Ünsüz değişmesi ne örnek?
Ünsüz değişmesi ne oluyor?
Ünsüz değişmesi, sessiz harflerin ek almaksızın sözcüğün söylenişine ya da yazımına daha uygun ünsüzlerle değişmesi sonucu oluşan Türkçedeki ses olaylarından biridir. Ünsüz benzeşmesi ve sertleşmesi olayları, sözcük ek alırken gerçekleşir. Ünsüz değişmesi ise kelimenin kökeni ile ilgilidir.
Ünlü değişmesi nedir ve örnekler?
Örneğin Şahıs Zamirlerinden biri olan ”Ben” kelimesine yönelme eki getirildiğinde ”Ben – e değil” Bana şeklinde yazılır ve bu şekilde telaffuz edilir. Aynı şekilde ”Sen” zamiri de ”Sana” biçiminde yazılır. ”E” harfinin ”A”ya dönüşmesi ünlü değişimine örnek olarak gösterilebilir.
Ünsüz düşmesi ne örnekler?
ÜNSÜZ DÜŞMESİ
- hakk>hak,
- redd>ret,
- hiss>his,
- zann>zan,
- zemm>zem,
- hall>hal,
- şıkk>şık,
- afv>af…
Ünsüz değişimi yumuşama mı?
Ünsüz yumuşaması veya ünsüz değişimi, Türkçedeki bir ses olayıdır. Süreksiz sert ünsüzlerle biten sözcüklerin, ünlüyle başlayan bir ek aldıklarında, sözcüklerin sonundaki ç, k, p, t ünsüzlerinin yumuşayarak – sırasıyla- c, g/ğ, b ve d’ye dönüşmesidir.
Ünsüz değişimi diğer adı nedir?
Ünsüz yumuşaması diğer adıyla ünsüz değişimi olarak bilinir. Türkçedeki bir ses olayı olarak bilinen ünsüz değişimi, süreksiz sert ünsüzlerle biten sözcüklerin, ünlüyle başlayan bir ek aldıklarında, sözcüklerin sonundaki ç, k, p, t ünsüzlerinin yumuşayarak – sırasıyla- c, g/ğ, b ve d’ye dönüşmesi olayıdır.
Ünsüz düşmesi nasıl olur?
Ünsüz düşmesi bir kelimenin sonuna gelen ek ile birlikteki sondaki sessiz harfin düşmesi demektir. Türkçede genellikle -cık – cik eki alan sözcüklerde ünsüz düşmesi olur. Bunun dışında birçok işteş fiilin sonundaki ünsüz harf de, çekim ya da yağım eki aldığında düşer.
Ünlü değişmeleri nelerdir?
Türkçe’de kelimeler ek aldığında, köklerinde değişiklik olmaz. Bu kural iki kelime için geçersizdir. Buna göre, “ben, sen” sözcüklerine ismin –e hali (yönelme durumu) eki getirildiğinde kökteki e sesleri a’ya dönüşür. Buna ünlü değişmesi denir.
Ünlü aşınmasının diğer adı nedir?
Ünlü aşınmasının diğer bir adı ise ünlü birleşmesi olmaktadır. Ünlü aşınması ile pek çok kelimede rastlamak mümkündür.
Ünsüz düşmesi nerelerde olur?
Ünsüz Düşmesi Nelerdir? Ünsüz düşmesi bir kelimenin sonuna gelen ek ile birlikteki sondaki sessiz harfin düşmesi demektir. Türkçede genellikle -cık – cik eki alan sözcüklerde ünsüz düşmesi olur. Bunun dışında birçok işteş fiilin sonundaki ünsüz harf de, çekim ya da yağım eki aldığında düşer.
Ünlü düşmesi nedir örnek cümleler?
Örneğin; sarı kelimesine –ar eki eklendiğinde sararmak fiili ortaya çıkar ve “ı” harfi düşer. Bazen de iki kelimesinin birleşerek oluşturulduğu birleşik kelimelerde ünlü düşmesi oluşur. Örneğin; kahve kelimesi altı kelimesine birleştirildiğinde kahvaltı kelimesi ortaya çıkar ve “e” kelimesi düşer.
Ünsüz yumuşaması nasıl bulunur?
Türkçede sert ünsüzlerden “p – ç – t – k” biten bir sözcüğe ünlü ile başlayan bir ek getirildiğinde, bu sözcüğün sonundaki ünsüz yumuşayarak “b – c – d – g”ye dönüşür. Bu kurala ünsüz değişimi ya da ünsüz yumuşaması denir.
Ünsüz yumuşaması örnekleri nelerdir?
ÖRN: ağaç>ağaca, çocuk>çocuğu, senet>senedin, dolap>dolabın, ekmek>ekmeği, kitap>kitabım, tüfek>tüfeği, diyalog>diyaloğu, almak>almağa… – Bu daha çok sert ünsüzün iki ünlü arasında kalmasının sonucudur, ama kelime sonunda iki ünsüz bulunduğunda da yumuşama görülmektedir.
Ünsüz Ikizleşmesi ne demek?
Bir kelimeye gelen ekle birlikte o kelimenin sonundaki harfin tekrarlamasına ünsüz ikizleşmesi adı verilir. Birçok kelimede ortaya çıkan bu ses olayı, kelimelerin çok daha vurgulu bir şekilde söylenmesini sağlar.
Ünsüz düşmesi hangi harf?
Ünsüz düşmesi bir kelimenin sonuna gelen ek ile birlikteki sondaki sessiz harfin düşmesi demektir. Türkçede genellikle -cık – cik eki alan sözcüklerde ünsüz düşmesi olur. Bunun dışında birçok işteş fiilin sonundaki ünsüz harf de, çekim ya da yağım eki aldığında düşer.
Ünlü düşmesi nedir örnekler?
Ünlü Düşmesi Konu Anlatımlı Örnekleri Buna orta hece düşmesi de denir: Örnekler: ağız→ağzı, burun→burnu, koyun(bağır, döş)→koynuna, alın→alnı, oğul→oğlu, gönül→gönlüm, beniz,→benzi, ömür→ömrüm, cürüm→cürmü, hüküm→hükmü, fikir→fikri…