Uygur dönemi eserlerine ne denir?

Uygurlardan kalan eserlerin isimleri nelerdir?

Uygur metinleri

  • Altun Yaruk.
  • Sekiz Yükmek.
  • Bogu Kağan’ın Mani Rahipleriyle Konuşması
  • Kalyanamkara ve Papamkara Hikâyesi.
  • Irk Bitig.

Uygur yazıtları nelerdir?

Uygur yazıtları çoğunlukla mezar taşı olarak dikilmiştir.Göktürk devletinin yıkılmasından sonra kurulan Uygur hanlıklarından kalma eserlerdir. Daha çok Buddha ve Mani dininin esaslarını anlatan metinlerdir. Bunlar Turfan yöresinde yapılan kazılarda ortaya çıkarılmıştır.

Sekiz Yükmek ne demek?

Sekiz Yükmek, (Sekiz Tomar, Sekiz Yığın) adlı sutra (sudur), Uygurlar arasında yayılmış olan Budizm dini öğreti, düşünce veya inancını başkalarına tanıtmak, benimsetmek ve yaymak amacı ile yazılmış bir eserdir.

Altun Yaruk Irk Bitig Sekiz Yükmek adlı eserler Türkçenin hangi yazı diline aittir?

Eski Türkçe döneminin Göktürk Anıtları ‘ndan sonraki yazılı ürünleri Uygur Türkçesi eserleridir. Uygur Türkleri Soğd yazısını ve Mani ile Buda dinlerini kabul etmişlerdir. Bu dönemde verilen eserlerin tamamı Mani ve Buda dinleriyle ilgilidir. Bu eserlerin başta gelenleri Altun Yaruk, Irk Bitig ve Sekiz Yükmek‘tir.

Uygur metinleri aşağıdaki dönemlerden hangisine aittir?

Uygurca denilince, Uygur yazısı ile yazılmış, yazılış yılı belirlenebilen en eski metnin yazıldığı dönem olan 9. yy’dan başlatılarak yüzyıllarca altın devresini yaşamış, en eski Türk kültür dilini anlıyoruz (S.

Uygur dönemi ölümsüz eserleri nelerdir?

  • Altun Yaruk. Uygur döneminin en büyük eserleri arasında Altun Yaruk gösterilmektedir. 10. yüzyılda yazılmış olan bir metindir. …
  • Sekiz Yükmek. Sekiz yükmek Sekiz tomar olarak da bilinmektedir. …
  • Irk Bitig. Orhun alfabesi ile yazılmış olan bir Türkçe kitaptır. …
  • Kalyanamkara ve Papamkara Hikayesi.

3 Nis 2021

Uygur yazıtları nedir kısaca?

Göktürk Devleti’nin yıkılmasından sonra kurulan Uygur hanlıklarından kalma eserlerdir. Daha çok Buda ve Mani dininin esaslarını anlatan metinlerdir. Kalyanamkara Papamkara, Altun Yaruk ve Sekiz Yükmek adlı eserler, Budizm’i anlatan dinî metinlerdir. …

Uygur Destanları Nelerdir?

Dokuz Oğuz-On Uygur” Türklerinin iki destanı vardır. Birinci destan Uygurların türeyişi ile ilgilidir ve bu, onların bir kurttan türediklerini anlatır, ikincisi “Göç Destanıdır. Uygurların Ötüken’den Tarım havzasına niçin göç etmek zorunda kaldıklarını anlatır.

Altun Yaruk Sekiz Yükmek ne demek?

Altun Yaruk: 10. yüzyılın ilk yarısında yazıldığı tahmin edilen eser, 17. yüzyılda bulunmuştur. Birkaç nüshası bulunan ve oldukça hacimli olan bu eser, Budizm’in esaslarını, felsefesini ve Buda’nın menkıbelerini anlatan dini bir eserdir. Sekiz Yükmek: Sekiz bilgi, sekiz tomar anlamlarına gelmektedir.

Altun Yaruk ne demektir?

Malov baskısı 707 sayfa) olan Altun Yaruk, burkancılığın (budizmin) esaslarını, felsefesini ve Buda’nın yaşamını anlatan bir eserdir. 1990 yılında, aslen Doğu Türkistan’lı olan Kahar Barat adlı Uygur araştırmacısı, “Şıngqo Şäli Tutung” ve çevirileri üzerinde çalışmalar yapmıştır.

Irk Bitig hangi Türkçe dönemine aittir?

Irk “fal” ve bitig “kitap” kelimelerinden oluşan eserin Eski Türkçe adı “Fal Kitabı” anlamına gelmektedir. Bu fal kitabı Doğu Türkistan’da Uygurların hâkim olduğu ve Uygur edebiyatının parlak devirlerini geçirdiği çağa aittir.

Altun Yaruk Sekiz Yükmek hangi lehçe ile yazılmıştır?

Altun Yaruk, Eski Uygur Türkçesi yazı dili ile kaleme alınmıştır.

Uygur dönemi hangi dönem?

Uygurlar, 745 yılında Göktürkleri yıkarak devlet kurmuşlardır. Uygurlar döneminde geniş bir alanda yerleşik hayata geçilmiş, kültür ve medeniyet oldukça gelişmiştir. Kısa sürede büyük güç kazanan Uygurlar, 762 yılında Çin imparatorluğunun başkentini ele geçirmişlerdir.

Uygur hangi döneme aittir?

Eski Uygurca veya Eski Uygur Türkçesi, 9. yüzyıl ila 14. yüzyıl aralığında çeşitli devletlerde konuşulmuş ve yazılmış olan, Türki diller ailesinin Sibirya koluna mensup bir dil. Eski Türkçe’nin Göktürkçe’den sonraki ikinci kısmını oluşturmuştur.

Uygur dönemi eserlerinden hangisi Maniheist çevreye dahildir?

Maniheist Uygurlardan kalan bazı parçalar şunlardır: Huastuanift: Maniheizm‘in öğretileri çerçevesinde yazılmış bir tövbe ve dua kitabıdır. Irk Bitig: Tahminen 930 yılında ve Köktürk harfleriyle kaleme alınmış olan Irk Bitig (Fal Kitabı), Mani muhitinde yazılmış önemli bir metindir.