Üniversite rektörleri nasıl atanıyor?

Rektör nasıl atanır 2021?

Türkiye’de rektör “seçimleri” tarihi “Devlet üniversitelerinde rektör Yükseköğretim Kurulu tarafından önerilecek, profesör olarak en az üç yıl görev yapmış üç aday arasından Cumhurbaşkanınca atanır.

Rektör ataması nasıl yapılıyor?

Belirlenen rektör adaylarından Yükseköğretim Kurulunun seçeceği üç aday atanmak üzere Cumhurbaşkanı’na sunulur. Cumhurbaşkanı bu üç adaydan birini rektör olarak atar. Üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü tüzel kişiliğini temsil eden rektörlerin görev süresi dört yıldır.

Rektörü kim atıyor?

MADDE 4. a) (Değişik:RG-30/6/1994-21976)Seçimi ve Atanması: Görevdeki rektörün çağrısı ile toplanacak öğretim üyeleri tarafından altı rektör adayı seçilerek belirlenir. Belirlenen rektör adaylarından Yükseköğretim Kurulunun seçeceği üç aday atanmak üzere Cumhurbaşkanı’na sunulur.

Üniversitelere rektör atama yetkisi kime verilmiştir?

Vakıflarca kurulan üniversitelerde rektör, Yükseköğretim Kurulunun olumlu görüşü alınarak, mütevelli heyet tarafından atanır. Rektör, çalışmalarında kendisine yardım etmek üzere, Üniversitenin aylıklı profesörleri arasından ikiden az olmamak kaydıyla, en çok üç kişiyi rektör yardımcısı olarak seçer.

Rektör seçilir mi atanır mı?

Türk yükseköğretim sistemini düzenleyen Yükseköğretim Kanununa göre devlet üniversitelerinde ve vakıf üniversitelerinde rektör, cumhurbaşkanı tarafından atanır. Vakıf üniversitelerinde ise rektör, mütevelli heyetinin teklifi üzerine cumhurbaşkanınca atanır.

Rektör ne kadar maaş alıyor?

rektörler, profesör maaşlarının üzerine ekstra olarak (resmi olarak) 750 tl falan kazanıyorlar. profesör maaşı aylık 7350 tl gözükürken, rektör maaşı aylık 8100 tl, yani yıllık 97200 tl gözüküyor. gerçek rakamlardaki olası değişiklikler, rektörün çeşitli yeteneklerine bağlıdır sanırım.

Yasalara göre rektör nasıl atanır?

Madde 13 – a) (1.7.1992 tarih ve 3826 sayılı Kanunun 1’inci maddesiyle değişik şekli) Devlet Üniversitelerinde rektör, profesör akademik unvanına sahip kişiler arasından görevdeki rektörün çağrısı ile toplanacak üniversite öğretim üyeleri tarafından seçilecek adaylar arasından Cumhurbaşkanınca atanır

Rektörlerin görev süresi kaç yıldır?

Üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü tüzel kişiliğini temsil eden rektörlerin görev süresi dört yıldır. Süresi sona erenler iki dönemden fazla rektörlük yapmamış olmak kaydıyla yeniden rektör olarak seçilip atanabilirler. Rektör adayı seçimleri gizli oyla yapılır.

Üniversitelere rektör atama yetkisi kime verilmiştir Eodev?

Devlet üniversitelerine Rektör atama yetkisi doğrudan Cumhurbaşkanına verildi. Vakıf üniversitelerinde ise atama mütevelli heyetin teklifi üzerine yapılıyor.

Rektör kaç kez atanabilir?

Üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü tüzel kişiliğini temsil eden rektörlerin görev süresi dört yıldır. Süresi sona erenler iki dönemden fazla rektörlük yapmamış olmak kaydıyla yeniden rektör olarak seçilip atanabilirler.

Rektör maaşı ne kadar 2021?

Rektörler hakkında bilgi verdiğimize göre bu görevdeki akademisyen maaşları hakkında konuşabiliriz. Ülkemizde görev yürüten en düşük kademedeki rektör maaşı güncel olarak 14.617 TL’dir. Bu rakam döner sermaye ve kademeye bağlı olarak artış gösterir. Rektör maaşları bütün üniversitelerde aynıdır.

Prof ne kadar maaş alıyor?

Türkiye İstatistik Kurumunun 2021 yılı enflasyon ölçümlerinin ardından uygulanacak maaş zamları da belli olmuştur. Buna göre profesör maaşları 2022 yılı için %32,25’lik bir artışla 13bin 935 liradan 18bin 185 liraya yükseltilmiştir.

Yeni rektör atamaları nasıl olacak?

KHK ile değişen sistem Buna göre, devlet üniversitelerinde rektör YÖK tarafından önerilecek üç aday arasından Cumhurbaşkanınca atanıyor. Vakıf üniversitelerinde ise rektör, mütevelli heyetinin belirlediği adaya YÖK’ün olumlu görüş vermesinin ardından Cumhurbaşkanı tarafından atanıyor.

Rektör V ne demek?

Fransızca recteur “üniversite yöneticisi” sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Latince rector “rehber, kılavuz, yönetici” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Latince regere, rect- “doğrultmak, yönetmek” fiilinden +or sonekiyle türetilmiştir. reji maddesine bakınız.

Dekan atamasını kim yapar?

MADDE 15 – (1) Dekan, Rektörün önereceği profesör unvanına sahip kişiler arasından Mütevelli Heyet tarafından üç yıllığına atanır. Süresi biten Dekan yeniden atanabilir ve süresi sona ermeden aynı usulle görevden alınabilir.