semitropik ve tropik bölgeler olmasına karşın, sofralık kaliteye sahip ürünler subtropik kuşakta yetiştirilmektedir. Ülkemizde Akdeniz Bölgesinde hâkim olan iklim orta subtropik iklimdir. Yani yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise yağışlı ve ılıktır.

Turunçgiller yaz kuraklığı ister mi?

Genellikle, yaz aylarının kurak geçtiği; Akdeniz ve Ege Bölgelerinde, turunçgillerde sulama gerekir. Sulama suyu yeterli miktarda bulunmalı ve iyi kalite özellikleri taşımalıdır. Sodyum, klor ve bor gibi elementler, suda çok düşük miktarlarda bulunmalıdır.

Mandalina sıcak hava şartlarını sever bir meyve midir?

Mandalina ağaçları sıcak ortamlarda yetişmektedir. Dayanabilecekleri en düşük sıcaklıklar -3 veya -4 olmaktadır. Sıcaklıklar -9’un altına düştüğünde ise ağaçların donma ve ölme ihtimalleri bulunmaktadır. … Meyve bağlamaları için gerekli olan sıcaklık ise 21 derecedir.

Bergamot ile turunç aynı mı?

Turunçgiller hangi meyvelerdir sorusu sofralarda sıklıkla yer alan, tanıdık simalar ile yanıtlanır. Portakal, limon, mandalina, turunç, greyfurt ve bergamot aynı ailenin üyeleridir. İşte, turunçgiller listesi!

Turunç meyvesi nerede bulunur?

Turunç (Citrus aurantium), sedef otugiller ailesi içinde bir alt grup olan Turunçgillerden olan bütün Akdeniz’e kıyı ülkelerde, Güneydoğu Asya kıyılarında yetişen, kışın yaprağını dökmeyen ağaca ve bu ağacın portakala benzeyen, fakat suyu acımtırak olan meyvesine verilen addır.

Turuncun faydası var mı?

Sinirleri azaltıcı etkiye sahip olan turunç, yatıştırıcı etki gösterir ve rahatlama sağlar. Üzüntü ve sıkıntıyı gidermede kullanılır. Özellikle stres kaynaklı depresyonda etkili bir besindir. Tansiyonu dengelerken aynı zamanda kan şekerini düşürmek de turunç meyvesi faydaları arasında yer alır.

Turunç ağacı ne zaman çiçek açar?

Turunç ağaçları mayıs ayı başına kadar çiçek açar.

Dünyada turunçgil nerede yetişir?

Akdeniz, Güney Ege, Güney Marmara kıyıları turunçgil yetişmesi için Türkiye’nin en uygun kesimleridir. Antalya, Mersin illeri Türkiye’nin en büyük turunçgil üreticileridir. Dünyada ise Çin, Brezilya, İtalya, Amerika, Meksika, Hindistan ve Mısır en büyük narenciye üreticileri arasında sayılabilir.

Dünyada en çok portakal nerede yetişir?

Brezilya dünya portakal üretiminin %26,4’ünü portakal suyu üretiminin de %57,5’ini gerçekleştirmektedir (USDA, 2014). 17 milyon ton portakal üretimi gerçekleştiren Brezilya’yı sırasıyla 7,8 milyon ton ile Çin, 7,3 milyon ton ile Hindistan, 6,1 milyon ton ile ABD takip etmektedir.

Turunçgil dondan etkilenir mi?

Turunçgil yetiştiriciliğini sınırlayan en önemli etken sıcaklıktır. Gerek düşük, gerek yüksek sıcaklıklar meyve verimliliği ve kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Hava sıcaklığı tehlikeli noktaya düşmediği halde meyilli arazi ve vadi içlerinde don zararı görülebilir.

Turunçgiller Yaz yağışı ister mi?

Genellikle, yaz aylarının kurak geçtiği; Akdeniz ve Ege Bölgelerinde, turunçgillerde sulama gerekir. Sulama suyu yeterli miktarda bulunmalı ve iyi kalite özellikleri taşımalıdır. … Sulama aralıklarının tespitinde, hava kuraklık durumu ve toprak yapısı, en önemli faktörlerdir.

Mandalina kaç günde bir sulanır?

Nisan-Mayıs aylarında başlayan sulamalar havaların çok kurak seyrettiği, Temmuz-Ağustos aylarında, daha sık aralıklarla yapılmalıdır. İklime bağlı olarak yapılan sulamalar, Ekim-Kasım aylarına kadar devam eder. Turunçgillerde, 15 ila 35 gün arayla yapılacak yüzey sulaması genellikle yeterlidir.